Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύκολη "λεία" για τους σορτάκηδες η αγορά

Με την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς (-15%) σαν αφορμή (και όχι ως κύριο αίτιο...) ο FTSE 20 βυθίζεται σε… νέο χαμηλό. Πίεση στα τραπεζικά χαρτιά, η υποτίμηση των οποίων αρχίζει να… ξεπερνά και τα επίπεδα του 1998.

Χαμηλότερα των 1.400 μονάδων με τη… μία και με διαθέσεις για προσέγγιση του πυθμένα των 1.383 μονάδων ξεκίνησε… αγριεμένη η αγορά.

Με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, κυρίως αυτούς, να ρευστοποιούν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και εν γένει τραπεζικούς τίτλους στέλνοντας τον μεν 20άρη προς τις 652 μονάδες, τον δε Γενικό στις 1.398 μονάδες.

Με αυξανόμενες συναλλαγές, καθώς ξεπερνούσαν τα 10,5 εκατ. ευρώ στις 11.05 από τα οποία σχεδόν δύο εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς. Στο μείον 11% η τιμή της μετοχής και στα 3,16 ευρώ αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η… ισορροπία όχι μόνο για τον συγκεκριμένο τίτλο αλλά συνολικότερα για τον κλάδο.

Πρακτικά το βύθισμα των τραπεζών πιέζει τον FTSE 20 σε νέο χαμηλό διασπώντας καθοδικά και χωρίς αγοραστική διάθεση τον προηγούμενο πυθμένα των 655 μονάδων.

Εξέλιξη αναμφίβολα δυσάρεστη πλην όμως λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Τόσο με βάση τα στοιχεία της αγοράς Παραγώγων, τον δανεισμό τίτλων, το άνοιγμα και άλλων θέσεων πώλησης σε μία τόσο ρηχή αγορά, όπως η ελληνική.

Εύκολη λεία για τους shortάκηδες το ΧΑ και κυρίως τα Συμβόλαια στον FTSE 20 και τις τραπεζικές μετοχές σε σημείο, που να αναρωτιέται κάποιος γιατί δεν λαμβάνονται κάποιες- τεχνικής έστω μορφής- πρόνοιες ώστε να εξορθολογιστεί η κατάσταση.

Εν πάσει περιπτώσει η… νέα άτακτη υποχώρηση των τραπεζών δεν φαίνεται να ξενίζει και πολύ τους παίκτες, που σαφώς περιμένουν χαμηλότερες αποτιμήσεις για την Εθνική, την Alpha Bank, την Eurobank ή τις υπόλοιπες του κλάδου. Απλά κατά την εκτίμηση μας η Πειραιώς είναι η αφορμή και όχι το κύριο αίτιο για τον διορθωτικό κύκλο, που δοκιμάζει κυρίως τον FTSE 20.

Στα 6,06 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που νωρίτερα απέφυγε για μόλις… ένα λεπτό τον πυθμένα των 6,10 ευρώ με συναλλαγές 2,3 εκατ. ευρώ (στις 11:10). Για πόσο όμως θα… αποφεύγονται τιμές χαμηλότερα και των 6,01 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που θα παρέσυρε σε νέο χαμηλό και την Eurobank και θα τραβούσε προς τα 3,5 ευρώ (και κάτω…) την Alpha Bank.

Πτώση 4,5% για την MPB καθώς από σήμερα οι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων.

Από μόνη της η προσπάθεια να αποφευχθούν ένα χαμηλά για τη μετοχή της Εθνικής έχει ενδιαφέρον κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους δεδομένου μάλιστα του βάρους των δανεισμένων μετοχών και των ανοιχτών θέσεων πώλησης.

Δευτερευόντως ενδιαφέρον έχει και η εικόνα της Πειραιώς, που με αφορμή την α.μ.κ πιέζεται χαμηλότερα. Ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι, που έχουν να θυμούνται το …προηγούμενο της Εθνικής (…όταν ξάφνιαζε τους ανυποψίαστους με το θεαματικό discount της δικής της α.μ.κ) φαίνεται να έχουν λάβει θέσεις σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Χρηματιστηριακός παράγοντας επιφυλάσσονταν για το αν η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να αποτελέσει την… θρυαλλίδα για τον πτωτικό γύρο που περιμένει η αγορά, που προεξοφλούν οι shortάκηδες. Θα φανεί τονίζει με σημασία από το αν κατ΄ αρχήν η μετοχή της Πειραιώς θα κινηθεί προς το… βάθος που δικαιολογείται από τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v