Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με αφορμή το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αβαρλή για τη Motor Oil και την ανάλυση της Optima Bank για τη HelleniQ Energy η σημερινή ανάρτησή μας.

Οσον αφορά στον πρώτο όμιλο, τα 2+1 projects μετάβασης στα εναλλακτικά καύσιμα, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, δεν αποτυπώνεται εύλογα στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 2,983 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι τη θεωρούν deep under value, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου η Motor Oil είναι βασικός μέτοχος.

Για τον δε δεύτερο, όλα άλλαξαν από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ ενήργησε στην κατεύθυνση διεύρυνσης του free float, με διάθεση ποσοστού του, από κοινού με την ΡΟ&ΙΗ, κίνηση-ματ του Δημήτρη Πολίτη με την προστιθέμενη αξία της να αποτυπώνεται επενδυτικά/χρηματιστηριακά έκτοτε.

Από τις συσκευασίες αναψυκτικών και ποτών, τροφίμων και φαρμάκων έως την αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυπηγική, τη δόμηση, τις κατασκευές, καθώς και την ενέργεια, το αλουμίνιο βρίσκεται παντού.

Οι ιδιότητές του, όπως η υψηλή αντοχή, το χαμηλό βάρος, η ανθεκτικότητα, η ευκαμψία και η άριστη δυνατότητα συγκόλλησής του καθιστούν αυτό το μέταλλο πολύ δημοφιλές σε ένα εύρος κλάδων. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά του παραμένουν αναλλοίωτα, όσες φορές και να ανακυκλωθεί, έχει αναδείξει το αλουμίνιο ως πρωταγωνιστή στην παγκόσμια προσπάθεια για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, σε μια κυκλική οικονομία μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

Τελευταία ημέρα εγγραφών για το ομόλογο της Intralot, διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Εκδοση ύψους 130 εκατ. ευρώ με εύρος απόδοσης 6%-6,4%, 5ετούς διάρκειας και με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει το νέο μοντέλο χρηματοδότησης έργων του ομίλου.

Εστιάζω στην αναφορά του Χρυσόστομου Σφάτου πως «έχουμε αλλάξει ριζικά τον τρόπο που θα χρηματοδοτούμε στο εξής τις εργασίες μας. Δεν θα συμβαίνει αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν η Intralοt δανειζόταν η ίδια κάθε φορά απ’ όπου μπορούσε...», για να συμπληρώσει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ότι επιλέγεται η λύση του project finance. «Mε την πρόοδο των νέων συμβάσεων θα αποπληρώνονται τα δάνεια του project finance και παράλληλα θα προκύπτουν κέρδη για την εταιρεία...».

Συναγερμός στον ΣΕΒ για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Για αυτό και την προσεχή Δευτέρα ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΕΒΕΑ, Περιφερειακοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και ΣΒΣΕ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση.

Για τις εξαγωγές το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο -όταν δεν ήταν ακόμη τόσο οξύ στην Ερυθρά Θάλασσα-, με μείωση σε απόλυτα μεγέθη (με/χωρίς πετρελαιοειδή) για ακόμη ένα μήνα.

Τον Ιανουάριο πολύ δύσκολα να έχει αναστραφεί η τάση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι κύριες χώρες/αγορές υποδοχής των προϊόντων μας εμφανίζουν σημαντική μείωση αγοραστικής δύναμης -το πρόβλημα αρχίζει να προσλαμβάνει διαστάσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης-, με ενδείξεις πως το πρώτο 3μηνο 2024 θα είναι μείον. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εγχώρια παραγωγή.

Ενδιαφέροντα όσα είπε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, στο Bloomberg.
Μου έκανε εντύπωση το πώς αντέκρουσε τους προβληματισμούς επενδυτών, οι οποίοι αντιτείνουν ότι ίσως να ήταν καλύτερο να παραμείνει η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές σαν «μεγαλύτερο ψάρι σε μικρότερη λίμνη», δίνοντας το ενδεχόμενο ανακοίνωσης της αναβάθμισης εντός του 2024 (με προοπτική πραγματοποίησης το 2025).

Ούτε καν 100 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στο ΧΑ, μετά βίας 22 δισ. των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων και με μόλις 21 εταιρείες να έχουν αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ., εκ των οποίων με το ζόρι 11 πάνω από την εύλογη των 3 δισ., ο Αλεξ Πατέλης προσεγγίζει την προοπτική της αγοράς μαξιμαλιστικά. Και αυτό για έναν επενδυτή είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δίνει την προοπτική (μεσομακροπρόθεσμα).

v