Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νόμος του Moore και το Bitcoin

Πόσο εφικτό είναι να διπλασιάζονται οι επενδυτές του Βitcoin κάθε χρόνο, θυμίζοντας τον κλασικό νόμο για την εξέλιξη των υπολογιστών; Τα ρίσκα, τα πονταρίσματα και το πλεονέκτημα για τους «παλιούς». Πώς κινείται η αγορά σήμερα.

Ο νόμος του Moore και το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αφού το Βitcoin έχει τόσα πλεονεκτήματα, γιατί δεν ασχολείται περισσότερος κόσμος; Τι περιμένει και δεν επωφελείται από τις μοναδικές του δυνατότητες; προσθέτουν ειρωνικά οι πολέμιοί του.

Ο λόγος έχει να κάνει κατ' αρχάς με τη δυσκολία κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του Bitcoin και της παρέας του. Μια ιδιαιτερότητα, η οποία τουλάχιστον στην αρχή είναι εμφανής. Αποτελεί κάτι διαφορετικό από όσα έχουμε μάθει για τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Προσθέστε σε όλα αυτά και τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας και θα έχετε τα βασικά εμπόδια που παρεμποδίζουν τη μαζική διείσδυσή του. Από την άλλη, αυτό μας δείχνει τα περιθώρια που υπάρχουν για άνοδο της τιμής του σε επίπεδα που σήμερα μοιάζουν αδιανόητα.

Πότε θα εισέλθει το ευρύ κοινό; Όταν θα δελεαστεί από την προοπτική του κέρδους. Όταν όλο και πιο πολλοί του περιβάλλοντός του αρχίζουν να επιτυγχάνουν τριψήφιες αποδόσεις.

Όταν θα διαπιστώσει ότι αξιοσέβαστοι επενδυτές και ιδρύματα αρχίζουν να εμπλέκονται. Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι. Πολλοί λένε πως για αυτό τον λόγο το επόμενο bull run θα αποτελεί το μαζικότερο που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του Βitcoin. Στο οποίο οι πιο «παλιοί» θα έχουν το πλεονέκτημα, έναντι των πρωτάρηδων.

Ο προβληματισμός δεν διαφέρει πολύ με ό,τι συνέβη και με το Internet. Σαν να είμαστε στο 1995 και να ισχυρίζεται κάποιος πως αφού δεν υιοθετήθηκε μέχρι τότε, ενώ έχει εφευρεθεί δεκαετίες πριν, δεν πρόκειται να εξαπλωθεί σε μαζική κλίμακα. Το ποσοστό των χρηστών του Internet το 1995 ήταν 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα το χρησιμοποιούν οι μισοί άνθρωποι του πλανήτη. Οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων σήμερα υπολογίζονται να βρίσκονται και αυτοί σε παρόμοιο ποσοστό. Στην καμπύλη υιοθεσίας, βρισκόμαστε στο 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι αργή η πρόοδος στην υιοθεσία αλλά όχι όσο νομίζετε. Αν διπλασιάζονται οι χρήστες κάθε χρόνο, όπως περίπου συμβαίνει μέχρι τώρα, σε 7 χρόνια θα βρίσκεται στον μισό πληθυσμό της Γης. Σας φαίνεται απίστευτο; Είναι απλά μαθηματικά. Τα βήματα είναι 1% (1ο έτος) - 2% (2ο έτος)- 4% (3ο έτος) - 8% (4ο έτος) - 16% (5ο έτος) - 32% (6ο έτος).

Αν σας θυμίζει τη λογική του νόμου του Moore (σ.σ. ως «Νόμος του Μουρ» ονομάζεται η παρατήρηση πως ο αριθμός των τρανζίστορ σε έναν μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια) έχετε δίκιο. Ο οποίος όντως ισχύει στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά με μία προϋπόθεση. Η τεχνολογική εφαρμογή να είναι επιτυχημένη, να έχει ζήτηση, να έχουν κίνητρο οι μηχανικοί και οι επιχειρήσεις να την εξελίξουν. Ισχύει άραγε αυτή η προϋπόθεση στο Βitcoin; Εξαρτάται την οπτική του κάθε ενδιαφερόμενου. Οι αναλυτές χρησιμοποιούν τη στατιστική όπως οι μεθυσμένοι τα φανάρια. Περισσότερο για να στηρίζονται παρά να διαφωτίζονται. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ βλέπουν τα ίδια στοιχεία, τα ερμηνεύουν διαφορετικά.

