Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση αναδεικνύει χρηματιστηριακές ευκαιρίες

Τι πρέπει να κάνει ο επενδυτής για να μην προστεθεί στη μακρά λίστα των χαμένων. Οι δύο κατηγορίες μετοχών και οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Η εικόνα στον χρυσό και το Bitcoin.

Η κρίση αναδεικνύει χρηματιστηριακές ευκαιρίες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν πριν έπρεπε να ήμαστε προσεκτικοί μία φορά με τα χρήματά μας, τώρα πρέπει να είμαστε δύο. Ή τρεις φορές ή τέσσερις. Η επόμενη ημέρα εξαιτίας της εξάπλωσης του convid-19 θα είναι πολύ διαφορετική. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως θα υποχωρήσει. Σχεδόν κανείς δεν θα μείνει αλώβητος.

Κάθε πόλεμος κερδίζεται από την προετοιμασία, αναφέρεται στο διάσημο βιβλίο «The Art of War» του Sun Tzu. Το ίδιο και ο οικονομικός. Όπως και ο χρηματιστηριακός. Τι οφείλουμε να κάνουμε προκειμένου να μην εγγραφούμε στη μακρά λίστα των χαμένων; Κατ' αρχάς ξεχωρίζουμε τις μετοχές σε δύο κατηγορίες. Αυτές των οποίων ο κλάδος έχει πληγεί άμεσα από τον covid-19 και τις υπόλοιπες. Οι Αμερικανοί τούς έχουν δώσει ονομασία: corona-impacted sectors (CIS).

Γιατί τις διαφοροποιούμε; Διότι οι μετοχές που δεν ανήκουν στην κατηγορία CIS είναι πιθανό να ανακάμψουν ταχύτερα το επόμενο διάστημα, όταν φανεί το τέλος της κρίσης. Ωστόσο εκτός από ειδικές περιπτώσεις, θα δυσκολευτούν να φτάσουν μέχρι τα προηγούμενα υψηλά τους. Οι στόχοι μας δεν πρέπει να είναι υπερβολικοί.

Όσες όμως πληγούν άμεσα από τον CIS είναι διαφορετική ιστορία. Ο μεγάλος κίνδυνος εδώ είναι ότι αυτές οι εταιρείες ίσως χρεοκοπήσουν, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους έχει εξατμιστεί. Αναφερόμαστε σε κλάδους όπως ο ξενοδοχειακός, οι αεροπορικές εταιρείες κ.λπ. Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να υπάρχουν συγχωνεύσεις μεταξύ τους, προκειμένου ενωμένοι να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση. Ίσως μάλιστα οι συγχωνεύσεις επιβληθούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να τους δοθεί βοήθεια, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις το 2008.

Μια άλλη κατηγορία είναι οι πετρελαϊκές. Σε αυτό τον κλάδο αναμένεται να γίνει Βατερλό, αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει χαμηλά. Σίγουρα θα πληγούν οι περισσότερες στον κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Όσα χρήματα και να ρίξει η κυβέρνηση, θα βρεθούν κατάφατσα με τον κίνδυνο να «σκάσουν» τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία έχουν πέσει ή είναι έτοιμα να πέσουν στην κατηγορία «junk». Άραγε οι μεγάλες εταιρείες θα επωφεληθούν κερδίζοντας μερίδιο αγοράς ή θα τις παρασύρει και αυτές το τσουνάμι; Να μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, με τη σωστή απάντηση να μοιράζει λεφτά.

Το πετρέλαιο είναι ο δείκτης-βαρόμετρο (και) για αυτή την περίοδο. Τυχόν χρεοκοπίες πετρελαϊκών εταιρειών θα παρασύρουν τράπεζες, ακόμα και κράτη. Γι' αυτό και ο κλάδος των τραπεζών παρουσιάζει μεγάλο ερωτηματικό. Ποια από τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα σε επίφοβους κλάδους;

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του φεγγαριού, η φωτεινή. Εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας για τις CIS, όποιες εταιρείες καταφέρουν να επιβιώσουν ή ακόμα καλύτερα να σταθούν αξιοπρεπώς στην καταιγίδα, θα δουν την τιμή τους να σημειώνει σημαντικές αποδόσεις. Για παράδειγμα, δεν θα σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια, έτσι δεν είναι;

