Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι οδήγησε στην ΑΜΚ της Πειραιώς

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και η προβλεπόμενη εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβάλει στις ελληνικές τράπεζες ΑΜΚ. Ακόμη και με discount 43%, η επιτυχής πρόσβαση στις αγορές θεωρείται επιτυχία.

Τι οδήγησε στην ΑΜΚ της Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε την Δευτέρα το σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δείχνοντας ότι οι πολιορκημένες τράπεζες της χώρας μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές παρά τις ανησυχίες για την υγεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2011 κατά 3% ενώ το 2010, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,2%.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 807 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ώστε να βελτιώσει τους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας- όπως ορίζει και το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο- να ανταπεξέλθει στην πρόκληση που δημιουργείται από τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και να αναζητήσει ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης σε γειτονικές χώρες.

Ορισμένοι τραπεζίτες της ελληνικής αγοράς δηλώνουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μία προληπτική κίνηση για να αντιμετωπιστούν ζημίες που σχετίζονται με την ελληνική κρίση χρέους.

Η τιμή διάθεσης νέων μετοχών ορίστηκε στο 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θα εκδοθούν 12 νέες μετοχές για κάθε πέντε παλαιές. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σε discount 43% σύμφωνα με το κλείσιμο της μετοχής την Δευτέρα.

Κανονικά, τόσο μεγάλο discount θα ερμηνευόταν αρνητικά. Τώρα ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός ότι η τράπεζα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές για να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια αποτελεί από μόνο του μια θετική εξέλιξη.

«Οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω δύσκολων συνθηκών είναι ευπρόσδεκτες και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα κατά το 2011», δηλώνει ο Νίκος Λιανέρης, τραπεζικός αναλυτής της Alpha Finance στην Αθήνα.

Ανώτατο στέλεχος άλλης ελληνικής τράπεζας αναφέρει: «Όταν η προτεραιότητα είναι να αυξήσεις την κεφαλαιουχική σου βάση, δεν ανησυχείς πολύ για το κόστος».

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Στα σχέδια της είναι να αντλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού μειοψηφίας στην τουρκική θυγατρική της Finansbank.

Η ΑΤΕ Bank, η μόνη ελληνική τράπεζα που απέτυχε στην διαδικασία των stress test, επίσης σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011.

Η Eurobank EFG επίσης αναμένεται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση, ενδεχομένως μέσω της πώλησης βασικού ποσοστού στην θυγατρική της στην Πολωνία.

Η ύφεση φαίνεται πως οδηγεί σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 14%-15% το 2011, από 9,5%-10% στα τέλη του 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς είναι πλήρως καλυμμένη από μία κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων με επικεφαλής τις Barclays Bank PLC, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co. International plc που ενεργούν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές και Διαχειριστές για τη διεθνή προσφορά (οι «Διεθνείς Συντονιστές»).

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v