Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έπεσε η τιμή του Bitcoin παρά τα καλά νέα

Πώς εξηγείται η νέα πτώση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, τη μέρα που απέκτησε και επίσημα status νόμιμου χρήματος. Γιατί όσοι θεωρούν ότι το FBI έσπασε τους κωδικούς του Bitcoin χρειάζονται περαιτέρω... διάβασμα.

Γιατί έπεσε η τιμή του Bitcoin παρά τα καλά νέα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το είπε και το έκανε ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ. Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει την υιοθεσία του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος του κράτους, γράφοντας ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο στην πορεία του Bitcoin ή του Ελ Σαλβαδόρ, αλλά σε ολόκληρη την παγκόσμια νομισματική ιστορία.  

Μέσα σε μόλις 12 χρόνια, το Bitcoin μετατράπηκε από μια ιδέα κάποιων «περίεργων» σε ένα λογισμικό που τρέχει στο ισχυρότερο υπολογιστικό δίκτυο του πλανήτη. Το πιο αξιόπιστο σύστημα πληρωμών που δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από κανέναν. Και τώρα το βλέπουμε να γίνεται νόμιμο χρήμα σε ένα κυρίαρχο κράτος. Η ευρύτερη αποδοχή έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Η σπίθα έγινε φωτιά και πλέον εξελίσσεται σε πυρκαγιά.

Το νομοσχέδιο είναι μόνο 3 σελίδες και ψηφίστηκε με 62 ψήφους σε σύνολο 84. Η απόφαση θα ισχύσει σε 90 ημέρες από σήμερα. Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ δεσμεύτηκε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να μείνει μόνιμα στη χώρα, εάν επενδύσει τουλάχιστον 3 Bitcoin. Οι κάτοικοι δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν ένα κυβερνητικό πορτοφόλι. Όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποδέχονται το Bitcoin ως μέσο πληρωμής, αλλά η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα Ταμείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, ως τείχος προστασίας για την αντιστάθμιση της αστάθειας που ενδεχομένως να πλήξει τους εμπόρους.

Οι επιπτώσεις

Οι συνειδητοποιημένοι Bitcoiners υπερηφανεύονται πως δεν κατέχουν το ψηφιακό νόμισμα μόνο για να βγάλουν κάποια παραπάνω ευρώ ή δολάρια. Χαίρονται που έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάτι που μεταμορφώνει τον κόσμο. Τον κάνει καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό. Γνωρίζουν ότι ο σκοπός ξεπερνάει τον καθένα ατομικά και νιώθουν περήφανοι για αυτό. Το Bitcoin είναι ο Δούρειος Ίππος που κρύβει μέσα του την ελευθερία. Οι υπόλοιποι απλά τους κοιτάζουν αμήχανοι, αδυνατώντας να αντιληφθούν τη μεγάλη εικόνα, την ανατροπή που έρχεται στο μέλλον. Ένα μέλλον που πλησιάζει πολύ πιο γρήγορα από όσο είχαν οραματιστεί ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι.

Ποιοι έχουν δίκιο; Θα το δείξει η μετέπειτα πορεία. Το Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι πλέον μόνο μια χώρα. Είναι ένα σύμβολο του τι μπορεί να επιτύχει το Βitcoin. Το σίγουρο είναι πως μέχρι τώρα, οι απόψεις των Bitcoiners είναι αυτές που έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά. Οι αρνητές ισχυρίζονταν πως με το Bitcoin δεν αγοράζεις τίποτα. Πλέον αγοράζεις όλο και περισσότερα πράγματα σε όλο τον κόσμο. Από καφέ μέχρι σπίτια.

Μέσα στο 2021, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, θα συνδεθούν και οι Visa - Mastercard με το προσωπικό πορτοφόλι των κρυπτονομισμάτων, με τον ίδιο τρόπο που συνδέονται με τον τραπεζικό λογαριασμό που διαθέτουμε σε ευρώ. Συνεπώς θα αγοράζεις ό,τι θέλεις με κάρτα. Κυριολεκτικά τα πάντα. Και παντού.

