Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η αγορά από τη Fed

Κάτω του 50% είναι οι πιθανότητες να αυξήσει η Fed τα επιτόκια στο 0,5% τον Ιανουάριο. Έτσι, το μόνο όπλο είναι να αλλάξει την πολιτική αγοράς ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων. Ίσως και τη φρασεολογία.

  • John Authers, Investment Editor
Τι περιμένει η αγορά από τη Fed
Τι είναι αυτό που περιμένει να ακούσει η αγορά από τη Fed την Τετάρτη 24 Ιουνίου; Η απάντηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη των οικονομικών "σημείων ελπίδας".

Πριν από δύο εβδομάδες
, όταν τα μισθολόγια των αμερικανικών επιχειρήσεων μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, οι επενδυτές έβλεπαν "σημεία ελπίδας" παντού. Μάλιστα βάσει των futures υπήρχαν ενδείξεις ότι η Fed θα έκλεινε τον κύκλο μείωσης επιτοκίων πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν και θα επέστρεφε στην πολιτική των σταδιακών αυξήσεων.

Όμως σήμερα οι αγορές εξαναγκάστηκαν να επανεξετάσουν κατά πόσο οι απόψεις τους είναι λογικές. Ήταν η ανάκαμψη τόσο ξεκάθαρη ώστε να φαίνεται ότι η Fed θα επέστρεφε σύντομα στην πολιτική αύξησης επιτοκίων; Ήταν η ανάκαμψη τόσο ξεκάθαρη ώστε να δικαιολογεί τον διπλασιασμό της τιμής πετρελαίου από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δόθηκε με τις διακυμάνσεις των αγορών τις δύο τελευταίες εβδομάδες και με την επικείμενη -και αναμενόμενη- τρέχουσα διόρθωση. Οι τιμές ενέργειας και οι μετοχές έχουν υποχωρήσει πολύ.

Ταυτόχρονα τα futures δείχνουν ότι οι πιθανότητες να αυξήσει η Fed τα επιτόκια στο 0,5% τον επόμενο Ιανουάριο είναι χαμηλότερες του 50%.

Πώς μπορεί η Fed να επηρεάσει; Το μόνο της όπλο είναι να αλλάξει την πολιτική αγοράς ομολόγων και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Επίσης να διαμορφώσει καλύτερα τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί.

Όμως κανείς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές. Ίσως γιατί η "σύγκρουσή" τους με τη λογική επανέφερε τις αγορές εκ νέου στη σκληρή πραγματικότητα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v