Lex: Σε κίνδυνο οι monoliners

Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τους ακριβείς κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν τόσο οι monoliners όσο και οι τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να τους βοηθήσουν μέσω CDOs. Μήπως έφτασε η στιγμή όλα να έρθουν στο φως;

Προσέξτε το κενό! Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στους εκδότες και στους ασφαλιστές ομολόγων, με εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) αξίας 125 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s.

Αλλά εκ του παραπάνω συνόλου ένα πολύ μικρό μέρος έχει αποκαλυφθεί. Στη Wall Street Citigroup και Merrill Lynch, για παράδειγμα, έχουν ανακοινώσει ότι ακολουθούν τακτική hedging, ενώ η Merrill φρόντισε να μας ενημερώσει και για το ακριβές ποσοστό του hedging που αφορά στους ομίλους έκδοσης ομολόγων.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι εξαιρετικά κρίσιμη (οι εκδότες ομολόγων ταλαιπωρούνται αναζητώντας νέα κεφάλαια).

Τα ποσά είναι δύσκολο να διερευνηθούν. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι monoliners –λόγω του φόβου υποβάθμισής τους– μπορεί εν μέρει να απορροφηθούν με περισσότερο hedging ή να στραφούν εναντίον τους.

Όμως, οι επενδυτές στη Wall Street οφείλουν να γνωρίζουν την ακριβή έκθεση των τραπεζών σε CDOs μέσω hedging.

Μόλις οι επενδυτές έχουν αυτήν την πληροφορία μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη ερώτηση: τι θα συμβεί εάν η αξιοπιστία του hedging υπονομευθεί; Πρώτον θα αποτελέσει ουσιαστική ”διαγραφή” των κερδών που η Wall Street έχει στηρίξει στο hedging.

Μία τέτοια κίνηση ίσως δεν είναι και τόσο καταστροφική. Η Merrill Lynch ανακοίνωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει hedging για το ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων, το οποίο όμως μπορεί να καλυφθεί.

Η δεύτερη επιπλοκή αφορά στην ακριβή έκθεση σε CDOs που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες. Εάν η αξία των CDOs δεν υποχωρήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξουν νέα πολύτιμα κεφάλαια.

Όμως εάν η αξία των CDOs υποχωρήσει, τότε οι διαγραφές ζημιών θα είναι ακόμη πιο δραματικές.

Αυτή τη στιγμή πιθανόν οι οίκοι αξιολόγησης εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή την πορεία των CDOs και των ενδεχόμενων διαγραφών τους.

Αυτό που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό είναι ότι για όλα τα παραπάνω οι επενδυτές έχουν πλήρη άγνοια.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v