Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το οικονομικό αντίδοτο έναντι του κορωνοϊού

Οι ανησυχίες των επενδυτών και το μήνυμα που στέλνει η αρνητική απόκλιση των μακροχρόνιων ομολόγων σε σχέση με αυτή των βραχυχρόνιων. Ο εγκλωβισμός των κεντρικών τραπεζών και η ανοδική κίνηση για χρυσό και Bitcoin.

Το οικονομικό αντίδοτο έναντι του κορωνοϊού

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι σημαντική παράμετρος στην επενδυτική εξίσωση, της οποίας αγνοούμε την επίδραση. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι πως στις ΗΠΑ θα ενταθούν οι δοκιμές κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων.

Στην Κίνα, μπορεί να παρουσιάζεται ύφεση στα καταγεγραμμένα κρούσματα, αλλά λογικά θα αυξηθούν όταν αρχίσουν οι Kινέζοι να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους και συναναστρέφονται ο ένας τον άλλο.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των κυβερνήσεων να ελέγξουν τον αντίκτυπο της ασθένειας στις οικονομίες έστειλαν την απόδοση των ομολόγων των ΗΠΑ σε νέο χαμηλό όλων των εποχών. Από μόνο του αυτό ίσως δεν λέει κάτι, μια που είμαστε σε περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων διεθνώς. Το πιο ανησυχητικό σημάδι είναι η αρνητική απόκλιση των μακροχρόνιων σε σχέση με αυτή των βραχυχρόνιων ομολόγων.

Κανονικά τα μακροχρόνια έχουν πιο μεγάλο επιτόκιο. Λογικό. Το μέλλον είναι πιο αβέβαιο από το παρόν. Όποτε αντιστρέφεται αυτή η σχέση, σημαίνει πως οι επενδυτές βλέπουν την ύφεση να πλησιάζει. Όντως αυτό είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Όταν η διαφορά τους έχει αρνητικό πρόσημο, ακολουθεί ύφεση (γκρι κάθετα διαστήματα).

Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι εγκλωβισμένες. Έχουν αυτοπαγιδευτεί σε πολιτικές χαμηλών επιτοκίων. Αν τα ανεβάσουν, το χρέος που είναι ήδη υψηλό θα εκραγεί. Αν μείνουν αρνητικά, τότε θα υπάρξουν άλλου είδους παρενέργειες. Θα την πληρώσουν οι συνετοί καταθέτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν θα έχουν να επενδύσουν τις εισφορές των μελών τους.

Ας περάσουμε στο πώς τα εκτιμούν οι επενδυτές όλα αυτά. Ας δούμε τον πίνακα με τις αποδόσεις, από τις 23 Ιανουαρίου, όταν κηρύχθηκε η πρώτη καραντίνα στην Κίνα, μέχρι χθες. Όπως και πριν λίγες ημέρες, εξετάσαμε το ETF του S&P 500 (SPY), τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας από το Health Care Sector SPDR (XLV), τον Eurostoxx 50 (DBXE) που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ευρωζώνης, το iShares MSCI China (MCHI), τις αναδυόμενες αγορές από το Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO), τον χρυσό από το SPDR Gold Shares (GLD), τον MSCI All Greece Select για τις ελληνικές μετοχές (GREK) και το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) για το Βitcoin.

Τα αποτελέσματα αφήνουν πολύ μικρό περιθώριο για παρερμηνείες. Όλα τα χρηματιστήρια διεθνώς είναι στο κόκκινο. Αντίθετα, αυτά που παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις είναι τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να πληθωριστούν. Ο χρυσός έχει ανέβει 7%, το Βitcoin 21%, ενώ τα future μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν πως η ψαλίδα να μεγεθυνθεί κι άλλο σήμερα.

Γιατί; Επειδή όλοι γνωρίζουν πως οι Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να εξευμενίσουν το τέρας της ύφεσης, θα αρχίσουν να «τυπώνουν» ατελείωτες ποσότητες από χρήμα και θα σπρώξουν τα επιτόκια ακόμα πιο χαμηλά. Αρκετοί καταθέτες θα προτιμήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μη δίνουν τόκο, αλλά τουλάχιστον δεν τους χρεώνουν.

Ό,τι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί να κατανοηθεί. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, το Βitcoin να διαθέτει αντίδοτο έναντι του ιού, οι αντίθετες απόψεις υστερούν σε τεκμηρίωση. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν ένα εξαιρετικό πειραματικό εργαστήριο ιδεών, επειδή οι τιμές και τα δεδομένα είναι δημόσια και μετρήσιμα. Είναι σφάλμα για τον οποιονδήποτε να προσαρμόζει την πραγματικότητα, έτσι ώστε να ταιριάζει στις απόψεις του. Ειδικά αν πρόκειται για επενδυτή, αυτό κοστίζει λεφτά. Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να βλέπουμε το Βitcoin ως ένα ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο, αλλά περισσότερο ως αντιστάθμισμα στην ανευθυνότητα των τραπεζικών πολιτικών και στην αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος; Μήπως η οικονομική κρίση του 2008 δεν τελείωσε και τώρα πρόκειται να δούμε το δεύτερο μέρος;

Το Βitcoin είναι ένα εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο που είναι ανοσοποιημένο στη νομισματική υποτίμηση και την πολιτική χειραγώγηση. Κάποιοι βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ιδέα να τοποθετήσουν μόλις το 1% του χαρτοφυλακίου τους. Στο χειρότερο σενάριο, η απώλεια είναι μικρή και ελεγχόμενη. Αν όμως επικρατήσει το καλό σενάριο, η τιμή του θα ανέλθει στο Χ 10 ή στο Χ 50. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί, Βitcoin είναι αυτό. Οι έννοιες «ακίνητο για πολύ» και Βitcoin δύσκολα συμβαδίζουν στην ίδια πρόταση. Περισσότερο του ταιριάζουν οι φράσεις «μοναδικές ευκαιρίες για όσους ασχοληθούν σοβαρά» και «κίνδυνος για σημαντικές απώλειες, αν σε πιάσουν στον ύπνο».

Το Βitcoin δεν αφορά μόνο την προσπάθειά σου να γίνεις πλούσιος, αλλά ίσως αποτελέσει την ασπίδα σου για να προστατευτείς από τη φτώχεια. Να παίξει τον ρόλο που είχε ο χρυσός στη μη ψηφιακή εποχή.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του Euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v