Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ξεχωριστό φέρνει το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας

Οι μεγάλες ανατροπές που θα φέρουν τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Οι μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν στην αγορά crypto οι Κινέζοι και πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει το ψηφιακό γουάν.

Τι ξεχωριστό φέρνει το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Επικρατεί η εντύπωση ότι τα χρήματα είναι ήδη ψηφιακά, καθώς οι πιστωτικές κάρτες και το e-banking εξαλείφουν την ανάγκη για χαρτονομίσματα ή κέρματα. Ωστόσο πρόκειται απλώς για εφαρμογές πληρωμών που μεταφέρουν τα χρήματα ηλεκτρονικά.

Η μεγάλη ανατροπή θα γίνει με τα CBDC (Central Bank Digital Currency), τα νέα «έξυπνα» νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών, που μετατρέπονται σε κώδικα υπολογιστή.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα smartphone μας θα περιέχουν ένα εύκολο στη χρήση του e-banking. Από εκεί θα πληρώνουμε και θα πληρωνόμαστε από τον εργοδότη ή τον πελάτη μας. Κατευθείαν, χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Ο μόνος απαραίτητος μεσάζοντας θα είναι η Κεντρική Τράπεζα. Θα σκανάρουμε με το κινητό το QR-Code του προϊόντος στο σούπερ μάρκετ και θα αφαιρούνται αυτόματα τα χρήματα από τον λογαριασμό μας. Δεν θα απαιτείται να πηγαίνουμε στο ταμείο. Δεν θα υπάρχει λόγος να κουβαλάμε μετρητά και κάρτες. 

Πότε θα δούμε να εφαρμόζονται όλα αυτά; Πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζετε. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον επόμενο Φεβρουάριο, οι κινεζικές αρχές αναμένεται να δώσουν στους επισκέπτες και τους αθλητές ψηφιακό γουάν (e-CNY), έχοντας πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα έχει σχεδιαστεί για να μετακινούνται τα χρήματα από το ένα κινητό στο άλλο στιγμιαία, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός τραπεζικού ιδρύματος, πέρα από την Κεντρική Τράπεζα.

Το ψηφιακό γουάν θα βρίσκεται στον κυβερνοχώρο, διαθέσιμο στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη -ή σε μια κάρτα για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Έτσι η χρήση του δεν απαιτεί απαραίτητα σύνδεση στο διαδίκτυο. Και βέβαια, κάθε γουάν που εκδίδεται ψηφιακά, θα ακυρώνει ένα γουάν που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή.

Η νέα τεχνολογία υπέρ της Κίνας

Όταν το Βitcoin κυκλοφόρησε το 2009, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όλων των κρατών υποβάθμισαν τη σημασία του. Όλοι εκτός από τους Κινέζους. Αντιλήφθηκαν πως θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυβερνητική ισχύ, εάν οι άνθρωποι άρχιζαν να το χρησιμοποιούν με σοβαρότητα. Το 2014, ξεκίνησε μια επίσημη μελέτη για πιθανό κινεζικό ψηφιακό νόμισμα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε μια επανάσταση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, με τη φρενήρη υιοθέτηση των εφαρμογών Alipay και WeChat, οι οποίες έχουν καταστήσει τα μετρητά ως επί το πλείστον άχρηστα. Ούτε στη λαϊκή δεν πληρώνεις πια με μετρητά στην Κίνα!

Ο ασιατικός γίγαντας κινείται γρήγορα, επεκτείνοντας την παγκόσμια ηγετική του θέση στην τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα εφαρμόζουν και το ψηφιοποιημένο νόμισμα. Οι διεθνείς μεταφορές χρημάτων από τον αποστολέα στον παραλήπτη, όπως γνωρίζουμε, διαρκούν μέρες. Αυτό δεν θα ισχύει για το ψηφιακό γιουάν, όπου θα μεταφέρεται σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, ίσως και ακαριαία, με μηδενικό κόστος.

Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα θα δώσουν ένα καθοριστικό πλεονέκτημα, προκειμένου να ξεχωρίσει ως το προτιμώμενο νόμισμα για εμβάσματα, αν και είναι απίθανο οι πιο ισχυροί να χρησιμοποιήσουν ένα νόμισμα που παρακολουθείται και ελέγχεται από το κινεζικό καθεστώς. Ωστόσο, η δυνατότητα αποστολής εμβασμάτων χωρίς πληρωμή τρίτου, όπως η Western Union, μπορεί να κερδίσει την προτίμηση μεμονωμένων χρηστών, όπως των μεταναστών.

Επίσης, κάτοικοι χωρών όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, που δυσκολεύονται να βρουν δολάρια, θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα σταθερό νόμισμα, καθώς θα ξεπεράσει τον περιορισμό των αμερικανικών κυρώσεων.

Με το ψηφιακό γουάν, δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν το SWIFT για τη μεταφορά χρημάτων, το οποίο μπορεί να παρακολουθείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν πλήττουν τις οικονομίες τους. Οι ελβετικές τράπεζες εγκατέλειψαν το περίφημο απόρρητό τους πριν από οκτώ χρόνια, για να αποφύγουν την οργή της Ουάσιγκτον.

