Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2013

Κύπρος: Οι εκλογές, οι τράπεζες και ο…Σαμαράς

Κύπρος: Οι εκλογές, οι τράπεζες και ο…Σαμαράς
Η άνετη επικράτηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου αποτελεί -σύμφωνα με παράγοντες της Μεγαλονήσου- έναν από τους λόγους που οι τραπεζικές μετοχές -αλλά και γενικότερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ- ακολούθησαν ανοδική πορεία το τελευταίο διήμερο.

Συγκεκριμένα, μετά και το ποσοστό που κατέλαβε ο κ. Αναστασιάδης στις εκλογές της Κυριακής (45,46%), όλα δείχνουν πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η απόσταση από το απαιτούμενο 50% είναι πολύ μικρή (μικρότερη του 5%, όταν ο κ. Σταύρος Μαλάς θα έχει ως «αφετηρία» το 26,91%).

Και δεύτερον, γιατί ο άλλος υποψήφιος για την προεδρία θα είναι ο κ. Σταύρος Μαλάς του ΑΚΕΛ και όχι ο κ. Λιλλήκας της ΕΔΕΚ (σε περίπτωση που ανθυποψήφιος ήταν ο κ. Λιλλήκας, εκτιμάται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του «αριστερού» κ. Μαλά θα κατευθυνόταν στον κ. Λιλλήκα και όχι στον «δεξιό» κ. Αναστασιάδη).

Συμπερασματικά λοιπόν -αν και οποιαδήποτε πολιτική πρόβλεψη μπορεί να ανατραπεί από τις κάλπες της Κυριακής- αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού και με βάση τις εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων οι αγορές υποστηρίζουν την εκλογή Αναστασιάδη.

Έτσι, κάτι οι τιμές των μετοχών που είχαν συμπιεστεί το τελευταίο δωδεκάμηνο (π.χ. -62% για την Τράπεζα Κύπρου και -89,3% για τη Λαϊκή Τράπεζα), κάτι οι εκλογικές εξελίξεις, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του τελευταίου διημέρου στο ταμπλό. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ανέβηκε στο ταμπλό κατά 4,55% τη Δευτέρα και σε ποσοστό 6,72% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Κανείς, βέβαια, στην κυπριακή αγορά δεν πιστεύει πως μόνο η εκλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου είναι ικανή να ωθήσει σε σημαντική άνοδο τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που θα την προτιμούσαν για τους εξής λόγους:

Πρώτον, θεωρείται ο υποψήφιος που έχει δεσμευτεί λιγότερο από όλους για παροχές και υποσχέσεις κατά την προεκλογική περίοδο, επισημαίνοντας πως είναι διατεθειμένος να υπογράψει μνημονιακή σύμβαση.

Και δεύτερον, σε αντίθεση με τον κ. Μαλά, δεν έχει σταθεί εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, και συγκεκριμένα της προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών σε ημικρατικούς οργανισμούς, όπως η τηλεπικοινωνιακή CYTA και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κ. Αναστασιάδης θα ακολουθήσει πολιτική που θα έχει στοιχεία από εκείνη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας το «καλό όνομα» που έχει στις αγορές και το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα προσπαθήσει να σταματήσει αμέσως τους ψιθύρους και την κινδυνολογία που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε βάρος της Κύπρου, με ενδεικτικά παραδείγματα τις φήμες περί κουρέματος ομολόγων και τραπεζικών καταθέσεων, ή τα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. Και αυτό επειδή ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πολύ καλά το πόσο πολύ στοίχισε στην Ελλάδα η σχετική κινδυνολογία που υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο «στοιχείο Σαμαρά» που θα προσπαθήσει να υιοθετήσει ο κ. Αναστασιάδης είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το άθροισμα των βουλευτών των κομμάτων που ήδη στηρίξουν τον κ. Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) οδηγούν σε πλειοψηφία στη βουλή (ΔΗΣΥ 20 βουλευτές, ΔΗΚΟ 9, ΑΚΕΛ 19, ΕΔΕΚ 5, ΕΥΡΩΚΟ 2 και Οικολόγοι 1), θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει άνοιγμα και προς τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Το άνοιγμα για συνεργασία ξεκίνησε ήδη τουλάχιστον προς την ΕΔΕΚ (η απόφαση της οποίας θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) και θα συνεχιστεί μετεκλογικά, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση με ευρεία πολιτική αποδοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v