Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση τιμών τροφίμων επαναφέρει το συσσίτιο

Ενώπιον κρίσης βρίσκεται η υπηρεσία αντιμετώπισης πείνας του ΟΗΕ, εξαιτίας της ακάθεκτης αύξησης στο κόστος αγροτικών προϊόντων. Μεμονωμένα, η Αίγυπτος διευρύνει το πρόγραμμα συσσίτιου, το Πακιστάν επανεισάγει σύστημα δελτίων διατροφής, Κίνα και Ρωσία εφαρμόζουν ελέγχους τιμών και Αργεντινή - Βιετνάμ απαγορεύουν τις εξαγωγές.

του Javier Blas από την Ουάσιγκτον και της Gillian Tett από το Λονδίνο

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της πείνας σχεδιάζει αναπροσαρμογή της παροχής βοήθειας σε τρόφιμα εξαιτίας της ακάθεκτης αύξησης στο κόστος αγροτικών προϊόντων.

Το World Food Programme (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης) διεξάγει συνομιλίες σε επίπεδο κρίσης, για να αποφασίσει ποιες βοήθειες θα υποχρεωθεί να περιστείλει εάν δεν προκύψουν νέες δωρεές σύντομα στον οργανισμό.

Η κ. Josette Sheeran, διοικητικό στέλεχος του WFP, δήλωσε στους ”Financial Times” ότι η υπηρεσία θα προσφύγει σε ”περικοπή των δόσεων τροφίμων ή και του αριθμού των ατόμων που βοηθούνται” εάν δεν προκύψουν νέα κεφάλαια από δωρητές.

Τα στελέχη του WFP ελπίζουν ότι μπορεί να αποφύγουν τις περικοπές, αλλά προειδοποιούν ότι οι ανάγκες του προϋπολογισμού της υπηρεσίας αυξάνονται κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών των τροφίμων.

Οι συνομιλίες με μορφή κατεπείγοντος της WFP προκύπτουν σε μια περίοδο κατά την οποία το σώμα διαβλέπει την έλευση μιας ”νέας εποχής πείνας” στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ακόμη και οι αστικές οικογένειες μέσου εισοδήματος έχουν πρόβλημα εξασφάλισης ειδών διατροφής λόγω των αυξήσεων στις τιμές τροφίμων.

Η πείνα πλήττει πλέον πάρα πολλές χώρες όπως η Ινδονησία, η Υεμένη και το Μεξικό, τονίζει η κ. Sheeran.

Η ίδια επισημαίνει ότι για να αντεπεξέλθουν στην έκρηξη των τιμών διατροφής οι οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες υποχρεώνονται να κόψουν τα ημερήσια γεύματα από τα τρία σε μόλις ένα ή να κόψουν την ποικιλία και να τρέφονται με ένα βασικό είδος.

Εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών η Αίγυπτος έχει διευρύνει το πρόγραμμα συσσίτιου για πρώτη φορά σε 20 χρόνια και το Πακιστάν επανεισάγει το σύστημα δελτίων για συσσίτιο που είχε καταργήσει από τα μέσα του 1980.

Σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν εφαρμοστεί έλεγχοι τιμών, ενώ σε άλλες όπως η Αργεντινή και το Βιετνάμ επιβάλλονται φόροι σε ξένες πωλήσεις ή απαγορεύσεις εξαγωγών. Οι χώρες-εισαγωγείς μειώνουν τους δασμούς τους.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται εξαιτίας ενός μίγματος από εύρωστη ζήτηση των αναπτυσσόμενων χωρών, αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, πιο συχνές πλημμύρες και ξηρασίες εξαιτίας των κλιματολογικών αλλαγών και από τη ζήτηση σιτηρών από τη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Οι τιμές της σόγιας ανήλθαν την Παρασκευή στο ιστορικό ρεκόρ των 14,22 δολ. ανά μπούσελ, ενώ οι τιμές αραβοσίτου σε υψηλό 12 ετών στα 5,25 δολ. ανά μπούσελ.

Η τιμή του ρυζιού και του σταριού έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το κόστος των ναύλων έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v