Οι δυνατότητες του νέου ψηφιακού νομίσματος περιορίζουν την ικανότητα των ΗΠΑ να εκβιάζουν τις χώρες ώστε να επιβάλλουν την πολιτική βούλησή τους. Δεν είναι άσχετη η είδηση που κυκλοφόρησε μόλις χθες, ότι η Κούβα ίσως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη κυβέρνηση που θα υιοθετήσει το Bitcoin ως οικονομικό μέτρο κατά του εμπάργκο.

Σε ένα πολεμικό case study στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, βετεράνοι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν σχέδια αντιμετώπισης της ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα που χρηματοδοτήθηκε κρυφά με ψηφιακό γουάν. Λόγω της δύναμης του νομίσματος να ξεπεράσει τις κυρώσεις, οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που τώρα βρίσκονται στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, το θεώρησαν πιο απειλητικό από τα ίδια τα πυρηνικά.

Το ψηφιακό γουάν έχει σίγουρα τη δυνατότητα να γίνει το αποθεματικό νόμισμα της Ασίας. Αυτό θα σημαίνει παράπλευρες απώλειες για το δολάριο. Αν πάψει να είναι το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, άρα πιθανότατα να προκληθεί ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Με την Κίνα να βρίσκεται μπροστά στην κούρσα, για να αποκτήσει το πλεονέκτημα, το δολάριο ή το ευρώ πρέπει να προσφέρουν κάτι που δεν μπορεί να παράσχει η Κίνα, όπως η ιδιωτικότητα των συναλλαγών.

Από το Facebook στην Κίνα

Όταν πριν από δύο χρόνια η Facebook ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, αφύπνισε Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις. Η συνειδητοποίηση ότι κάποια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα ιδιωτικό νόμισμα σε μια βάση χρηστών πολύ μεγαλύτερη από οποιονδήποτε εθνικό πληθυσμό, τους έκανε να αναγνωρίσουν ότι η blockchain τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παραγκωνίσει τα παραδοσιακά νομίσματα. Το αντιμετώπισαν ως απειλή, επειδή κανείς δεν επιθυμεί ένα ξένο νόμισμα να κυκλοφορεί μεταξύ των πολιτών τους.

Και ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στο να σταματήσουν το Facebook, κάτι το οποίο πέτυχαν, τώρα παρακολουθούν αμήχανα την Κίνα να επιταχύνει την υλοποίηση ενός ψηφιοποιημένου γουάν, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως δεν ανησυχούν που δεν θα είναι πρώτοι. Το σημαντικό, αναφέρουν, δεν είναι να είσαι ο πρώτος που θα το εφαρμόσει, αλλά ο πρώτος που θα το εφαρμόσει σωστά. Η πρώτη πειραματική απόπειρα θα γίνει φέτος το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το ΜΙΤ που διερευνά την πλατφόρμα πληρωμών όπου θα διακινείται το ψηφιακό δολάριο. Θα είναι ανοικτού κώδικα, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να συνεισφέρει τις ιδέες του.

Εκείνη που βιάζεται είναι η ΕΚΤ και ο βασικός λόγος είναι πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα… δεν νιώθει πολύ καλά. Δεν μιλάμε για τις ελληνικές τράπεζες που είναι μια κατηγορία από μόνες τους, αλλά για τις ισπανικές και τις ιταλικές, οι οποίες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος. Πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να λυθεί με συμβατικές μεθόδους.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πριν από χίλια χρόνια, οι Κινέζοι ανακάλυψαν το χαρτονόμισμα, όταν όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούσαν μεταλλικά κέρματα. Τώρα η Κίνα βρίσκεται πάλι στη νομισματική πρωτοπορία.

- Προσοχή σε κάποια sites που σας προτείνουν να αγοράσετε το επίσημο κρυπτονόμισμα της Κίνας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο προς πώληση. Πρόκειται για απάτη.

Πηγές: https://www.bis.org/publ/work880.pdf και https://www.wsj.com/articles/china-creates-its-own-digital-currency-a-first-for-major-economy-11617634118

Τα νέα της αγοράς των crypto

Μια μάλλον διασκεδαστική είδηση μας έρχεται από την Goldman Sachs. Η γνωστή επενδυτική τράπεζα προσέθεσε το Bitcoin στην αναφορά περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα στην αναφορά με τα ετήσια κέρδη. Γιατί είναι διασκεδαστικό; Επειδή δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τη μεγάλη παρουσίαση που έκανε στους επιφανείς πελάτες της, όταν είχε βγάλει το συμπέρασμα πως το Bitcoin δεν αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο. Και τώρα όχι μόνο το ενέταξε, αλλά συγκρίνοντας τις αποδόσεις τους, το Bitcoin είναι σαν να κοιτάζει τα υπόλοιπα από το αεροπλάνο.

Ένα νέο chart δημοσίευσε ο γνωστός αναλυτής Woo, που μας δείχνει ότι η απότομη πτώση του hash rate την Κυριακή (που θεωρείται ως ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση των τιμών) ήταν η μεγαλύτερη από το 2017. Όμως τότε η ανάκαμψή του ήταν που οδήγησε στο επικό bull run προς τις 20.000 δολάρια.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v