Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ποια ρίσκα βλέπουν τώρα στις αγορές οι επενδυτές

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κυριαρχεί στην εκτίμηση κινδύνου των επενδυτών, σύμφωνα με σχετική έρευνα του αμερικανικού οίκου. Τι βλέπουν για τον πληθωρισμό, σε ποιες μετοχές στρέφονται για «άμυνα».

BofA: Ποια ρίσκα βλέπουν τώρα στις αγορές οι επενδυτές

Το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα των διαχειριστών που διενεργεί μηνιαίως η BofA αναφέρει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, ακολουθούμενο από την παγκόσμια ύφεση, την οποία το 21% θεωρεί ως την κύρια ανησυχία, από 8% τον προηγούμενο μήνα.

Το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πληθωρισμό ως τον κύριο κίνδυνο, με ένα καθαρό 44% να αναμένει τώρα ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ τον περασμένο μήνα το 38% ανέμενε χαμηλότερο πληθωρισμό. Οι ανησυχίες για τις «επιθετικές κινήσεις» (hawkish) από τις κεντρικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατακόρυφα, με το 9% των ερωτηθέντων να το επισημαίνει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, από 41% τον Φεβρουάριο.

Ιστορική κατάρρευση των ευρωπαϊκών προσδοκιών για την ανάπτυξη

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές μείωσαν τις προοπτικές ανάπτυξής τους για την Ευρώπη ως απάντηση στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας. Ένα καθαρό 69% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2011, επισημαίνει η BofA. Τον περασμένο μήνα, ένα καθαρό 12% ανέμενε ακόμη καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, με την απόκλιση των 81 ποσοστιαίων μονάδων να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από μήνα σε μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ (από το 1994).

Ένα καθαρό 64% των επενδυτών πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αποδυναμωθεί, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008, με ένα καθαρό 44% να αναμένει ότι οι εντεινόμενες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα αποτελέσουν τροχοπέδη στον παγκόσμιο κύκλο (από 3% τον περασμένο μήνα), δείχνει η μελέτη της BofA.

Τα μετρητά αυξάνονται σε επίπεδο-ρεκόρ

Μετά την πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 10% ή και περισσότερο από τον Ιανουάριο, το 50% των συμμετεχόντων αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ανακάμψουν κατά τουλάχιστον 5% (από 57% τον περασμένο μήνα), ενώ το ένα τρίτο των επενδυτών βλέπει περιθώρια περαιτέρω πτώσης της αγοράς (από 18% τον Φεβρουάριο).

Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αγορά έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της για αυτό τον κύκλο (από 22%). Μια αυξανόμενη πλειονότητα 48% των επενδυτών θεωρεί ότι η μη ύπαρξη επαρκών αμυντικών αντισταθμίσεων αποτελεί τον κύριο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια, από 30% τον Φεβρουάριο. Τα επίπεδα ρευστότητας μεταξύ των Ευρωπαίων συμμετεχόντων στην έρευνα αυξήθηκαν από 4,5% τον περασμένο μήνα σε 5,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Στροφή από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες σε αμυντικές και πόρους

Το 53% των επενδυτών βλέπει περαιτέρω πτώση για τους ευρωπαϊκούς κυκλικούς κλάδους έναντι των αμυντικών κλάδων μετοχών (από 18% τον περασμένο μήνα), μετά την υποαπόδοση 10% από τον Ιανουάριο.

Μόνο το 15% βλέπει περιθώρια για νέα κυκλική υπεραπόδοση, από 62%. Το καθαρό ποσοστό που αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών ανάπτυξης έχει μειωθεί από 72% τον Φεβρουάριο σε 22%.

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι επενδυτές έχουν «συνθηκολογήσει» σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με ένα καθαρό 2% να δηλώνει ότι είναι υποεπενδεδυμένοι στον τομέα, μετά από ένα καθαρό 50% που δήλωσε ότι ήταν υπερεπενδεδυμένοι τον Φεβρουάριο.

Η υπερεπενδεδυμένη θέση στις ασφάλειες, ένα άλλο αγαπημένο των επενδυτών τον Φεβρουάριο, έχει επίσης σχεδόν εξουδετερωθεί, ενώ η τοποθέτηση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μετατράπηκε από υποεπενδεδυμένη σε υπερεπενδεδυμένη. Οι βασικοί πόροι, η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη είναι πλέον οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, ενώ ο κλάδος των αυτοκινήτων, τα χημικά, τα ταξίδια και η αναψυχή είναι οι πιο βαριά επηρεασμένοι κλάδοι σε underweight θέσεις.

Το μεγάλο μερίδιο των ενεργειακών μετοχών σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η αγαπημένη αγορά μετοχών στην Ευρώπη, ενώ η αμυντική ελβετική αγορά μετατράπηκε από μεγάλη υποεπενδεδυμένη σε υπερεπενδεδυμένη, καταλήγει η BofA.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v