Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Microsoft καλεί Πεντάγωνο στη ”μάχη” κατά Κομισιόν

Η Microsoft ξεκίνησε μια αφανή εκστρατεία παρασκηνιακών πιέσεων για να πείσει τις αμερικανικές αρχές και επιχειρήσεις να επέμβουν στη διαμάχη της περί ανταγωνισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στελέχη του κολοσσού λογισμικού έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζητώντας στήριξη στη νομική μάχη του ομίλου ενάντια στην περυσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

του Tobias Buck στις Βρυξέλλες

Η Microsoft ξεκίνησε μια αφανή εκστρατεία παρασκηνιακών πιέσεων για να πείσει τις αμερικανικές αρχές και επιχειρήσεις να επέμβουν στη διαμάχη της περί ανταγωνισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στελέχη του κολοσσού λογισμικού έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζητώντας στήριξη στη νομική μάχη του ομίλου ενάντια στην περυσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε.

Η Microsoft έστειλε επίσης memo σε διάφορες αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένας όμιλος φαρμακευτικών προϊόντων, ζητώντας τους να ασκήσουν παρασκηνιακές πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Το memo, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στη διάθεση των Financial Times, δίνει για επικοινωνία ονόματα και αριθμούς τηλεφώνων δύο τουλάχιστον κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων, ενός υψηλόβαθμου στελέχους στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ενός ειδικού συμβούλου του Λευκού Οίκου. Προτείνει τέσσερα ”ζητήματα διαλόγου” που θα πρέπει να τεθούν. Ένα εξ αυτών αναφέρει: ”Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Microsoft έχει ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να επέμβει άμεσα στην υπόθεση για τα εμπορικά μυστικά, και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η εταιρία μας στηρίζει το αίτημά της”.

Η Κομισιόν κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα ότι η Μicrosoft έχει παραβιάσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη την κυρίαρχη θέση της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο όμιλος κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ της τάξεως των 497 εκατ. δολ. και αναγκάστηκε να αλλάξει τις επιχειρηματικές πρακτικές του. Η Microsoft έχει καταθέσει έφεση στην απόφαση, αλλά η δικαστική απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει.

Στο memo ζητείται από τις επιχειρήσεις να πουν στον Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ”η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών μελών της Ε.Ε. για τα εμπορικά μυστικά θα αποτελέσει προηγούμενο που θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των εμπορικών μυστικών που αποτελούν σημαντικό επιχειρηματικό περιουσιακό στοιχείο για πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v