Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Δημοτικά ομόλογα

Οι κάτοχοι δημοτικών ομολόγων μοιάζουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, καθώς γνωρίζουν ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, οι απώλειες δεν θα είναι και τόσο δραματικές. Άλλωστε μπορούν να διαπραγματευτούν την πώλησή τους είτε με εκδότες είτε με νέους πρόθυμους επενδυτές.

Έχω ένα πολύ καλό deal για σας. Τι θα λέγατε για μία επένδυση απόλυτα ασφαλή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη στεγαστική αγορά και με δεδομένο ότι πολύ σπάνια τα δημοτικά ομόλογα (municipal bonds) χάνουν την διψήφια απόδοσή τους; Θα θέλατε κάποια; Αν ναι, καλή τύχη.

Η κρίση στα βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης δημοτικά ομόλογα, μία αγορά η οποία αποτιμάται στα 330 δισ. δολάρια, είχε ορισμένες περίεργες συνέπειες.

Η συγκεκριμένη ”επενδυτική ομάδα” τίθεται σε δημοπρασία σε εβδομαδιαία βάση, κατά τη διάρκεια της οποίας το κουπόνι της μπορεί να αλλάξει. Ο πανικός από την κρίση οδήγησε τις δημοπρασίες σε κατάρρευση και τα κουπόνια στα ύψη. Παράλληλα τα hedge funds αλλά και αρκετοί άλλοι οι οποίοι προσπάθησαν να επωφεληθούν δεν το κατόρθωσαν.

Η συγκεκριμένη αγορά είναι αρκετά κατακερματισμένη, με έκδοση ομολόγων από 50 πολιτείες, χωρίς να υπάρχει κάποια δευτερογενής αγορά να την στηρίξει αλλά ούτε και αγορά OTC.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί το ”ιδανικό μέρος” για τοποθετήσεις από διεθνή κεφάλαια. Βέβαια, οι καλές σχέσεις με κάποιους χρηματιστές πιθανώς να ”ανοίγει” τον δρόμο και σε αυτήν την αγορά. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι αγοραστές, ενίοτε, δεν βρίσκουν πρόθυμους πωλητές.

Αυτό συμβαίνει γιατί εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να εξέλθουν από την αγορά – κάποιοι εξαιρετικά προσεκτικοί το έχουν, ήδη, πράξει – τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο ενδεχόμενα.

Πρώτον οι δημοπρασίες μπορεί να ανακάμψουν, καθώς η αγορά κατανοεί ότι οι δήμοι διαθέτουν πιστοληπτική αξιοπιστία. Σε αυτήν την περίπτωση αυτοί που εγκατέλειψαν νωρίς πολύ δύσκολα θα κατορθώσουν να βρουν ομόλογα με κουπόνια τόσο ”γενναιόδωρα” όσο πριν φύγουν από την αγορά.

Δεύτερον, εάν οι δημοπρασίες εξακολουθήσουν να είναι ”παγωμένες” οι κάτοχοι δημοτικών ομολόγων, το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και θα προτιμήσουν να τα πουλήσουν πίσω στους δήμους και όχι σε κάποιον άγνωστο επενδυτή.

Οι εκδότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βραχυπρόθεσμα επιτόκια-πέναλτι θα προτιμήσουν να προχωρήσουν σε επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων, αλλά και σε αγορά μέρους εξ αυτών όταν οι δημοπρασίες αποκατασταθούν.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v