Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2006

H BNP, η BNL και οι ελληνικές... αποτιμήσεις!!!

Χωρίς να πούμε πάρα πολλά, πρέπει να επισημάνουμε ότι η κίνηση της BNP στην Ιταλία (όπου και εξαγοράζει την BNL) λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όταν εξαγοράζουν άλλες τράπεζες ΕΚΤΟΣ των βαλκανικών αναδυόμενων αγορών.

Δεδομένων και των όσων έχουν κατά καιρούς ακουστεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής της συγκεκριμένης μάλιστα γαλλικής τράπεζας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας μας) και χωρίς να αμφιβάλλουμε ότι κατά διαστήματα έχουν γίνει επαφές, σημειώνουμε τα εξής:

-Η εξαγορά της BNL γίνεται με μικρό discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της, κι αφορά κατ’ αρχήν το 48% των μετοχών, ενώ η τιμή είναι μικρότερη από το διπλάσιο του συνολικού ”shareholder equity”, ήτοι, μικρότερη από… δύο φορές το λεγόμενο Book Value!!!

Λάβετε δε υπ’ όψιν σας ότι η BNL ήταν ”πολύφερνος νύφη”, για την οποία πρόσφατα είχε γίνει πραγματική ”μάχη” εντός και εκτός του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Η τελευταία που προσπάθησε, χωρίς επιτυχία (δεν πήρε την άδεια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας), ήταν η επίσης ιταλική UNIPOL, ενώ είχε προηγηθεί η ισπανική BBVA.

-Η ΒΝP πρόκειται να κάνει δημόσια προσφορά για όλες τις μετοχές της ιταλικής τράπεζας.

Σκεφθείτε τώρα σε πόσες ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο - και σε ποιες… τιμές.

Υ.Γ.: Στο 9μηνο η BNL παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 411 εκατ. ευρώ και έχει συνολικό ενεργητικό 87 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 4,9 δισ. ευρώ και περίπου… 16.000 εργαζόμενους.

Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η ΕΘΝΙΚΗ, έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 13 δισ. ευρώ (έναντι 9 δισ. για τη BNL) με κέρδη 9μήνου 531 εκατ. ευρώ και η Eurobank έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 10 δισ. ευρώ με κέρδη 9μήνου 390 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 42,5 δισ. ευρώ (ούτε το… μισό της BNL) και ίδια κεφάλαια 2,66 δισ.ευρώ.

Αντίστοιχα, για να έχετε πλήρη… ιδέα, η ΕΜΠΟΡΙΚΗ έχει κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, (δηλαδή το 1/3 της BNL) με κέρδη 9μήνου… 66 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 1/7 της BNL), ενεργητικό 19,4 δισ. ευρώ (ούτε το… 1/4 της BNL) και ίδια κεφάλαια… περίπου 1,18 δισ. ευρώ!!!

Τα… συμπεράσματα δικά σας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v