Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2016

Οι FT, η Deutsche Bank και τα... αμερικανικά «συμφέροντα»

Αργησαν λίγο, είναι αλήθεια, οι Γερμανοί να βγουν μπροστά και να μιλήσουν ανοιχτά για «πόλεμο» της Ουάσιγκτον και των «αμερικανικών συμφερόντων».

Εξόχως κατατοπιστικό το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times: Οικονομικό πόλεμο από τις ΗΠΑ καταγγέλλουν οι Γερμανοί, με αφορμή τις καταγγελίες βιομηχάνων της χώρας «για εκδικητικές ενέργειες, λόγω της απόφασης της Ε.Ε. για την Apple...».

Το ενδιαφέρον είναι πως το Βερολίνο επιχειρεί να μετατρέψει έναν «πόλεμο» γερμανικών - αμερικανικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκών - αμερικανικών, αναφερόμενο στην Ε.Ε. αλλά και... ξεχνώντας πως οι «μάχες» έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον τρία χρόνια πριν, με αφορμή τα πρώτα πρόστιμα (από την αμερικανική Κεφαλαιαγορά/SEC) σε βάρος πρακτικών της Deutsche Bank US, που συμπεριελάμβαναν άμεση σύνδεση και ενεργό συμμετοχή της θυγατρικής στην κατάρρευση της Lehman Brothers (οκτώ χρόνια πριν).

Μάλιστα σε παλιότερη ανάρτησή μας, αναφερόμασταν στη διόλου τυχαία άμεση/ρητή αναφορά της Deutsche Bank στην κινηματογραφική ταινία/επιτυχία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (από το ομότιτλο βιβλίο του Μάικλ Λιούις).

Το περίεργο με τους Γερμανούς είναι πως εστιάζουν μόνον στην Deutsche Bank (τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας), μην κάνοντας ούτε μία νύξη για τα προβλήματα της Commerzbank (δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας), με τη χρηματιστηριακή κατάρρευσή της να προοιωνίζεται προβλήματα ανάλογα της D.B.

Οι Γερμανοί (βιομήχανοι, φορείς, δεξαμενές σκέψεις, iFo κ.λπ.) άργησαν πολύ να βγουν και να ονοματίσουν αυτό που συμβαίνει.

Κάτι η νοοτροπία τους, λίγο η άτεγκτη σχολαστικότητά τους, αλλά -προσωπική εκτίμησή μου- η συνειδητοποίηση πως βρίσκονται σε συγκριτικά πιο αδύναμη θέση έναντι της Ουάσιγκτον και πως για έναν έντιμο συμβιβασμό με τις ΗΠΑ (καταρχήν για το πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ) θα χρειαστεί να κάνουν αρκετές υποχωρήσεις.

Για να μη θυμηθούμε την πρόσφατη (τέλη Μαΐου) αναφορά του Σίγκμαρ Γκάμπριελ (πρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος της Γερμανίας) πως «δεν θέλει να είναι μέρος μίας κακής συμφωνίας και ότι η Διατλαντική Συμφωνία δεν πρόκειται να προχωρήσει».

Εύλογα οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Φρανκφούρτη και στη χρηματιστηριακή αντίδραση των μετοχών (πρωτίστως) της Deutsche Bank και (δευτερευόντως) της Commerzbank.

Ωστόσο, θα ήταν αφέλεια να εκτιμά κάποιος πως οι «μάχες» τελειώνουν εδώ, ακόμη και εάν επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός και το πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλει η D.B. δεν θα υπερβαίνει τις προβλέψεις που έχει κάνει γι' αυτό το ενδεχόμενο (περί τα 5,5 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v