Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η G20 θα δοκιμάσει τη νηνεμία στις αγορές

Οι επενδυτές δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν, ακόμα και στα πιο ισχυρά σοκ. Ο κίνδυνος του Brexit, οι «κανονιές» της ΕΚΤ και η νέα επίθεση Τραμπ στη Fed. Γιατί τα νομίσματα μπορεί να διαταράξουν την παράδοξη ηρεμία.

Η G20 θα δοκιμάσει τη νηνεμία στις αγορές
  • Της Katie Martin

Tι μπορεί να ταρακουνήσει τις αγορές μετοχών στις μέρες μας; Η απάντηση είναι κάτι πραγματικά δυνατό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε κάποια ισχυρά σήματα ότι ετοιμάζεται να επιστρατεύσει (και πάλι) το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και οι επενδυτές το προσπέρασαν σχετικά ατάραχοι. Έκτοτε σημειώθηκε ένα περιορισμένο ράλι στα πιο ευάλωτα σημεία της αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αλλά τίποτα περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, στην κούρσα για τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου πρωταγωνιστούν υποψήφιοι που έχουν σαν στόχο να βγάλουν τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο και/ή να αναβάλλουν τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Σε τι συναρπαστικούς καιρούς ζούμε. Αλλά οι κινήσεις της στερλίνας δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι αδιάφοροι και δεν δείχνουν έτοιμοι για κάποια υπερβολική αντίδραση.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στο προσκήνιο βρέθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «μας δημιουργεί πολλά, πολλά προβλήματα», παραβλέποντας ότι δεν δικαιούται να λέει στη Fed τι να κάνει. «Δεν με ακούνε» είπε. «Έχουμε ανθρώπους, εκτός από τον Τζέι Πάουελ, έχουμε ανθρώπους στη Fed που δεν είναι… ξέρετε… δεν είναι πραγματικά οι άνθρωποί μου». Στον αντίποδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «μπορεί να κάνει ότι θέλει» επισήμανε ο κ. Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και της υποτίμησης του νομίσματος.

Yπό φυσιολογικές συνθήκες, οποιοδήποτε από αυτά τα σοκ σε τρεις από τις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου θα αναστάτωνε τους επενδυτές. Αντίθετα, η δυνατότητα της ΕΚΤ να σοκάρει εξουδετερώνεται από την πεποίθηση πως η αιώνια νομισματική χαλάρωση είναι η προκαθορισμένη στάση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, παρά μια ανωμαλία.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η επικρατούσα άποψη είναι πως όλα αυτά είναι πολιτικοί λεονταρισμοί. Αν και δεν θα έλεγε κανείς πως αποτελεί σημάδι πίστης στο σύστημα, είναι εντούτοις μια εύλογη αντίληψη.

Όσον αφορά τον κ. Τραμπ και τη στάση του απέναντι στη Fed, ίσως θα έπρεπε πράγματι να είναι κανείς ανήσυχος. Ο πρόεδρος έχει όντως χρησιμοποιήσει ξανά αυτή τη φρασεολογία. Αλλά με τη σύνοδο της G20 στην Οζάκα να ακολουθεί αργότερα αυτόν τον μήνα και την εμπορική κόντρα στην κορυφή της ατζέντας, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο ο κ. Τραμπ θα απαιτήσει από την κυβέρνηση του να κάνει κάτι για να αποδυναμώσει το δολάριο ή να αναγκάσει την Κίνα να ανατιμήσει το ρενμίνμπι ή και τα δύο.

«Τα νομίσματα εντάσσονται σιγά σιγά στους εμπορικούς πολέμους» επισημαίνει ο Κιτ Ζουκ, αναλυτής στη Societe Generale. Με αργό ρυθμό, ίσως, προς το παρόν.

Η έλλειψη μιας ξεκάθαρης αντίδρασης στις αγοράς είναι «αξιοσημείωτη», δηλώνει ο Σάιμον Ντέρικ, αναλυτής της BNY Mellon. Εν μέρει, μπορεί να εξηγηθεί από τις ήδη ισχυρές προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τα επιτόκια τους. «Αλλά μπορεί να γίνουν τα νομίσματα μεγαλύτερο ζήτημα μετά τη σύνοδο της G20, ειδικά αν δεν έχει ιδιαίτερα αίσια έκβαση; Ναι» υπογραμμίζει.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόβλημα με περαιτέρω αποδυνάμωση του ρενμίνμπι, ένα αποτέλεσμα το οποίο δύσκολα θα ικανοποιήσει τον κ. Τραμπ.

Η διαφαινόμενη προτίμηση των επενδυτών για μια ήρεμη ζωή μπορεί πολύ σύντομα να δοκιμαστεί.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v