Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2005

ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τα στοιχεία του... ”αινίγματος”

Ορίστε, λοιπόν, που ο κ. Αλογοσκούφης το ξεκαθάρισε. Κανένα deal δεν έχει κλείσει με τους Γάλλους της Credit Agricole για την Εμπορική, αφού οι τελευταίοι θέλουν πρώτα να επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα της τράπεζας.

Είναι όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι ή μήπως είναι... κάπως έτσι;

Ας θυμηθούμε κατ’ αρχάς ότι οι Γάλλοι αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού που κατέχουν σήμερα (λίγο πάνω από 11%) σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες (στην εξαιρετική τιμή των... 48 ευρώ ανά μετοχή το έτος 2000, παρακαλώ!).

Από την άλλη πλευρά, η επίλυση του Ασφαλιστικού της Εμπορικής θεωρείται δεδομένο ότι θα απαιτήσει την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών μέσω μιας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.



Η συμμετοχή των Γάλλων, λοιπόν, σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (είτε με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων είτε με άλλους σαφώς ευνοϊκούς όρους ως προς την τιμή των νέων μετοχών) θα μπορούσε να ”επουλώσει” το τραύμα των Γάλλων από την πρώτη τους επένδυση στη μετοχή, επιλύοντας ταυτόχρονα και το ”αγκάθι” του Ασφαλιστικού.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ποσοστό που κατέχει απευθείας το Δημόσιο στην Εμπορική (το οποίο άμα πουληθεί θα φέρει λεφτά στον ”κορβανά”) είναι μάλλον μικρό. Τα μεγάλα ποσοστά τα έχουν Ταμεία, που ό,τι και να εισπράξουν δεν καταλήγει στο Δημόσιο, με τη στενή έννοια του όρου.

Κοινώς, ίσως οι ίδιοι οι Γάλλοι να αποτελούν μία σημαντικότατη συνιστώσα για την επίλυση του Ασφαλιστικού της Εμπορικής, η οποία

(η επίλυση) θεωρείται ως τώρα προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους στην τράπεζα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v