Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με άνοδο 14,72% στα 2,65 ευρώ, και μάλιστα με συναλλαγές 100 χιλ. μετοχών η υπεραπόδοση για τη μετοχή της Unibios δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Ούτως ή άλλως σταθερή η ροή κεφαλαίων στις μετοχές των δύο επιχειρήσεων ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ -κυρίως στην πρώτη μετά την απο-επένδυση Πόλσον και την απόκτηση του 9,71% του μετοχικού κεφαλαίου από εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σ.σ. στην τιμή των 10 ευρώ/μτχ)-, έχει δημιουργήσει ρεύμα και προς την Unibios, εξειδικευμένη στον κλάδο διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Εως τα 117$ το brent ενδοσυνεδριακά Δευτέρας. Με έντονη μεταβλητότητα, σχεδόν διπλάσια τιμή (+98%) από τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. Είναι ίσως η πιο απότομη άνοδος του πετρελαίου στην σύγχρονη ιστορία – μετά το 1985. Η απότομη άνοδος έχει οδηγήσει τις ασιατικές αγορές σε μίνι-κραχ (Nikkei κάτω 7%), και τα futures της Αμερικανικής αγοράς-2%.

Πρόκειται για κρίση; Eύλογο το ερώτημα, για αυτό και απευθύνθηκε σε παράγοντα τον οποίο εμπιστεύομαι.

Σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον όχι ακόμα, η απάντηση-εκτίμηση του Γιώργου Λαγαρία.

Με την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράκ στην τρίτη ημέρα της, η διοίκηση της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του ομίλου, παρά την κυρίαρχη αβεβαιότητα αυτής της περιόδου.

Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ισχυρές γραμμές άμυνας, σύμφωνα με τον Πανίκο Νικολάου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου να αναφέρεται σε διανομή κερδών στους μετόχους που μπορεί να φτάσει το 90%-100% στη διετία.

Η διοίκηση κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να επεκταθεί με δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται με επιλεγμένες χορηγήσεις σε συγκεκριμένων χαρακτηριστικών εταιρείες, διασφαλίζοντας μεγαλύτερο ποσοστό επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εσόδων (συνακόλουθα μικρότερο κίνδυνο NPLs).

Εν μέσω ακραίας αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής - Περσικού, οι πολύ σημαντικές συμφωνίες των ισχυρών του εγχώριου επιχειρείν. Εχει την σημασία του το γεγονός -και μόνον- που ενεργούν σε αυτή τη φάση (και) των αγορών, αναλαμβάνοντας ρίσκα, προσβλέποντας στην «επόμενη ημέρα».

Οι συμφωνίες Περιστέρη-Πόλσον για το 9,71% του μ.κ. της ΕΥΔΑΠ, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Tracim Cemento από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, η κίνηση της Cenergy Holdings στην Αγγλία, κυρίως όμως το deal Μυτιληναίου-Στάσση επιβεβαιώνουν τη διορατικότητα αυτών (αλλά όχι μόνον).

Προφανώς ελάχιστοι θεωρούν πως με το χθεσινό relief rally θα επανέλθει η κανονικότητα (και) στις αγορές.

Τουναντίον όσοι "τιμολογούν" το κόστος των εξελίξεων (επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, εκτροχιασμός των μεταφορών, εκτίναξη των ασφαλίστρων, κ.λ.π ) είναι φειδωλοί στην προεξόφληση εκτιμήσεων, προσεκτικοί/μετρημένοι στις κινήσεις τους.

Μία πολεμική σύρραξη- ειδικά στην περίπτωση που έχει σχετική διάρκεια- το πρώτο που "παράγει" είναι πληθωρισμός, και σε αυτό το σημείο εκκίνησης ευρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, συνακόλουθα της χώρας μας.

v
Απόρρητο