Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πρωταθλήτρια στη μείωση του πανδημικού χρέους η Ελλάδα

Η ραγδαία πτώση στον ελληνικό δείκτη χρέους/ΑΕΠ εντός του 2022 και η πρόβλεψη του οίκου για τη μελλοντική του τροχιά. Η «πρωτιά», πόσο συνέβαλε η άνοδος του ΑΕΠ και τι προβληματίζει τη UBS.

UBS: Πρωταθλήτρια στη μείωση του πανδημικού χρέους η Ελλάδα

Η ανάλυση της δυναμικής του χρέους της Ευρωζώνης ανά τομέα και ανά χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS.

«Η πανδημία της Covid-19 προκάλεσε απότομη αύξηση του χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο και σε αυτό το σημείωμα ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην πιο πρόσφατη δυναμική του χρέους της Ευρωζώνης με βάση τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022», εξηγεί η τράπεζα.

Πιο αναλυτικά ανά χώρα και τομέα (κυβερνήσεις, νοικοκυριά, μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), η UBS εξετάζει τις ευπάθειες που απορρέουν από την αγορά σπιτιών και τα στεγαστικά δάνεια. Το βασικό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει θετική έκπληξη καθώς ο συνολικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έχει υποστεί ευρεία μείωση τα τελευταία τρίμηνα και η επιβάρυνση ορισμένων τομέων από το χρέος έχει πέσει ακόμη και κάτω από τα προ Covid-19 επίπεδα, χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

«Δεν θα θέλαμε να υποβαθμίσουμε τις μελλοντικές δημοσιονομικές προκλήσεις και το χρέος της Ευρώπης (ιδίως σε μεμονωμένες χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία), αλλά θα αναγνωρίζαμε ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε ταχύτερα τα τελευταία τρίμηνα από ό,τι θα περιμέναμε ένα χρόνο ή δύο χρόνια πριν. Αυτό που ξεχωρίζει από την άποψη των συγκεκριμένων χωρών είναι ότι η μείωση του συνολικού χρέους (% του ΑΕΠ) από την κορύφωση το α' τρίμηνο του 2021 ήταν ευρείας βάσης, με τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Λετονία να μειώνουν το απόθεμα χρέους τους κατά τα μεγαλύτερα ποσοστά (16%- 21%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, η Ελλάδα σημείωσε την υψηλότερη επίδοση στο συνολικό της χρέος στο 1ο τρίμηνο του 2021 με 389,4 δισ. ευρώ και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ 252,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο δείκτης ήταν 332,7 δισ. ή 213,2%. Η αύξηση μέσα σε ένα έτος ήταν περίπου 57 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022 η μείωση ήταν ραγδαία και το τελικό μέγεθος ήταν 10 δισ. λιγότερο χρέος από ό,τι στην αρχή της πανδημίας. Σε συνδυασμό με την άνοδο του ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα από τα προπανδημικά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε σε 202,1%. Αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με την παρουσίαση της στρατηγικής για το χρέος και τις εκδόσεις του 2023, για το σύνολο του 2022, η μείωση του χρέους ως ποσοστό και ως απόλυτο μέγεθος ήταν ακόμα πιο σημαντική στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να καταλήγει στο 169%.

H UBS εκτιμά ότι τα χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς ακινήτων και κατοικίας είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, με τα χειρότερα στοιχεία να είναι το ύψος των επιτοκίων των νέων στεγαστικών δανείων και το υψηλό ποσοστό τους που είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Τα πιο θετικά στοιχεία είναι τα προϋπάρχοντα δάνεια, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης, το ύψος των στεγαστικών δανείων, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο τομέας της εργασίας που σχετίζεται με την κατασκευαστική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v