Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα bitcoin διαθέτουν οι... «φάλαινες»

Τι ποσοστό των bitcoin ελέγχεται από «μεγάλα πορτοφόλια» και κατά πόσον ελέγχουν την αγορά. Η κατηγοριοποίηση των επενδυτών από την Glassnode, γιατί προειδοποιεί για παραπλανητικά στατιστικά.

Πόσα bitcoin διαθέτουν οι... «φάλαινες»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια πρόσφατη έκθεση του Bloomberg αναφέρει ότι «το 2% των λογαριασμών ελέγχει το 95% του συνόλου του Bitcoin». Δεν είναι οι μόνοι που το ισχυρίζονται. Και άλλοι έχουν αναφέρει στατιστικά δεδομένα που φανερώνουν μια τεράστια συγκέντρωση πλούτου στο δίκτυο του Bitcoin από ελάχιστα άτομα ή οντότητες. Ισχύει κάτι τέτοιο όντως ή πρόκειται για παρανόηση;

Σύμφωνα με την Glassnode, τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη εταιρεία ερευνών πάνω στα κρυπτονομίσματα, το πρόβλημα με αυτές τις αναφορές είναι ότι αναλύουν την κατανομή του Bitcoin σε διευθύνσεις δικτύου. Αυτό οδηγεί σε παραπλανητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ιδιοκτησία των νομισμάτων, η οποία είναι πολύ λιγότερο συγκεντρωμένη από ό,τι συχνά αναφέρεται. Στην πραγματικότητα, η διασπορά διευρύνεται με τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Glassnode μάς εφιστά την προσεχή σε δύο σημαντικές προειδοποιήσεις:

α) Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίδιες όλες οι διευθύνσεις Bitcoin. Για παράδειγμα, μια διεύθυνση που ανήκει σε ένα ανταλλακτήριο, περιλαμβάνει χρήματα από εκατομμύρια χρήστες. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως διεύθυνση ενός ατόμου.

β) Ένας χρήστης μπορεί να διαθέτει πάνω από μία διευθύνσεις και μία διεύθυνση μπορεί να κρατήσει τα χρήματα από πολλούς χρήστες.

Οι διευθύνσεις Bitcoin είναι οι βασικές δημόσιες διευθύνσεις που καταγράφονται στο blockchain που στέλνουν και λαμβάνουν Bitcoin. Μέσω εφαρμογών με εξελιγμένους αλγόριθμους ομαδοποίησης, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ποιες διευθύνσεις ελέγχονται από τον ίδιο χρήστη.

Η Glassnode έχει κατηγοριοποιήσει τις οντότητες του δικτύου σύμφωνα με τα Bitcoin που κατέχουν, στα παρακάτω θαλάσσια είδη:

Γαρίδες (Καβούρι (1-10 BTC)
Χταπόδι (10-50 BTC)
Ψάρια (50-100 BTC)
Δελφίνι (100-500 BTC)
Καρχαρίας (500-1.000 BTC)
Φάλαινα (1.000-5.000 BTC)
Humpback (τεράστιες φάλαινες) (> 5.000 BTC).

Στο μεγάλο άκρο του φάσματος, οι φάλαινες και τα humpbacks είναι οι μεγαλύτερες οντότητες που δεν είναι ανταλλακτήρια και ελέγχουν συνολικά το 31% των νομισμάτων. Πρόκειται για ιδρύματα, funds, θεματοφύλακες, OTC γραφεία και πολύ εύπορους ιδιώτες. Οι μικρότερες οντότητες που κατέχουν μέχρι 50 Bitcoin η καθεμία (γαρίδες, καβούρια και χταπόδια) ελέγχουν σχεδόν το 23% της προσφοράς. Αυτό δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νομισμάτων βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κατανομή νομισμάτων μεταξύ οντοτήτων με την πάροδο του χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι τα Bitcoin που κατέχουν οι μικρότερες οντότητες αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η μετατόπιση προς μια πιο διευρυμένη κατοχή Bitcoin σε πολλές οντότητες, τα τελευταία χρόνια, γίνεται πιο εμφανής από το παρακάτω διάγραμμα. Οι μικρότεροι παίκτες (γαρίδες + καβούρια) έχουν αυξήσει την ποσότητα που κατέχουν κατά 130% από το 2017. Οι δεύτεροι μικρότεροι κάτοχοι (χταπόδι + ψάρια) αύξησαν επίσης την ιδιοκτησία τους σε Bitcoin κατά 14% σε αυτή τη χρονική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, μεγάλες οντότητες όπως τα δελφίνια, οι καρχαρίες και οι φάλαινες, έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους κατά -3% και -7%, αντίστοιχα.

