Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... μασάει η Αγκυρα στο Κίεβο για το κλείσιμο του Βοσπόρου στη Ρωσία

Εξετάζει το θέμα, υποστηρίζει η Τουρκία αλλά σημειώνει ότι μπορεί να επιτρέπεται το πέρασμα ρωσικών πλοίων, ακόμα και αν υπάρξει απαγόρευση. Ποιο είναι το επιχείρημα.

Τα... μασάει η Αγκυρα στο Κίεβο για το κλείσιμο του Βοσπόρου στη Ρωσία

Η Τουρκία δηλώνει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στα ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού θα επιτρέπεται να διασχίζουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ακόμη και αν το στρατηγικό πέρασμα είναι κλειστό για αυτά, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ουκρανία, μεταδίδει το RT.

Την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία ζήτησε από την Άγκυρα να κλείσει τη διαδρομή που συνδέει τη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα για το ρωσικό ναυτικό. Η έκκληση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία.

«Απαιτούμε το κλείσιμο των Δαρδανελίων. Θέλουμε κυρώσεις κατά της ρωσικής πλευράς», είχε πει ο Βασίλ Μποντάρ.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε ξένα πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης και σε εμπορικά πλοία από χώρες σε πόλεμο με την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία έλαβε επίσημο αίτημα από την Ουκρανία να απαγορεύσει στα ρωσικά πλοία να περνούν τα στενά. «Οι διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ είναι πολύ σαφείς και ακριβείς», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά. Υπάρχει όμως κάτι άλλο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν υπάρχει αίτημα να αφήσουμε τα πλοία των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, πρέπει να εγκριθεί», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Άγκυρα εξετάζει αυτό το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v