Πρακτικά, πόσο εύκολο είναι να διπλασιάζονται οι χρήστες κάθε χρόνο; Δεν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί ή πρακτικά εμπόδια; Πράγματι, ο αριθμός των ατόμων με τα οποία ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει κοινωνικές σχέσεις είναι εγγενώς περιορισμένος. Ωστόσο τα ίδια όρια δεν ισχύουν για τα νομισματικά δίκτυα. Ένα νομισματικό δίκτυο επιτρέπει εκατομμύρια (αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια) ανθρώπων που είναι άγνωστοι μεταξύ τους να προσθέσουν αξία στο δίκτυο, με σχετικά λίγες άμεσες συνδέσεις. Όταν η υιοθέτηση ενός νομισματικού δικτύου αυξάνεται κατά μία τάξη μεγέθους (10x), οι πιθανές δικτυακές συνδέσεις αυξάνονται κατά δύο τάξεις μεγέθους (100x).

Συνεπώς στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει μαζική υιοθεσία, η απάντηση είναι πως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Με τον ρυθμό που εξαπλώνεται, είναι ζήτηση ελάχιστων ετών. Ωστόσο, μέσα στην περίοδο των 7 ετών, μπορούν να συμβούν πολλά γεγονότα, που ίσως επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την πορεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μικρής κλίμακας, διαφορές του χθες μπορεί να έχουν ξαφνικά τεράστιες επιπτώσεις αύριο. Το e-mail εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Επειδή όμως ελάχιστοι τότε χειρίζονταν υπολογιστή, κατάφερε να το υπερσκελίσει το FAX, έστω και προσωρινά.

Το πιο διάσημο περιστατικό που αναδεικνύει τη δύναμη της εκθετικής δύναμης είναι η ανταμοιβή που ζήτησε ο εφευρέτης του σκακιού από τον Κινέζο αυτοκράτορα. Έναν κόκκο ρύζι στο πρώτο τετράγωνο, δύο στο δεύτερο τετράγωνο, τέσσερα στο τρίτο, και ούτω καθεξής. Του αυτοκράτορα του φάνηκε με μια πρώτη ματιά ως ταπεινό αίτημα, μέχρι να ανακαλύψει πως του ζητήθηκε να πληρώσει τόσο ρύζι, που απαιτεί ορυζώνες που καλύπτουν δύο φορές το εμβαδόν του πλανήτη ολόκληρου. Η μία εκδοχή της ιστορίας αναφέρει τον αυτοκράτορα να χρεοκοπεί και η άλλη να διατάζει οργισμένος τον αποκεφαλισμό του εφευρέτη. Είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη, η ιστορία μάς διδάσκει πως υπάρχει κάποιο όριο, ένα σημείο κορεσμού. Ποιο θα είναι αυτό; Κανείς δεν γνωρίζει.

Πέρα από τα στατιστικά μοντέλα και δεδομένα, υπάρχει ένα ποιοτικό στοιχείο που ενώ είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: οι χρήστες και οι επενδυτές έχουν περισσότερα όνειρα από αναμνήσεις ή το αντίστροφο; Όταν οι αναμνήσεις είναι περισσότερες, το τέλος πλησιάζει. Όταν όμως επικρατούν τα όνειρα, υπάρχει δρόμος ακόμα.

Αν ξεκινάς τη δουλειά με μεροκάματο 1 ευρώ, είναι σίγουρα λίγα. Αν όμως διπλασιάζεται κάθε ημέρα, τι θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα; Αν ξεκινήσετε την 1η του μήνα, στις 31 θα βρεθείτε με μεροκάματο 1.073.741.824€. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο! Όμως αν ο μήνας ήταν Φεβρουάριος και είχε 28 ημέρες, η αμοιβή θα ήταν μόνο 134 εκατομμύρια. Όταν ένα φαινόμενο είναι εκθετικό, οι 3 τελευταίες ημέρες έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πόσες του μηνός είμαστε άραγε στο Βitcoin;

Η αγορά σήμερα

Όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα, εξακολουθεί η πορεία του Βitcoin να μοιάζει με του χρυσού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι γλίτωσε τη διόρθωση. Δυστυχώς, τουλάχιστον για την ώρα, κυριαρχεί η ανησυχία, αν όχι ο πανικός. Οι επενδυτές, φοβούμενοι τα χειρότερα, ρευστοποιούν ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν διαθέσιμο προς πώληση. Ποιος θα το έλεγε όμως, πως το Βitcoin θα αντέξει περισσότερο από τον S&P 500!

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v