Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2010

Σε προ ΟΝΕ επίπεδα το κόστος δανεισμού!

«Κίτρινο χτύπημα» από… κερδοσκόπους (οι άνθρωποι τη δουλειά τους κάνουν) δέχτηκε χθες η Ελλάδα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο να επιστρέψει στα προ ΟΝΕ επίπεδα! Αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο έκανε λόγο για «φλερτ» της Ελλάδας με την Κίνα.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως το δημοσίευμα -και αυτήν τη φορά- «ανάσα» των «Financial Times» ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ακόμη ένας γύρος πιέσεων, καθώς η «ανάσα» της 25ης/1 δεν κράτησε πάνω από μία ημέρα, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Dr. Money στην προς ΓΑΠ διάγνωσή του πως «το πάρτι πρέπει να τελειώσει».

Αποτελεί όμως κοινό μυστικό πως ο χειρισμός του «πακέτου δανεισμού» φαίνεται να μην είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος. Κρίνοντας από το δραματικό αποτέλεσμα, θα δίναμε αρκετά δίκια σε εκείνους που κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών.

Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι ενίστανται για τη «σαλαμοποίηση» μέσω μικρών εκδόσεων, που συντηρούν το δέλεαρ της… κερδοσκοπίας για τους ξένους. Όμως, αρκετοί είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο υπουργός Οικονομικών έχει πάρει εξ ολοκλήρου το βάρος του «πακέτου δανεισμού», πως δεν ακούγονται δεύτερες φωνές ή δεν εξετάζονται καν εναλλακτικές προτάσεις που τίθενται από παράγοντες της αγοράς και συμβούλους του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό πως μεταξύ στελεχών και παραγόντων (από τον οικονομικό χώρο) του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι ενστάσεις, οι διαμαρτυρίες και η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής στο θέμα χρέους - δανεισμού - ελλειμμάτων.

Η στήλη -και προσωπικά ο γράφων και μόνο- από το αποτέλεσμα κρίνοντας διαπιστώνει με τρόμο πως εάν στις αρχές του χρόνου χρωστούσαμε περί τα 320 δισ. ευρώ, με τους όρους με τους οποίους δανειζόμαστε θα οφείλουμε το 2015 κοντά στα 450 δισ. ευρώ.

Εμείς από το αποτέλεσμα κρίνοντας παρακολουθούμε μία σύγχρονη παραλλαγή του… σισύφειου άγους, που υποθηκεύει το μέλλον των εγγονιών και δισεγγόνων μας, της κυριαρχίας της ίδιας της πατρίδας μας.

ΣΗΜ. Από ένα παλιότερο σημείωμα του AntiNews by FactorX (της 10ης Σεπτ. '09) ανασύρουμε μερικές ενδιαφέρουσες, νομίζουμε, υπενθυμίσεις για την Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs θεωρείται το αγαπημένο παιδί της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο εναγκαλισμός με το αμερικανικό κατεστημένο είναι τόσο σφιχτός όσο με καμία άλλη εταιρία.

Κορυφαία στελέχη της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας όπως οι Paulson και Roubini (*) διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην αμερικανική οικονομική πολιτική. Η Goldman ήταν αυτή που ουσιαστικά έφτιαξε το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών οι οποίες κινδύνευαν από γενική χρεοκοπία στις ΗΠΑ. Οι εχθροί της λένε ότι δημιουργεί φούσκες και χαίρεται στην αναμπουμπούλα.

Πολλοί επισημαίνουν ότι η αντίπαλή της Lehman Brothers αφέθηκε να καταρρεύσει έτσι ώστε η Goldman να είναι η απόλυτη κυρίαρχος της Wall Street. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν άφησε την ασφαλιστική εταιρία AIG να καταρρεύσει διότι θα δημιουργούσε ζημιά άνω των 5 δισ. στην Goldman. Η κυβέρνηση Ομπάμα διέσωσε την τράπεζα δίνοντάς της τεράστια κεφάλαια για να ορθοποδήσει κατά τη διάρκεια της περυσινής κρίσης. Μέσα σε λίγους μήνες η Goldman εμφάνισε κέρδη-ρεκόρ, ενώ ήταν η πρώτη που έκοψε τα μπόνους των στελεχών της.

Πρόσφατα ο Μίδας των αγορών, Γ. Μπάφετ, επένδυσε στην τράπεζα πάνω από 5 δισ. δολάρια.

Κατά καιρούς οι εκθέσεις της αμερικανικής τράπεζας αναβαθμίζουν (τις περισσότερες φορές) τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία φούσκας με υπερκέρδη για τους γνωρίζοντες.

(*) Ενδεχομένως να είναι τελείως συμπτωματικό πως ο N. Roubini έριξε χθες τη δική του… βολή λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v