Παγκόσμια αγωνία για την επιβίωση της AIG

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και η "αφρόκρεμα" της Wall Street διεξήγαγαν γύρο έκτακτων συνομιλιών στα γραφεία της Fed Νέας Υόρκης με θέμα την AIG, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

  • Aline van Duyn (Νέα Υόρκη), Francesco Guerrera (Λονδίνο), Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
Παγκόσμια αγωνία για την επιβίωση της AIG
Η επιβίωση της AIG, μίας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές του πλανήτη, εξαρτάται από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για διάσωση από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και η "αφρόκρεμα" της Wall Street διεξήγαγαν χθες έναν ακόμη γύρο έκτακτων συναντήσεων στα γραφεία της Federal Reserve Νέας Υόρκης, καθώς η κατάρρευση της προβληματικής ασφαλιστικής απειλεί με περαιτέρω αποσταθεροποίηση το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι συνομιλίες έχουν πλέον τη μορφή κατεπείγοντος, έπειτα από σειρά κάθετες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της AIG, που έστειλαν τη μετοχή στα τάρταρα. Ζητώντας με όλο και πιο απελπισμένες προσφυγές τη βοήθεια της κυβέρνησης, ο κ. David Paterson, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, δήλωσε χθες ότι ο κολοσσός έχει "μία ημέρα προθεσμία" για να λύσει τα προβλήματά του.

Οι τραπεζίτες λένε ότι το μέλλον της επιχείρησης εξαρτάται από το κατά πόσον θα δεχτεί η κυβέρνηση να προσφέρει σωσίβιο, τουλάχιστον σε προσωρινή βάση. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει πως δεν είναι πρόθυμη να διαθέσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να τονώσει την AIG. Ωστόσο, μία ενδεχόμενη δυνατότητα θα ήταν να δοθεί ένα δάνειο μέσω τρίτου, όπως μίας τράπεζες η οποία έχει πρόσβαση στην παροχή ρευστότητας από τη Federal Reserve.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κεφαλαίων που χρειάζονται για να διασφαλιστεί ρευστότητα στον ασφαλιστικό όμιλο εξακολουθούν να διογκώνονται. Οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν πως η εταιράι θα χρειαστεί περίπου 70 δισ. δολ. για να στηρίξει τον ισολογισμό της, έναντι 40 δισ. δολ. που αναφέρονταν το σαββατοκύριακο.

Η AIG είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εμπορικών ασφαλειών στις ΗΠΑ, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ασφαλειών ζωής και ο ισχυρότερος στην παροχή ασφαλίσεων σταθερού ετήσιου εισοδήματος, που είναι ένα ιδιαίτερα διάσημο συνταξιοδοτικό προϊόν. Διαθέτει επίσης τεράστιες διεθνείς επιχειρήσεις.

Υπήρξε κάποτε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στον πλανήτη, αλλά σήμερα η κεφαλαιοποίησή της έχει διολισθήσει στα μόλις 7,5 δισ. δολ. Οι τραπεζίτες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια να συγκεντρωθούν 70 δισ. δολ. σε δάνεια από επενδυτές έχει υπονομευθεί με τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων και την κάθετη πτώση της μετοχής της AIG.

Τα στελέχη και οι σύμβουλοι της εταιρίας έχουν απομονωθεί στα γραφεία της Fed Νέας Υόρκης, προσπαθώντας να βρουν μια λύση προκειμένου, αν μη τι άλλο, να δοθεί στην AIG περισσότερος χρόνος ώστε να ρευστοποιήσει θέσεις στα credit default swap, που είναι η πηγή πολλών από των ζημιών της. Η κυβερνητική βοήθεια είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί στην AIG χρόνος για να ξεχωρίσει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.

Η Goldman Sachs έχει προσληφθεί για να αποτιμήσει τις πιθανές ζημίες των επισφαλών ενεργητικών της AIG. Η JP Morgan Chase και η Blackstone παρέχουν υπηρεσίες συμβούλων, ενώ η Morgan Stanley βοηθά τη Fed να αποτιμήσεις τις επιλογές της.

Οι ασφαλιστικές ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης είχαν δηλώσει τη Δευτέρα ότι η AIG θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 20 δισ. δολ. που υπάρχουν στις θυγατρικές ασφαλειών ζωής. Αλλά η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια εξαρτάται από τη δυνατότητα του ομίλου να διασφαλίσει ένα πιο μακροχρόνιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες προσώπων που συμμετέχουν στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v