Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κανόνες στις τράπεζες για τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων προτείνει η Βασιλεία

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία προτείνει μια διπλή προσέγγιση ως προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα cryptoassets που διακρατούν οι τράπεζες. Δεν συμπεριλαμβάνονται πάντως τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Κανόνες στις τράπεζες για τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων προτείνει η Βασιλεία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι τράπεζες πρέπει να βάλουν στην άκρη αρκετά κεφάλαια, ώστε να καλύψουν πλήρως τις όποιες απώλειες υποστούν από τη διακράτηση Βitcoin, σύμφωνα με πρόταση των παγκόσμιων τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών. Πρόκειται για ένα «συντηρητικό» βήμα, που θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία χρήση του κρυπτονομίσματος από μεγάλες τράπεζες, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία πρότεινε μια διπλή προσέγγιση ως προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα cryptoassets που διακρατούν οι τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μιλά για συγκεκριμένο κανόνα για τον κλάδο αυτόν.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης, ενώ οι εκθέσεις των τραπεζών στα cryptoassets είναι περιορισμένη, η συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, εάν δεν υπάρξουν κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Οι κανόνες της Βασιλείας απαιτούν οι τράπεζες να αναθέτουν «σταθμίσεις ρίσκου» σε διαφόρους τύπους περιουσιακών στοιχείων, που συνυπολογίζονται για να καθοριστούν συνολικά οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Για τα cryptoassets η Βασιλεία προτείνει δύο ευρύτερες ομάδες.

Η πρώτη περιλαμβάνει ορισμένα παραδοσιακά assets και stablecoins (κρυπτονομίσματα η αξία των οποίων συνδέεται με ένα εξωτερικό asset όπως το δολάριο ή ο χρυσός, για να σταθεροποιείται η τιμή τους), που θα μπορούσαν να υπαχθούν στους υφιστάμενους κανόνες και να αντιμετωπιστούν όπως τα ομόλογα, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές ή τα εμπορεύματα. Αυτό σημαίνει πως η στάθμιση θα μπορούσε να κυμαίνεται από 0% έως 1,250%. Δεδομένου όμως πως τα cryptoassets βασίζονται σε μια νέα και ταχύτατα εξελισσόμενη τεχνολογία όπως το blockchain, αυτό ενέχει ενδεχομένως μια αυξημένη πιθανότητα λειτουργικών κινδύνων που χρειάζονται «επιπρόσθετες» κεφαλαιακές χρεώσεις για όλους τους τύπους, σύμφωνα με τη Βασιλεία.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin που θα υπόκειται σε νέα «συντηρητική προνοητική αντιμετώπιση», με στάθμιση κινδύνου 1,250% λόγω των «μοναδικών ρίσκων» τους.

Η Βασιλεία επισημαίνει πως δεδομένης της ταχύτατα εξελισσόμενης φύσης των cryptoassets, πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω δημόσια διαβούλευση για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, προτού δημοσιευθούν οι τελικοί κανόνες.

Σημειώνεται πως τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις.

Ανοδικά αντέδρασε το Bitcoin που κατέγραφεθετική απόδοση από νωρίς το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v