Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Συναγερμός στον ΣΕΒ για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Για αυτό και την προσεχή Δευτέρα ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΕΒΕΑ, Περιφερειακοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και ΣΒΣΕ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση.

Για τις εξαγωγές το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο -όταν δεν ήταν ακόμη τόσο οξύ στην Ερυθρά Θάλασσα-, με μείωση σε απόλυτα μεγέθη (με/χωρίς πετρελαιοειδή) για ακόμη ένα μήνα.

Τον Ιανουάριο πολύ δύσκολα να έχει αναστραφεί η τάση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι κύριες χώρες/αγορές υποδοχής των προϊόντων μας εμφανίζουν σημαντική μείωση αγοραστικής δύναμης -το πρόβλημα αρχίζει να προσλαμβάνει διαστάσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης-, με ενδείξεις πως το πρώτο 3μηνο 2024 θα είναι μείον. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εγχώρια παραγωγή.

Ενδιαφέροντα όσα είπε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, στο Bloomberg.
Μου έκανε εντύπωση το πώς αντέκρουσε τους προβληματισμούς επενδυτών, οι οποίοι αντιτείνουν ότι ίσως να ήταν καλύτερο να παραμείνει η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές σαν «μεγαλύτερο ψάρι σε μικρότερη λίμνη», δίνοντας το ενδεχόμενο ανακοίνωσης της αναβάθμισης εντός του 2024 (με προοπτική πραγματοποίησης το 2025).

Ούτε καν 100 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στο ΧΑ, μετά βίας 22 δισ. των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων και με μόλις 21 εταιρείες να έχουν αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ., εκ των οποίων με το ζόρι 11 πάνω από την εύλογη των 3 δισ., ο Αλεξ Πατέλης προσεγγίζει την προοπτική της αγοράς μαξιμαλιστικά. Και αυτό για έναν επενδυτή είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δίνει την προοπτική (μεσομακροπρόθεσμα).

Ηταν 26 Μαΐου 2023 όταν ο ΕΚΗ είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερη περίπτωση της εταιρείας. Τότε, με αφορμή το εύστοχο ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση για την πολιτική αναδίπλωσης που είχε ακολουθήσει ο νουνεχής
Παναγιώτης Τσινάβος το 2022, με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας το 2023.

Ο Σερραίος επιχειρηματίας «θυσίασε» τα περιθώρια κέρδους (2022) προκειμένου να ενισχυθεί στο «ράφι» τόσο εντός όσο (κυρίως) εκτός συνόρων, όπου η ΚΡΙ-ΚΡΙ πετυχαίνει αξιοθαύμαστες επιδόσεις.

Τότε -26/5/2023- η μετοχή ήταν στα 7,86 ευρώ, εχθές στα 10,25 ευρώ -με θετική μεταβολή σε όλα τα χρονικά διαστήματα μέτρησης (με 3,33% σε μήνα, με 20,31% στο 3μηνο, με 25% στο 6μηνο και με 6,99% από την αρχή του έτους κ.ο.κ). Μετοχή, και δεν είναι υπερβολή, δίχως έναν «εγκλωβισμένο» από το 2003, όταν εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά.

Από σήμερα μέχρι Παρασκευή η πολυπληθής αποστολή 70 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς στην Ινδία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα περιοριστώ σε έναν κλάδο, καθώς έχει ευρύτερο ενδιαφέρον (και) γεωπολιτικό, τον λιμενικό. Με τρεις λιμενικούς φορείς στο χαρτοφυλάκιό του ο Δημήτρης Πολίτης, αλλά και παρόντα τον Θανάση Λιάγκο, θα γίνει η παρουσίαση σε Ινδούς επιχειρηματίες των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει την παρουσίαση των λιμενικών φορέων Αλεξανδρούπολης, Πατρών και Λαυρίου, αλλά είναι η παράλληλη παρουσία του (εκτελεστικού) προέδρου του ΟΛΘ που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2024 τον Ιανουάριο φαινομενικά είναι εντυπωσιακή. Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να ξεπερνούν τα 5,6 δισ. ευρώ, με υπέρβαση 461 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, οι επιδόσεις αυτές θα ήταν ικανές να καλλιεργήσουν ένα κύμα προσδοκιών νέων παροχών από διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Ίσως γι’ αυτό το ΥΠΕΘΟ έσπευσε προκαταβολικά να διευκρινίσει ότι περίπου 750 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση στο πλεόνασμα αφορά ετεροχρονισμένες εισπράξεις, οι οποίες είτε δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είτε επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 και όχι του 2024.

v