Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ενδιαφέροντα όσα είπε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, στο Bloomberg.
Μου έκανε εντύπωση το πώς αντέκρουσε τους προβληματισμούς επενδυτών, οι οποίοι αντιτείνουν ότι ίσως να ήταν καλύτερο να παραμείνει η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές σαν «μεγαλύτερο ψάρι σε μικρότερη λίμνη», δίνοντας το ενδεχόμενο ανακοίνωσης της αναβάθμισης εντός του 2024 (με προοπτική πραγματοποίησης το 2025).

Ούτε καν 100 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στο ΧΑ, μετά βίας 22 δισ. των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων και με μόλις 21 εταιρείες να έχουν αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ., εκ των οποίων με το ζόρι 11 πάνω από την εύλογη των 3 δισ., ο Αλεξ Πατέλης προσεγγίζει την προοπτική της αγοράς μαξιμαλιστικά. Και αυτό για έναν επενδυτή είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δίνει την προοπτική (μεσομακροπρόθεσμα).

Ηταν 26 Μαΐου 2023 όταν ο ΕΚΗ είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερη περίπτωση της εταιρείας. Τότε, με αφορμή το εύστοχο ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση για την πολιτική αναδίπλωσης που είχε ακολουθήσει ο νουνεχής
Παναγιώτης Τσινάβος το 2022, με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας το 2023.

Ο Σερραίος επιχειρηματίας «θυσίασε» τα περιθώρια κέρδους (2022) προκειμένου να ενισχυθεί στο «ράφι» τόσο εντός όσο (κυρίως) εκτός συνόρων, όπου η ΚΡΙ-ΚΡΙ πετυχαίνει αξιοθαύμαστες επιδόσεις.

Τότε -26/5/2023- η μετοχή ήταν στα 7,86 ευρώ, εχθές στα 10,25 ευρώ -με θετική μεταβολή σε όλα τα χρονικά διαστήματα μέτρησης (με 3,33% σε μήνα, με 20,31% στο 3μηνο, με 25% στο 6μηνο και με 6,99% από την αρχή του έτους κ.ο.κ). Μετοχή, και δεν είναι υπερβολή, δίχως έναν «εγκλωβισμένο» από το 2003, όταν εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά.

Από σήμερα μέχρι Παρασκευή η πολυπληθής αποστολή 70 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς στην Ινδία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα περιοριστώ σε έναν κλάδο, καθώς έχει ευρύτερο ενδιαφέρον (και) γεωπολιτικό, τον λιμενικό. Με τρεις λιμενικούς φορείς στο χαρτοφυλάκιό του ο Δημήτρης Πολίτης, αλλά και παρόντα τον Θανάση Λιάγκο, θα γίνει η παρουσίαση σε Ινδούς επιχειρηματίες των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει την παρουσίαση των λιμενικών φορέων Αλεξανδρούπολης, Πατρών και Λαυρίου, αλλά είναι η παράλληλη παρουσία του (εκτελεστικού) προέδρου του ΟΛΘ που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2024 τον Ιανουάριο φαινομενικά είναι εντυπωσιακή. Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να ξεπερνούν τα 5,6 δισ. ευρώ, με υπέρβαση 461 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, οι επιδόσεις αυτές θα ήταν ικανές να καλλιεργήσουν ένα κύμα προσδοκιών νέων παροχών από διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Ίσως γι’ αυτό το ΥΠΕΘΟ έσπευσε προκαταβολικά να διευκρινίσει ότι περίπου 750 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση στο πλεόνασμα αφορά ετεροχρονισμένες εισπράξεις, οι οποίες είτε δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είτε επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 και όχι του 2024.

Εμφατική η παρουσία του Ομίλου στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στα 3,93 ευρώ με άνοδο 2,88% και συναλλαγές 5,85 εκατ. ευρώ, απόρροια της θετικής υποδοχής τόσο των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 όσο -κυρίως- της ανάλυσης των στόχων για την περίοδο 2024-2026.

Στην καταγραφή των θετικών εκπλήξεων, σύμφωνα με 4 οίκους, αναφέρθηκε ο Γιώργος Α. Σαββάκης -και μόνο το μέγεθος της JPMC αρκεί.

Ο Χρήστος Κίτσιος αναλύει το σχέδιο και τους στόχους της 3ετίας, όλα αυτά έχουν και επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα.

Οδηγός για τον κλάδο και την αγορά, στη χθεσινή συνεδρίαση, με αγορές στο εύρος των 3,808-3,93 και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

v