Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλικός δάκτυλος στο ελληνικό σχέδιο έκδοσης ομολόγων

Για την επόμενη χρονιά μετατίθεται η προσπάθεια νέας εξόδου στις αγορές. Οι σχεδιασμοί που μπήκαν στο συρτάρι και ποιο είναι το νέο πλάνο για το 2019. Ο γρίφος των εκλογών και το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση.

Ιταλικός δάκτυλος στο ελληνικό σχέδιο έκδοσης ομολόγων
  • των Kerin Hope (Αθήνα) και Kate Allen (Λονδίνο)

Η Ελλάδα σιωπηλά ανέβαλε μια έκδοση-ορόσημο μετά το παρατεταμένο sell off στην ιταλική αγορά ομολόγων, η οποία οδήγησε υψηλότερα το κόστος άντλησης νέων κεφαλαίων.

Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε να εκδώσει 10ετές ομόλογο ως έκδοση αναφοράς (benchmark) λίγες εβδομάδες αφότου η χώρα θα έβγαινε από το πρόγραμμα διάσωσης, ως σινιάλο στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα. Η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων ωστόσο διαπέρασε και την ελληνική αγορά, ανεβάζοντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς αρκετά πάνω από το 4%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας, σε επίπεδα που τραπεζίτες στην Αθήνα αποκαλούν «ανυπόφορα επιτόκια». Ως αντίδραση, η κυβέρνηση επέτρεψε να σταματήσει η πώληση του ομολόγου.

Τραπεζίτες και αναλυτές λένε τώρα ότι είναι πιθανό η χώρα να παραμείνει απούσα από τις διεθνείς αγορές για τους επόμενους λίγους μήνες. Ενας τραπεζίτης είπε ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι προβληματική:«Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για σχεδόν ένα χρόνο και χρειάζεται πολύ να επανακτήσει τη συμμετοχή της τους επόμενους λίγους μήνες». 

Ωστόσο ένας άλλος σημείωσε ότι νιώθει «αρκετά χαλαρός» για την απόφαση της Ελλάδας και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι η χώρα δεν έχει πιεστικές ανάγκες για κεφάλαια το 2019-20, χάρη σε ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο προϋπολογισμός του 2019 που συζητείται στο κοινοβούλιο περιλαμβάνει έσοδα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από νέες πωλήσεις χρέους. Αλλά αν μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης και τα spreads υποχωρήσουν, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δύο ή το πολύ τριών εκδόσεων, περιλαμβανομένου ενός 10ετούς.

Ενας αναλυτής στην Αθήνα υποστήριξε: περιμένουμε να δούμε ένα τριετές και πιθανόν ένα πενταετές ομόλογο για να εκμεταλλευτούμε τα σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και, αν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, μια 10ετή έκδοση ως τον Ιούνιο». Ωστόσο, αν τα ιταλικά spread παραμείνουν υψηλά, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει στην έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων, συμπλήρωσε.

Ο Nicholas Wall, διαχειριστής στην Old Mutual Global Investors, η οποία κατέχει ελληνικό χρέος, είπε ότι μια νέα πώληση ομολόγων «θα είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση, καθώς θα δείξει ότι έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς», αλλά η αναβολή του σχεδίου για την επόμενη χρονιά είναι μια «λογική απόφαση».

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές όταν άντλησε το περασμένο καλοκαίρι 3 δισ. ευρώ με πενταετές ομόλογο. Συνέχισε τον Φεβρουάριο αυτής της χρονιάς με επταετή τίτλο που συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ, αλλά είχε φτωχή απόδοση στη δευτερογενή αγορά, εξαιτίας του ευρύτερου sell off στο επικίνδυνο ενεργητικό, κάτι που άφησε τους αγοραστές με ζημιές. Οι αναλυτές αποκάλεσαν το αποτέλεσμα «απογοητευτικό» και κάποιοι τραπεζίτες υποπτεύθηκαν ότι η εμπειρία αυτή θα βαρύνει στην όρεξη των επενδυτών για μελλοντικές εκδόσεις χρέους.

Ενας τραπεζίτης σημείωσε: «Τα πρόσφατα roadshows δεν έδειξαν πολύ ενθουσιασμό μεταξύ των επενδυτών. Ανησυχούν ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να επιδεινωθεί με την προοπτική πρόωρων εκλογών την Ανοιξη».

Η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λήγει τον Οκτώβριο, αλλά πολλοί παρατηρητές περιμένουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει την ημερομηνία των εκλογών νωρίτερα, τον Μάιο, ώστε να συμπέσει με τις ευρωεκλογές. «Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο πριν τις εκλογές να πάρεις καλή τιμή για οτιδήποτε μεγαλύτερο από μια τριετή έκδοση», εκτίμησε άλλος αναλυτής.

«Η κυβέρνηση θα εστιάσει στο να προσελκύσει ψηφοφόρους, δεν θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις που θα εντυπωσιάσουν την αγορά».

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v