Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική στροφή των private equity

Τα private equity μοιάζουν να αλλάζουν στρατηγική. Προτιμούν την απόκτηση μειοψηφικών πακέτων σε εταιρείες, ευελπιστώντας για θετικές αποδόσεις. Όμως σε μία αγορά πιο ασταθή παρά ποτέ, ίσως, οι ”ελπίδες” τους διαψευσθούν.

της Lina Saigol, από το blog των ”FT”, FT Alphaville

Θέλετε να μάθετε πόσο άσχημες είναι οι προοπτικές για τα private equity; Τότε δεν έχετε παρά να ελέγξετε το συνολικό ποσοστό των μειοψηφικών μεριδίων που έχουν αγοράσει σε εισηγμένες εταιρείες.

Από την αρχή της πιστωτικής κρίσης, τα μοχλευμένα κεφάλαια απέκτησαν 364 μειοψηφικά μερίδια σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 29,9 δισ. δολαρίων, βάσει στοιχείων της Dealogic.

Πρόκειται για αύξηση 73% από τα 17,3 δισ. δολάρια που είχαν δαπανήσει από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Φεβρουάριο του 2007, σε 451 επενδύσεις.

Οι κάτοχοι μειοψηφικών πακέτων μετοχών θα πρέπει να ανησυχήσουν από αυτήν την στροφή επενδυτικής στρατηγικής.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα ιδιωτικές τοποθετήσεις σε εισηγμένες εταιρείες, αποτελούν την επένδυση με τη χειρότερη απόδοση, όπως αποκάλυψε έρευνα της Hicks Muse Tate & Fursτ to 2002.

Τα αμερικανικά private equity είχαν τοποθετήσει περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια σε μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές εταιρειών dot.coms, με αποτέλεσμα όταν έσκασε η φούσκα του κλάδου, η αξία των επενδύσεών τους να καταρρεύσει.

Πιο πρόσφατα η αμφισβητούμενη επένδυση, ύψους 3,3 δισ. δολαρίων της Blackstone στην Deutsche Telekom, στην οποία απέκτησε μερίδιο 4,5%, δεν έχει αποφέρει τις εντυπωσιακές αποδόσεις που περίμενες η εταιρεία.

Σήμερα το γαλλικό private equity Wendel μοιάζει να προκαλεί τη μοίρα του με απόκτηση του 18% της Saint-Gobain. Το private equity δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία παραγωγής οικοδομικών υλικών, αλλά απλά επιθυμεί να βοηθήσει τη διοίκησή της να επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας.

Πάντως στόχος της Wendel είναι ετήσια απόδοση μεταξύ 12% και 15% από την επένδυσή της. Όμως η Wendel είναι εισηγμένη εταιρεία και δεν διαχειρίζεται κεφάλαια τρίτων. Ως εκ τούτου μπορεί να αντέξει αυτό το πείραμα επενδυτικής στρατηγικής.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα υπόλοιπα private equity. Οι κάτοχοι μειοψηφικών μεριδίων δεν στοχεύουν πλέον σε αποδόσεις από 20% έως 30%, τις οποίες απολάμβαναν εν τω μέσω της έκρηξης των dot.coms.

Όμως ένας επενδυτής που καταβάλει ως αντιμισθία 2% και περί του 20% για να τοποθετήσει κεφάλαια σε μετοχές, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθεί. Άλλωστε οι αγορές είναι περισσότερο ασταθείς παρά ποτέ.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v