Η United Airlines (UAL), που στην αρχή του χρόνου είχε 90 δολάρια, έφτασε να διαπραγματεύεται κοντά στα 20 την προηγούμενη εβδομάδα. Ποιο είναι το περίεργο; Ότι τα μεικτά κέρδη που είχε επιτύχει το 2019 έφτασαν να είναι περισσότερα από την κεφαλαιοποίησή της! Όσοι λοιπόν πίστεψαν ότι δεν πρόκειται να κλείσει, αντιλήφθηκαν πως υπερέβαλαν και έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Αποτέλεσμα; Μέσα σε μία εβδομάδα έφτασε να διαπραγματεύεται στη διπλάσια τιμή από τα χαμηλά της. Στις χρηματιστηριακές αξίες, οι μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες βρίσκονται πάντα σε περιβάλλον φόβου. Ποτέ η αγορά δεν σου στρώνει το κόκκινο χαλί να πατήσεις, όταν πρόκειται να σου προσφέρει κάποια ευκαιρία. Αντίθετα, πάντα φροντίζει να σε ξεγελάσει.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές κατηγορίες μετοχών και μεμονωμένες περιπτώσεις που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα στον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε μια μοναδική πρόκληση. Επίσης στις εταιρείες κοινής ωφέλειας με σταθερό μέρισμα. Το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων τούς προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Υπάρχουν δύο ειδών προσεγγίσεις: η μία είναι να αγοράσουμε στην τύχη και η άλλη, μετά από μελέτη. Περιττό να αναφέρουμε ποια από τις δύο κατηγορίες επενδυτών έχει τις πιθανότητες με το μέρος της. Σας βάζουμε δύσκολα; Αν δεν έχετε σκοπό να μελετήσετε, είσαστε σε λάθος χώρο. Η αίσθηση πως βγαίνουν εύκολα λεφτά από το χρηματιστήριο ταιριάζει σε παίκτες του καζίνο, όχι σε επενδυτές.

Ο παρακάτω πίνακας από την J.P. Morgan είναι από τις 27 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν είναι ενημερωμένη η τελευταία γραμμή που αφορά την κρίση λόγω του κορωνοϊού. Είναι πολύ χρήσιμος, όμως, επειδή μας δείχνει συγκεντρωμένες όλες τις περιπτώσεις των μεγάλων χρηματιστηριακών διορθώσεων του δείκτη S&P 500, από το 1980 και μετά. Πόσο μέγεθος και διάρκεια είχαν, και πόσο καιρό έκανε ο δείκτης να επανέλθει στα προηγούμενα υψηλά.

 

Χρυσός - Bitcoin

Αφήσαμε στο τέλος τον χρυσό και το Bitcoin. Παρά τις διαφορές τους, μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο: τη σπανιότητα και την πεπερασμένη ποσότητα. Συνεπώς η κύρια μεταβλητή για αυτά τα δύο είναι κατά πόσο οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών του ανεξέλεγκτου «τυπώματος» θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό. Στην αρχή, στις ΗΠΑ μιλούσαν για 1 τρισ., μετά το ανέβασαν στα 2 τρισ. Πλέον έχει χαθεί η μπάλα. Ακούμε για 4, ακούμε για 6, ακούμε και ανεξέλεγκτη ποσότητα. Όσο χρειαστεί, λένε τώρα! Είναι σοκαριστικό, αλλά ακριβώς αυτό πιστεύουν! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες μιλάνε για τα τρισεκατομμύρια λες και είναι φιστίκια!

Τελικά, πού είναι το όριο; Αν κάθε 10 χρόνια έχουμε μια κρίση που οδηγεί σε νέο τύπωμα; Δεν υπάρχει όριο στην παραγωγή δολαρίων ή ευρώ ή πέσος ή οποιοδήποτε νόμισμα που εκδίδεται από Κεντρική Τράπεζα χωρίς αντίκρισμα. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται ανάγλυφα η αύξηση της νομισματικής ποσότητας του δολαρίου, σε σχέση με το Βitcoin. Του αμερικάνικου δολαρίου! Πού να κοιτάξουμε άλλα νομίσματα, πιο αδύναμων οικονομιών. Οι πολίτες αυτών των χωρών θα νιώσουν πρώτοι από όλους τις πληθωριστικές πιέσεις και θα ανεβάσουν τη ζήτηση.

Αν αδυνατείτε να σκιαγραφήσετε μια επενδυτική στρατηγική για την επόμενη ημέρα, είναι σαν να περνάτε τη λεωφόρο με κλειστά μάτια. Όχι πως όσοι καταστρώνουν σοβαρά πλάνα είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν.

Οι άγνωστες μεταβλητές είναι ακόμα πολλές. Ωστόσο καλύτερα μονόφθαλμος παρά τυφλός. Στη Wall Street λένε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered». Σε ελεύθερη μετάφραση, στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση μπορείς να κερδίσεις χρήματα, αλλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες, οι ατζαμήδες θα χάνουν.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v