Έλεγαν ακόμα πως δεν το έχει αναγνωρίσει καμία κεντρική τράπεζα. Βρέθηκε η πρώτη. Η κεντρική τράπεζα του Ελ Σαλβαδόρ θα κατέχει Bitcoin στα συναλλαγματικά της αποθέματα. Σίγουρα είναι μικρή, αλλά από εκεί θα γινόταν η αρχή. Υπήρχε κανείς στα αλήθεια που να περίμενε ότι θα ξεκινούσε η κατοχή Bitcoin από τη FED ή την ΕΚΤ;

Το ερώτημα πλέον μετατρέπεται στο πόσο πιθανό θα είναι να ακολουθήσουν κι άλλες, αντικαθιστώντας τον χρυσό τους. Γιατί τον χρυσό; Επειδή η φύλαξή του κοστίζει και κατά κανόνα δεν βρίσκεται στο έδαφός τους. Στο Bitcoin η φύλαξη και η μεταβίβαση είναι ουσιαστικά δωρεάν και βέβαια έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα πως ο πλούτος θα βρίσκεται στα χέρια τους. Δεν θα έχουν ανάγκη να εμπιστευτούν άλλο κράτος για να τον προστατέψει.

Επίσης επαναλάμβαναν πως κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει το Bitcoin ως legal tender (νόμιμο χρήμα). Έγινε και αυτό. Μια ματιά στο twitter αρκεί για να καταλάβεις ότι αρχίζει η πίεση των πολιτών προς τους πολιτικούς άλλων χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Πολλοί βουλευτές από Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Παναμά, Κολομβία, Μεξικό, Νικαράγουα, άλλαξαν την φωτογραφία τους, εμφανιζόμενοι πλέον με λέιζερ στα μάτια. Μια δήλωση που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση ότι είναι φανατικοί του Bitcoin.

Τελικά δεν ήταν θέμα κανενός Bitcoin. Απλά κάποιοι αποδεικνύονται πιο διορατικοί από τους άλλους. Ωστόσο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Όλοι, ακόμα και τώρα, μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την ειρηνική επανάσταση ή, αν θέλετε, στο κυνήγι του θησαυρού. Αν και το σωστό είναι πως πρόκειται και για τα δύο ταυτόχρονα.

Το χακάρισμα από το FBI

Αν είναι τόσο θετικές οι εξελίξεις, τότε γιατί έπεσε η τιμή του Bitcoin; Επειδή διέρρευσε η φήμη ότι το FBI κατάφερε να σπάσει την κρυπτογράφηση ενός πορτοφολιού που περιέχει Bitcoin. Προφανώς και δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι φήμες περί χακαρίσματος του Bitcoin ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας. Αν το πιστέψατε, τότε σημαίνει πως χρειάζεστε επιπλέον μελέτη.

Τα ιδιωτικά κλειδιά των πορτοφολιών που περιέχουν τα Bitcoin αποτελούνται από έναν αριθμό ο οποίος έχει μέγεθος 10^77 (το 1 ακολουθούμενο από 77 ψηφία). Ένας αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο των ατόμων που υπάρχουν σε ολόκληρο το σύμπαν. Πολλαπλάσιος από τα δευτερόλεπτα που έχουν περάσει από το Big Bang μέχρι σήμερα.

Είναι αδύνατον να παραβιαστεί, λόγω του κώδικα και του αλγόριθμου κρυπτογράφησης (sha-256). Ακόμα και στην εντελώς απίθανη περίπτωση που διέθετε κάποιος την υπολογιστική ισχύ να τον χακάρει, τότε το σίγουρο είναι πως δεν θα πήγαινε να το εφαρμόσει σε ένα πορτοφόλι με ελάχιστα Bitcoin. Θα το επιχειρούσε στο πορτοφόλι όπου φημολογείται ότι ανήκει στον Satοshi Nakamoto, που περιέχει ένα εκατομμύριο Bitcoin.

Θα είχε χακάρει κάποια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η FED και η EKT, οι οποίες διαθέτουν απείρως μικρότερα επίπεδα ασφαλείας. Ή θα καταλάμβανε το λογισμικό πυρηνικών εγκαταστάσεων ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυρηνικούς πυραύλους. Σε χιλιάδες μέρη θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική υπεροχή του και να κυριαρχήσει στον κόσμο. Δεν θα στόχευε στο να αποκτήσει 2 εκατομμύρια δολάρια!

Το ιστορικό

Να δούμε την ιστορία από την αρχή. Η Colonial Pipeline, μια εταιρεία διακίνησης καυσίμων στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ, πριν από ένα μήνα έπεσε θύμα επίθεσης ransomware από μια ομάδα Ρώσων χάκερ. Σαν αποτέλεσμα είχε να σταματήσει η τροφοδοσία με καύσιμα σε ολόκληρη την περιοχή και για μπορέσει να επαναλειτουργήσει, υποχρεώθηκε να καταβάλει λύτρα αξίας 75 Bitcoin (περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια).

Χθες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε ανακτήσει 2,3 εκατομμύρια δολάρια με τη βοήθεια του FBI, που μπόρεσε να εντοπίσει τα λύτρα «ακολουθώντας τα χρήματα».

