Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικές εκλογές και αγορές

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές μοιάζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια μοντέλα προκειμένου να ”σιγουρέψουν” τις προβλέψεις τους. Σύμφωνα, όμως, με τον αρθρογράφο των ”FT”, John Authers, η αγορά μάλλον ”δουλεύει καλύτερα” σε σύγκριση με την πολιτική ανάλυση.

του John Authers, Investment Editor,

από την στήλη The Short View

Στην πολιτική, όπως και στις αγορές, είναι ζωτικής σημασίας η διαχείριση των προσδοκιών. Και στις δύο περιπτώσεις η καλύτερη τακτική είναι να χαλαρώσεις και να χαμηλώσεις την ένταση.

Οι επιχειρήσεις έχουν ”χαμηλώσει τον πήχη” των προσδοκιών τους και ως εκ τούτου κερδίζουν σημαντικά όταν κατορθώνουν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις. Όταν οι εταιρείες ακολουθούν αυτή την τακτική τότε λέμε ότι ”διαθέτουν momentum”.

Η λέξη ”momentum” αποτελεί πολιτικό όρο. Προκειμένου να τον επιτύχουν οι πολιτικοί θα πρέπει να διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις προσδοκίες και τελικώς να τις ξεπεράσουν.

Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων αρνούνται να διαβάζουν χρηματιστηριακές έρευνες ή να μιλούν σε διοικήσεις, εξαιτίας του παραπάνω λόγου. Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, υποστηρίζουν, το να εξετάζεις τις εταιρικές ανακοινώσεις και να παρακολουθείς είναι η καλύτερη πρακτική.

Σήμερα, όποιος παρακολουθεί μπορεί να δει ότι η πρόβλεψη για αύξηση κερδών 15% για τον S&P 500 φέτος είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι αναλυτές που πραγματοποίησαν αυτήν την πρόβλεψη βρίσκονται ”πολύ κοντά” στον δείκτη και διαθέτουν υψηλό επίπεδο πληροφόρησης.

Στις αμερικανικές εκλογές λειτουργούν οι ίδιες δυνάμεις. Μετά την ”Σούπερ Τρίτη” την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος Hillary Clinton και Barack Obama βρέθηκαν πολύ κοντά, η αρχική πολιτική πρόγνωση ήταν ότι το momentum του κ. Obama είχε ”παγώσει”.

Οι ”κερδοσκόποι”, όμως, στην αγορά πολιτικών προβλέψεων, όπως η Iowa Electronic Market, είχαν διαφορετική άποψη. Άλλωστε, βάσει της κοινής λογικής εάν ο κ. Obama κατόρθωνε να βρεθεί ”πολύ κοντά” στην κ. Clinton τότε είχε όλα τα προσόντα να προχωρήσει.

Το Σαββατοκύριακο πριν από την ”Σούπερ Τρίτη” η αγορά τοποθετούσε στο 34% την πιθανότητα να είναι ο τελικός υποψήφιος. Την Τετάρτη αυτό το ποσοστό ”ανέβηκε” στο 54%, ενώ πριν από μερικές ημέρες έφθασε στο 70%.

Οι αγορές, οι οποίες καθορίζονται από τις αποφάσεις των επενδυτών, που πάντως δεν έχουν την πολυτέλεια να επισκέπτονται ”ειδικούς γιατρούς”, κατορθώνουν να είναι πιο ξεκάθαρες και ορθές σε σύγκριση με τους πολιτικούς αναλυτές.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v