Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο ίσως πέρασε για τα χρηματιστήρια

Το χειρότερο ίσως πέρασε για τα διεθνή χρηματιστήρια, εκτιμά ο κ. Kevin Gardiner της HSBC, αν και οι ανησυχίες για τις τραπεζικές απομειώσεις ενεργητικών και την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ ”εξασφαλίζουν” βραχυπρόθεσμα περαιτέρω μεταβλητότητα.

του Kevin Gardiner

Το χειρότερο ίσως πέρασε για τα διεθνή χρηματιστήρια, εκτιμά ο κ. Kevin Gardiner, επικεφαλής παγκόσμιας χρηματιστηριακής στρατηγικής της HSBC.

Ο κ. Gardiner σημειώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν έντονα νευρικοί τόσο για τις συνεχιζόμενες απομειώσεις ενεργητικών των τραπεζών όσο και για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. ”Περαιτέρω υποχρεωτικές πωλήσεις από θεσμικούς με εσφαλμένες θέσεις παραμένουν πραγματικός κίνδυνος”, δηλώνει. ”Βραχυπρόθεσμα το πιο πιθανό σενάριο αφορά σε περαιτέρω μεταβλητότητα”.

Σημειώνει όμως ότι τα κεφάλαια των μετόχων αμερικανικών τραπεζών εμφανίζονται σταθερά, υποδεικνύοντας ότι το πιστωτικό κραχ παραμένει μάλλον κίνδυνος και όχι πραγματικότητα.

Παράλληλα, το μέγεθος της ορμητικότητας της πτώσης του δείκτη S&P 500 από την αιχμή στα χαμηλά μέχρι σήμερα είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρήθηκε στην τελευταία μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της κρίσης Long-Term Capital Management, τονίζει, προσθέτοντας ότι η διάρκεια της τρέχουσας διόρθωσης είναι, μέχρι στιγμής, μεταξύ εκείνων των δύο.

Σημειώνει ότι, μολονότι οι επενδυτές δεν δείχνουν πρόθυμοι να αγοράσουν τα κέρδη στην ονομαστική τους αξία, τα μερίσματα δείχνουν να καλύπτονται με άνεση. Η υποφαινόμενη προμήθεια κινδύνου βάσει μερισμάτων της HSBC για το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν ήταν ουσιαστικά υψηλότερη ποτέ στα 22 χρόνια που υπάρχουν στοιχεία.

Ο κ. Gardiner προσθέτει: ”Για την Ευρώπη, το 15% των μετοχών του δείκτη MSCI Europe έχει μέρισμα ανάλογο ή μεγαλύτερο από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου Bund, που αναμένεται να αυξηθεί και που καλύπτεται τουλάχιστον 1,5 φορά από τα αυξημένα κέρδη του 2008 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις)”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v