Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες επανεξετάζουν τα LBOs

Μία διαφορετική απειλή μοιάζει να σκιάζει τις αγορές. Οι νομικοί σύμβουλοι κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, προτρέπουν τις διοικήσεις τους να αποχωρήσουν από μοχλευμένες εξαγορές. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε ο Dow Jones μπορεί να βρεθεί έως και 1.000 μονάδες χαμηλότερα.

της Henny Sender από τη Ν. Υόρκη

Η βασική συμβουλή στις κορυφαίες τράπεζες είναι να αποχωρήσουν από τις ακριβές μοχλευμένες εξαγορές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ”προσθέσουν” και νέες απώλειες στο ενεργητικό τους.

Η συμβουλή αυτή προέρχεται από τους δικηγόρους και είναι πλήρως αντίθετη με την κοινή λογική η οποία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα δεχθούν πλήγμα στην αξιοπιστία τους εάν προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Όμως οι νομικοί σύμβουλοι τονίζουν ότι τα κέρδη για τις τράπεζες θα είναι πολύ χαμηλότερα από ενδεχόμενες απώλειες που αυτές θα αντιμετωπίσουν εάν τελικώς στηρίξουν ακριβές μοχλευμένες εξαγορές.

”Πρόκειται για μία βασική διαφωνία”, δηλώνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας private equity, το οποίο, όμως, θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ”οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλα προβλήματα με τους ισολογισμούς τους, ώστε, όντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν πολιτική”.

Όμως μία τόσο δραστική αλλαγή κατεύθυνσης θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τις αγορές. Άλλωστε η παρουσία των private equity ήταν αυτή που στήριξε μέχρι σήμερα τις μετοχικές αποτιμήσεις.

”Εάν κάποιος θέλει να ”ρίξει” τον Dow Jones από 500 έως και 1.000 μονάδες δεν έχει παρά να ανακοινώσει μία τέτοιου είδους απόφαση”, σημειώνει νομικός σύμβουλος από τη Ν. Υόρκη, ο οποίος, όμως, προσθέτει ότι ”σε εποχές απελπισίας, οι κινήσεις απελπισίας είναι το πλέον συνηθισμένο φαινόμενο”.

Μέχρι σήμερα οι μοχλευμένες εξαγορές καταρρέουν όταν οι εταιρείες private equity αποφασίζουν να μην συνεχίσουν. Βέβαια ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο, καθώς φρόντισαν να συμβουλεύσουν τα private equity να αποχωρήσουν.



Όμως οι πιθανότητες οι τράπεζες να εγκαταλείψουν τις μοχλευμένες εξαγορές – όπως συνέβη στην περίπτωση της Clear Channel Communications – ενισχύονται όσο οι αποτιμήσεις αυτής της μορφής δανείων συνεχίζουν να υποχωρούν.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, επίσης, ασκούν πιέσεις στις τράπεζες να ”καταμετρήσουν” τα εν λόγω δάνεια στις τρέχουσες τιμές που αυτά διαπραγματεύονται.

Αποτέλεσμα οι τράπεζες να εξετάζουν με πολύ προσοχή τις προτροπές των νομικών τους συμβούλων να αποχωρήσουν από τις μοχλευμένες εξαγορές.

”Ίσως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο”, παραδέχεται στέλεχος κορυφαίας τράπεζας της Wall Street, ”οι τράπεζες για παράδειγμα ”αναλαμβάνουν” δάνεια 30 δισ. δολαρίων για ένα deal γνωρίζοντας ότι οι απώλειές τους από αυτό θα φθάσουν τα 4,5 δισ. δολάρια. Ως εκ τούτου, μάλλον, θα πρέπει να οχυρώσουν την άμυνά τους”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v