Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η είσοδος της Mastercard στο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων

Δυνατότητα να πληρώνονται με κρυπτονομίσματα συναλλαγές μέσω του δικτύου της δίνει η Mastercard. Η νέα εποχή για τον χώρο και οι προσδοκίες για μιμητές της Tesla. Γιατί στους υποψήφιους ανήκει και η Oracle.

Τι σημαίνει η είσοδος της Mastercard στο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά την απόφαση της Visa να εισέλθει δυναμικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ήταν θέμα ημερών να ακολουθήσει η Mastercard. Πράγματι, όπως δήλωσε η εταιρεία, μέσα στη χρονιά θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διεργασίες, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα μέσα από το δίκτυο της Mastercard.

Ποια είναι η διαφορά της Visa; Ότι δίνει την επιλογή στον έμπορο να πληρωθεί απευθείας σε κρυπτονομίσματα, αλλά και να πραγματοποιεί διακανονισμό πληρωμών. Δεν θα τα μετατρέπει αναγκαστικά σε εθνικό νόμισμα πρώτα.

Με άλλα λόγια, θα μπορούμε να πηγαίνουμε σε οποιοδήποτε μαγαζί και αν ο έμπορος το δέχεται, θα μπορεί να πληρωθεί σε Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα. Η Mastercard δεν διευκρίνισε ποια νομίσματα θα συμπεριλάβει στο δίκτυό της παρά μόνο ότι θα είναι επιλεκτική. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν τον σεβασμό του απόρρητου των καταναλωτών, τις διαδικασίες συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τη σταθερότητα. Να αποτελούν όχημα για δαπάνες, όχι για επενδύσεις.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mastercard για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία Raj Dhamodharan αιτιολόγησε την απόφαση στο site της εταιρείας: «Όποιες κι αν είναι οι απόψεις σας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, από φανατικός υποστηρικτής έως σκεπτικιστής, γεγονός είναι ότι τα συγκεκριμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία γίνονται ολοένα και πιο σημαντικό μέρος του κόσμου των πληρωμών. Το διαπιστώνουμε από το δίκτυο της Mastercard, καθώς είναι πολλοί αυτοί που χρησιμοποιούν κάρτες για να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα, ειδικά μετά την πρόσφατη αύξηση της αξίας του Bitcoin.

Η φιλοσοφία μας για τα κρυπτονομίσματα είναι απλή: Πρόκειται για επιλογή. Η Mastercard δεν θα σας προτείνει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες, στους εμπόρους και στις επιχειρήσεις να πληρώνουν με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή παραδοσιακά νομίσματα. Πρέπει να είναι επιλογή σας, είναι τα χρήματά σας», αναφέρει.

Η νέα εποχή

Είναι γεγονός πως το πρώτο που διερευνά κάποιος αγγίζοντας ένα νέο νόμισμα, είναι τι αγοράζει με αυτό. Πόσοι άνθρωποι το δέχονται ως αντάλλαγμα για απόκτηση αγαθών. Γι' αυτό η πρώτη προτίμηση όλων είναι τα καθιερωμένα νομίσματα σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, που διαθέτουν το πλεονέκτημα των πολλαπλών μεθόδων πληρωμής: χαρτονομίσματα, e-banking, κάρτες.

Μετά την PayPal και τη Square, ήρθε η σειρά των παραδοσιακών Visa και Mastercard που επιλύουν αυτό το ζήτημα που έχει εμποδίσει το Bitcoin να είναι ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται σε καθημερινές συναλλαγές. Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά στην ευρεία υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς δύο τεράστιες κατηγορίες ανθρώπων με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά δεν έχουν εισέλθει ακόμα στον χώρο: οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Με την είσοδο των μοντέρνων μεθόδων πληρωμών, όπως η PayPal, η Visa και η Mastercard που θα συνδέονται με λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, αναμένεται μια τεράστια αλλαγή. Ειδικά η είσοδος των γυναικών θα αποτελέσει καθοριστικό σημείο στην ευρεία υιοθέτηση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, μια που ευθύνονται για το 80% του τζίρου του λιανεμπορίου. Ενδεικτικό είναι πως αυτή την περίοδο υπολογίζεται πως μόνο ένα στα 11 πορτοφόλια ανήκει σε γυναίκες, αν και μέχρι πριν ένα χρόνο περίπου ήταν ένα στα 15.

