Η διάσωση της Wall Street θα κοστίσει $700 δισ.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, για την εξασφάλιση διακομματικής συμφωνίας στο σχέδιο σωτηρίας της Wall Street, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο κράτος 700 δισ.

  • FT reporters
Η διάσωση της Wall Street θα κοστίσει $700 δισ.
Κορυφαίοι παράγοντες των Δημοκρατικών υπέδειξαν ότι θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για να περάσει το σχέδιο σωτηρίας 700 δισ. δολ. που θέλει να διαθέσει η κυβέρνηση Μπους στους χρηματοοικονομικούς οίκους της χώρας, κατά τη διάρκεια συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους με μέλη του Κογκρέσου το σαββατοκύριακο, για να εξασφαλιστεί διακομματική συμφωνία για το σχέδιο.

Το πρόγραμμα πυρόσβεσης της αναταραχής στις αγορές δίνει δικαίωμα στην κυβέρνηση να αγοράσει «τοξικά» ενεργητικά από οποιονδήποτε αμερικανικό οίκο τα επόμενα δύο χρόνια, αυξάνοντας το εθνικό χρέος από τα 10.600 δισ. δολ. στα 11.300 δισ. δολ.

Ο Πρόεδρος κ. George W. Bush δήλωσε: «Θα εργαστούμε με το Κογκρέσο για να έχουμε το νομοσχέδιο σύντομα». Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκαν με μέλη του Κογκρέσου για να εξασφαλίσουν συμφωνία για το πακέτο μέχρι να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. Η νομοθεσία θα περάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Max Baucus, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου ότι η Senate Finance Committee είναι ο «φύλακας» του δημοσίου χρέους «και, όταν μιλάμε για 700 δισ. δολ., θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι φρουρούμε σωστά το συμφέρον του φορολογουμένου».

Τόνισε: «Θα φροντίσω να υπάρξουν μηχανισμοί σε αυτό το νομοσχέδιο που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι αυτή τη διάσωση, κυρίως απαιτώντας εύλογες δικαιολογίες από τις εταιρίες που θα ζητήσουν αυτή την έκτακτη βοήθεια».

Ο κ. Baucus δήλωσε επίσης ότι θα μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στο συνταξιοδοτικό σύστημα των Αμερικανών.

Καθώς κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές, η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο να μη βοηθήσει το πακέτο διάσωσης μόνο τη Wall Street αλλά και τη «Main Street», την ευρύτερη αγορά, όπου οι απλοί πολίτες αντιμετωπίζουν χρεοκοπίες, απολύσεις, ακριβές τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι κ. Barack Obama και κ. John McCain ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι το σχέδιο εκάστου για την οικονομία θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει και παράλληλα να προστατεύσει τους φορολογουμένους.
Πάντως, η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Nancy Pelosi, που ανήκει στην παράταξη των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση του κόμματος του κ. Obama δεσμεύεται σε μια «γρήγορη λύση».

Το σχέδιο διάσωσης εκπονήθηκε καθώς τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη αναρριχήθηκαν αντιδρώντας στις δηλώσεις ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει σημαντικά μέτρα.

Η αγορά της Σαγκάης ενισχύθηκε 9,5% με τη μεγαλύτερη άνοδο επτά ετών, ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 9,6%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε τα υψηλότερα κέρδη στην 24χρονη ιστορία του και ο S&P 500 έκλεισε 4% υψηλότερα έπειτα από άνοδο 4,3% την Πέμπτη. Τα ράλι σε Λονδίνο και ΗΠΑ τροφοδότησαν επίσης οι απαγορεύσεις short-selling χρηματοοικονομικών μετοχών.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης, που έπονται μιας εβδομάδας πρωτοφανών πιέσεων στις διεθνείς αγορές, είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα παρέμβασης της κυβέρνησης στο οικονομικό σύστημα, σε καιρό ειρήνης, από το Μεγάλο Κραχ, και δείχνει να σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της χρηματοοικονομικής απελευθέρωσης που ξεκίνησε η διακυβέρνηση Reagan.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v