Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σημειολογία της προσφοράς του Warren Buffett

Ο Warren Buffett ως σοφός επενδυτής, φρόντισε να στρέψει το ενδιαφέρον του στην αγορά δημοτικών ομολόγων, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή κεφαλαίων για τους monolines. Αρνείται, όμως, να στηρίξει τα CDOs. Πιθανώς, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος των ”FT”, John Authers, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ”το τέλος τους πλησιάζει”.

του John Authers, Investment Editor,

από την στήλη The Short View

Φυσιολογικά, κάθε ”ταλαιπωρημένος” επικεφαλής επιχείρησης θα είναι ευτυχής να δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Warren Buffett. Ίσως σημαίνει ότι η μετοχή της εταιρείας που διοικεί ”ετοιμάζεται” να ανέβει.

Όμως η προσφορά του Σοφού της Ομάχα για τη διάσωση των δημοτικών ομολόγων εταιρειών ασφάλισης και έκδοσης ομολόγων (monolines), δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Μία από τις τρεις εταιρείες, ήδη, αρνήθηκε την προσφορά.

Είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί. Ο κ. Buffett ενδιαφέρεται για τη διάσωση μόνο των δημοτικών ομολόγων, δηλαδή της εύκολης πηγής άντλησης κεφαλαίων για τις συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ αδιαφορεί πλήρως για τις ”τοξικές” εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs), οι οποίες τις έχουν γονατίσει. Επιπρόσθετα δεν έχει καμία πρόθεση να αγοράσει μετοχές τους.

Η μόνη ευκαιρία που ανακάλυψε ο κ. Buffett αφορά την αγορά δημοτικών ομολόγων, όπου τα μη ασφαλισμένα χρεόγραφα είναι πολύ πιο φθηνά σε σχέση με τα αντίστοιχα ασφαλισμένα. Είναι ακριβώς ο τύπος της χαμηλής αποτίμησης που αγαπά ο κ. Buffett.

Πιθανώς να πιστεύει ότι οι εταιρείες θα δεχθούν σύντομα την πρότασή του, στα πλαίσια ενός ευρύτερου διακανονισμού. Και εάν πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα προωθήσουν έναν τέτοιο διακανονισμό σύντομα, τότε πολύ καλά πράττει.

Σε αντίθεση με την πτώση στις τιμές των μετοχών, διαδικασία η οποία καθυστερεί να ”μεταφραστεί” σε οικονομική δυσπραγία, η πτώση στην αποτίμηση του χρέους έχει άμεσες επιπτώσεις. Εάν θεωρηθεί ασύμφορο οικονομικά να ασφαλίσεις το χρέος – και σύμφωνα με την Deutsche Bank, η ασφάλιση CDOs υποχώρησε 60% το 2007 – τότε οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν τον δανεισμό.

Μία νέα βύθιση των πιστωτικών αγορών, όπως αυτή που έχει καταγραφεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί σαφή ένδειξη εν εξελίξει πιστωτικού κραχ.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν χώρα απελπισμένες κινήσεις σωτηρίας των CDOs και όχι των δημοτικών ομολόγων.

Η πλέον σημαντική άποψη που εξέφρασε ο κ. Buffett στη συνέντευξή του στο CNBC είναι ότι η προσφορά του ”δεν προσφέρει το παραμικρό στην αγορά CDOs”. ”Όμως”, έσπευσε να προσθέσει, ”δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα CDOs. Απλά θα πρέπει να ανακαλύψουμε πότε το παιχνίδι θα διακοπεί”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v