Ισως πάντως αδικούμε το Bitcoin στο θέμα της ταχύτητας της επικύρωσης συναλλαγών. Το e-banking, η Visa και η Mastercard είναι πράγματι πολύ πιο γρήγορα αλλά δεν είναι νομίσματα. Αποτελούν συστήματα πληρωμών. Μπορεί να φαίνεται σε εμάς τους καταναλωτές ότι η πληρωμή γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά η διαδικασία δεν είναι ολοκληρωμένη. Περνάνε ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να γίνει η εκκαθάριση μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων, να φτάσει δηλαδή στο τελικό στάδιο.

Στο Bitcoin η συναλλαγή επικυρώνεται χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο στάδιο, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Δεν απαιτούνται εκκαθαριστές, backoffice, κοστοβόρες υποδομές. Η αξία μεταφέρεται από τον ένα στον άλλο και τέλος. Δεν έχει άλλο. Όπως ακριβώς γίνεται με τα χαρτονομίσματα. Και βέβαια το Bitcoin διατηρεί το τεράστιο πλεονέκτημα να πραγματοποιεί διασυνοριακά εμβάσματα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Ακόμα και τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα.

Ποια μεγάλη εταιρεία θα ακολουθήσει την Tesla

Οι ειδήσεις δεν αφορούν μόνο τη Mastercard από πλευράς παντρέματος παραδοσιακής τραπεζικής με κρυπτονομίσματα. Χθες η παλαιότερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Bank of New York Mellon, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να παράσχει υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα. Οι μετοχές της BNY Mellon σημείωσαν άνοδο 2% αμέσως μετά την είδηση. Όπως δήλωσε ο Roman Regelman, Διευθύνων Σύμβουλος της υπηρεσίας εξυπηρέτησης και επικεφαλής της ψηφιακής υπηρεσίας, «η BNY Mellon είναι περήφανη που είναι η πρώτη παγκόσμια τράπεζα που ανακοίνωσε σχέδια παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».

Οι εταιρείες, μία προς μία, εισέρχονται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχει μια θεαματική μεταστροφή στο αφήγημα. Πλέον δεν θεωρείται ανεύθυνος από τους μετόχους -τουλάχιστον από μια σημαντική μερίδα- αυτός που επενδύει σε Bitcoin, αλλά αυτός που δεν διαθέτει έστω και ένα ελάχιστο ποσό στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Μετά την Tesla υπάρχει μια υποψία ότι ακολουθεί η Oracle. Ο Larry Ellison, ο CEO της Oracle, είναι ο δεύτερος σε ποσοστό μετοχών ιδιώτης επενδυτής της Tesla. Επίσης Ellison και Musk είναι πολύ στενοί φίλοι. Μετά την ιστορική πλέον συνομιλία στο Twitter μεταξύ Saylor και Musk, ο τελευταίος, 8 ημέρες αργότερα, πέταξε για το ιδιωτικό νησί του Ellison στη Χαβάη. Πιθανότατα θα συζήτησαν για το Bitcoin, αν σκεφτούμε πως σκοπός της επίσκεψης ήταν να τον συμβουλευτεί, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Elon σε ένα tweet του στις 28 Δεκέμβρη. Η Oracle, ως εταιρεία πληροφορικής, δεν είναι άσχετη με το blockchain. Ήδη συνεργάζεται με την Chainlink και άλλες εταιρείες, όπως αναγράφεται στο site τους.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v