Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "παραμύθι" του αδύναμου δολαρίου

Η κοινή γνώμη υποστηρίζει ότι τα υψηλά ελλείμματα και το χρέος των ΗΠΑ τελικώς θα βυθίσουν το δολάριο. "Πολύ καλό για να είναι αληθινό", υποστηρίζει ο αναλυτής της JP Morgan, κ. Gabriel de Kock.

  • Gabriel de Kock, JPMorgan
Το παραμύθι του αδύναμου δολαρίου
Η δημοφιλής άποψη μεταξύ των επενδυτών ότι τα υπερβολικά ελλείμματα των ΗΠΑ και το υψηλό χρέος θα βυθίσουν το δολάριο είναι "παραμύθι", σύμφωνα με τον κ. Gabriel de Kock, κορυφαίο αναλυτή των αγορών συναλλάγματος της JP Morgan.

Σύμφωνα με τον αναλυτή "τα υψηλά ελλείμματα και τα χρέη των κυβερνήσεων του G10 δείχνουν ότι οι έντονες ανησυχίες μόνο για τις ΗΠΑ και για τη Βρετανία είναι υπερβολικές" .

Αν οι ΗΠΑ και η Βρετανία όντως ξεχωρίζουν για τα πολύ υψηλά ελλείμματα και για τα χρέη τους, είναι αρκετά δύσκολο να "μετρήσει" κάποιος σε ποιο ποσοστό "πακέτα στήριξης" και "ποσοτική χαλάρωση" ευθύνονται για την υποχώρηση του δολαρίου και της στερλίνας.

Η στερλίνα είναι μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων από τότε που ξεκίνησε το ράλι στις αρχές του Μαρτίου, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου αποδίδεται και στον κύκλο της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. de Kock "βάσει ιστορικών στοιχείων υπάρχει πολύ μικρή σύνδεση -τουλάχιστον για τις χώρες του G10- μεταξύ της πορείας των δημοσιονομικών και της αντίστοιχης των νομισμάτων".

Σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η JP Morgan, το ευρώ μπορεί να ενισχυθεί έως και 2% μέχρι το 2013 έναντι του δολαρίου, αλλά το νόμισμα που θα εμφανίσει πραγματικά ισχυρά κέρδη είναι η νορβηγική κορόνα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v