Ο αριθμός των οντοτήτων που κατέχουν έστω και μια ελάχιστη ποσότητα νομισμάτων δείχνει τον εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων ανά κατηγορία. Από εκεί μπορούμε να αποκομίσουμε το συμπέρασμα ότι περίπου το 2% των οντοτήτων δικτύου ελέγχουν το 71,5% του συνόλου των Bitcoin. Ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως σε αυτή την ανάλυση δεν λαμβάνονται υπόψη η Grayscale και άλλες οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής. Αυτό σημαίνει πως πολλές από τις φάλαινες και τις humpbacks κατέχουν νομίσματα που ανήκουν σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και εταιρείες.

Από τις αρχές του 2020, η ποσότητα των Bitcoin που κατέχουν οι φάλαινες και τα humpbacks αυξήθηκαν κατά 13,4%. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των οντοτήτων αυξήθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό, ειδικά μέσα στο 2021. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι πολλοί εύποροι αλλά και θεσμικοί επενδυτές έχουν εισέλθει στον χώρο.

Κατηγοριοποίηση νομισμάτων

Μια διαφορετική μορφή κατηγοριοποίησης αφορά ειδικές περιπτώσεις κατόχων Bitcoin:

* Χαμένα νομίσματα. Πολλά χαμένα νομίσματα προέρχονται από τις πρώτες μέρες δημιουργίας του Bitcoin, προτού υπάρξει εύκολος τρόπος φύλαξής τους. Στα πρώτα στάδια, για να στείλεις, να λάβεις και να αποθηκεύσεις Bitcoin, χρειαζόταν να γνωρίζεις προγραμματισμό. Επιπλέον πολλοί το είχαν αντιληφθεί σαν παιχνίδι, δεν το είχαν πάρει στα σοβαρά. Ως αποτέλεσμα έχουμε να έχουν χαθεί αρκετά Bitcoin.

Αν συνυπολογίσουμε τα χαμένα νομίσματα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η διασπορά των Bitcoin είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που αναφέραμε παραπάνω. Οι διευθύνσεις που δεν έχουν κινήσει ποτέ τα νομίσματά τους ανέρχονται στα 2,6 εκατομμύρια Bitcoin. Αυτό το αποτέλεσμα ισχύει ιδιαίτερα για μικρές οντότητες (π.χ. γαρίδες), πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερος.

* Wrapped BTC. Αυτή την περίοδο, βρίσκονται περίπου 115.000 Bitcoin δεσμευμένα στο WBTC. Πρόκειται για ένα token που παίζει τον ρόλο του θεματοφύλακα και είναι βασισμένο στο Ethereum, που φυλάσσει τουλάχιστον 1.000 Bitcoin. Αυτά τα νομίσματα ανήκουν σε παραπάνω από μία οντότητα, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους.

* Ανταλλακτήρια. Οι χρήστες των ανταλλακτηρίων (exchange) έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των χρηστών και κάτοχων Bitcoin. Ο εκτιμώμενος αριθμός χρηστών ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι ιδιώτες επενδυτές που ανήκουν σε μικρότερες κατηγορίες, όπως γαρίδες, καβούρια κ.λπ. Αν συμπεριλάβουμε στους υπολογισμούς μας τα ανταλλακτήρια, ο αριθμός των μικρών οντοτήτων αυξάνεται σημαντικά.

Πηγή: https://insights.glassnode.com/bitcoin-supply-distribution/

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v