Πώς τα κατάφερε; Μετά την πληρωμή των λύτρων σε Bitcoin, η ομάδα άρχιζε να μεταφέρει τα ποσά από διεύθυνση σε διεύθυνση. Το FBI χρησιμοποίησε ένα εργαλείο αναζήτησης που παρακολουθούσε τις κινήσεις αυτές. Κάποια στιγμή, οι χάκερ έφεραν τα Bitcoin σε μια τελευταία διεύθυνση και με κάποιο τρόπο, το FBI κατάφερε να ανακτήσει το ψηφιακό ιδιωτικό κλειδί και έτσι μπόρεσαν να αποκτήσουν τα Bitcoin.

Το Bitcoin ΔΕΝ παραβιάστηκε, ούτε είναι δυνατόν να παραβιαστεί. Οι hackers χρησιμοποίησαν έναν ενοικιαζόμενο διακομιστή cloud. Το FBI με μία κλήτευση μπόρεσε να κατασχέσει τον διακομιστή και ανακάλυψε τα νομίσματα. Αυτό είναι όλο, όπως ανάφερε ο Adam Back. Για να προσθέσει λίγο αργότερα:
Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τις λεπτομέρειες. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν πόσο ανεύθυνα λειτουργούν τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή δεν τα καταλαβαίνουν, πρόκειται να παραπλανούν με εσφαλμένες αναφορές.

Ας επαναλάβουμε πάλι όσο πιο εμφατικά και απλά μπορούμε: το Bitcoin δεν παραβιάζεται. Αν πράγματι αποκτήσει κάποιος τη δυνατότητα να σπάσει τον κώδικά του, το τελευταίο που θα έπρεπε να μας νοιάζει είναι το Bitcoin. Πώς τα κατάφερε τότε το FBI να αποκτήσει τα νομίσματα; Προφανώς κάπου στο cloud είχαν γράψει τον κωδικό πρόσβασης και τον ανακάλυψαν. Για αυτό τους κωδικούς μας δεν τους έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά σε ένα απλό χαρτί.

Το συμπέρασμα

Όσο αυξάνεται η απήχηση του Bitcoin τόσο θα εμφανίζονται ανυπόστατες φήμες και ειδήσεις, οι οποίες αναπαράγονται δημιουργώντας φόβο, αβεβαιότητα, αμφιβολία (Fear, Uncertainty, Doubt ή FUD). Εκείνοι που διαθέτουν τη γνώση, που ενδιαφέρονται να μάθουν για την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, δεν φοβήθηκαν. Ποιοι φοβήθηκαν και για άλλη μία φορά πούλησαν στη χειρότερη στιγμή; Όσοι έχουν εισέλθει στον χώρο για το ευκαιριακό κέρδος. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται αέναα. Αν δεν έχετε καμία διάθεση να μελετήσετε, τουλάχιστον επιλέξτε να ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσατε να κάνετε για να προφυλάξετε τα χρήματά σας.

Όπως είναι φυσικό, η κοινότητα του Bitcoin βρήκε την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους ανθρώπους του FBI. Τους έχουν κατακλύσει με μηνύματα, ισχυριζόμενοι πως έχουν χάσει τα Bitcoin τους αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και τους ζητάνε να τους βοηθήσουν να τα βρουν. Το Bitcoin είναι σπάνιο, η άγνοια όχι. Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε το FUD που βασίστηκε σε ψεύτικες ειδήσεις. Κάτι που φανερώνει σε πόσο αρχικό στάδιο είμαστε. Η κοινότητα του Bitcoin καταφέρνει να εξηγήσει το περιστατικό μέσα από άλλο ένα διασκεδαστικό meme.

Βγάζουμε όμως και ένα άλλο, πολύ σημαντικό συμπέρασμα. Ότι ισχύει αυτό που υποστηρίζουν οι Bitcoiners. Πράγματι υπάρχει τρόπος για τις διωκτικές αρχές να βρουν τα ίχνη και την πορεία του χρήματος στο Bitcoin. Τα δεδομένα καταγράφονται στο blockchain για πάντα. Δεν μπορούν σβηστούν ή να παραποιηθούν.

Οπότε αβίαστα βγαίνει το ερώτημα: οι διωκτικές αρχές σε τι νόμισμα θα ήθελαν να συναλλάσσονται οι ύποπτοι; Σε Bitcoin που αφήνει ίχνη ή σε χαρτονομίσματα που εξασφαλίζουν απόλυτη ανωνυμία; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα απαντάει και σε ένα άλλο. Γιατί η χρήση του Bitcoin για παράνομες δραστηριότητες όλο και μειώνεται, φτάνοντας σήμερα μόλις στο 1% του συνόλου των συναλλαγών.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v