Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλείνει" η Σιβηρία για τις ευρωπαϊκές αερογραμμές;

Το Κρεμλίνο μελετά αντίποινα στις κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από την Μόσχα. Υπό πρώτη σκέψη η απαγόρευση των υπερσιβηρικών πτήσεων στις ευρωπαϊκές αερογραμμές, που «γλιτώνουν» $30.000 ανά πτήση χάρη στο δρομολόγιο.

  • Των Courtney Weaver και Kathrin Hille (Μόσχα)
Κλείνει η Σιβηρία για τις ευρωπαϊκές αερογραμμές;

Η Μόσχα μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης να πετούν στον ρωσικό εναέριο χώρο στα δρομολόγιά τους προς την Ασία, ως αντίποινα στην κλιμάκωση των κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι μελετούν είτε τον περιορισμό του αριθμού των υπερσιβηρικών δρομολογίων που μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές αερογραμμές είτε την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων, σύμφωνα με την αξιόπιστη Vedomosti, η οποία ανήκει από κοινού στους Financial Times και την Wall Street Journal.

Τυχόν απαγόρευση θα σημαίνει ανάκληση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει η Μόσχα και οι ευρωπαϊκές αερογραμμές από την δεκαετία του 1970. Με την συμφωνία αυτή, οι αεροπορικές εταιρίες γλιτώνουν έως 30.000 δολάρια σε καύσιμα και ναύλους για κάθε δρομολόγιο και «κόβουν» το ταξίδι τους κατά 4.000 χλμ, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Η συμφωνία έχει ευνοήσει εξίσου και την ρωσική κρατική αεροπορική επιχείρηση Aeroflot, που λαμβάνει περίπου 300 εκατ. δολάρια ετησίως από τις ευρωπαϊκές εταιρίες, για να τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τους σιβηρικούς αεροδιαδρόμους, σύμφωνα με την Vedomosti. Η μετοχή της Aeroflot βούλιαξε 5,8% όταν δημοσιεύθηκε η πληροφορία.

Δύο ημέρες πριν, η Aeroflot ανακοίνωσε ότι υποχρεώθηκε να «δέσει» τα αεροσκάφη της θυγατρικής της εταιρίες φθηνών εισιτηρίων Dobrolet λόγω των κυρώσεων. Η Dobrolet προστέθηκε στην λίστα των κυρώσεων της ΕΕ διότι πραγματοποιεί πολλές πτήσεις την ημέρα μεταξύ Μόσχας και Κριμαίας, διευκολύνοντας σύμφωνα με το δυτικό σκεπτικό, την ρωσική «εισβολή» στην χερσόνησο.

Η Aeroflot ακύρωσε από την Κυριακή όλες της πτήσεις της Dobrolet, καθώς οι Ευρωπαίοι συνεργάτες ακύρωσαν συμβόλαια ασφαλίσεων, λήζινγκ, επισκευών και συντήρησης με την εταιρία.

Η ενδεχόμενη απαγόρευση των υπερσιβηρικών δρομολογίων στις ευρωπαϊκές αερογραμμές, είναι κάτι που συζητείται στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών της Ρωσίας, αλλά δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.

Μολονότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κυρώσεις των ΕΕ και ΗΠΑ με αντίποινα, αυξάνονται οι φόβοι ότι θα το κάνει. Πολλοί Μοσχοβίτες επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πάγωμα ενεργητικών ισχυρών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, εξαιτίας της κλιμάκωσης των δυτικών κυρώσεων.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v