Γιατί το Bitcoin δεν θα πέσει ποτέ όπως το Facebook

Πώς διασφαλίζεται ότι το διάσημο κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως την «πάτησαν» χθες Facebook και Instagram και πριν λίγο καιρό η Google και η Fed. Τα νέα της αγοράς crypto.

Γιατί το Bitcoin δεν θα πέσει ποτέ όπως το Facebook

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πάνω από 6 ώρες διακόπηκε χθες η λειτουργία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός διακόπτει τις υπηρεσίες που προσφέρει. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν μήνες στην Google, όταν το gmail και το YouTube έπαψαν να λειτουργούν για ώρες. Τα συστήματα της FED πριν λίγο καιρό επίσης έπεσαν για 4 ολόκληρες ώρες. Χωρίς αυτό να γίνεται για πρώτη φορά.

Το ίδιο πρόβλημα θα παρουσιάσουν αύριο, όσο τεχνολογικά εξελιγμένα και να εμφανιστούν, τα νέα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Είναι θέμα αρχιτεκτονικής του δικτύου. Αντίθετα, το Bitcoin δεν μπορεί να διακοπεί. Γιατί; Εξαιτίας της αποκεντρωμένης φύσης του.

Ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του δικτύου Bitcoin είναι το λεγόμενο uptime. Ο όρος uptime στους υπολογιστές προσδιορίζει το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένα σύστημα παραμένει σε λειτουργία, δηλαδή λειτουργεί σωστά. Ο χρόνος διακοπής (downtime) προσδιορίζει τις στιγμές που δεν λειτουργεί, λόγω αστοχιών, συντήρησης ή άλλων αιτιών.

Γεγονός είναι ότι είναι πολύ σπάνιο ένα σύστημα υπολογιστών να μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χρόνου λειτουργίας και σε αυτό το χαρακτηριστικό το Bitcoin αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση. Από τις 21 Μαρτίου 2013 και μετά, ο χρόνος λειτουργίας έφτασε στο απόλυτο. Στο 100%.

Πριν από αυτή την ημερομηνία υπήρξαν μόνο δύο στιγμές εκτός λειτουργίας, από τις 3 Ιανουαρίου 2009, τη μέρα κατά την οποία εξορύχθηκε το πρώτο block του Bitcoin. Η μία ήταν το 2010 και η άλλη το 2013. Την πρώτη, 8 ώρες και 27 λεπτά και τη δεύτερη, 6 ώρες και 20 λεπτά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το δίκτυο πλέον έχει δυναμώσει σε αδιανόητα μεγέθη. Η Κίνα έκλεισε τις μισές μονάδες παραγωγής παγκοσμίως σε ένα Σαββατοκύριακο και το Bitcoin δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά. Οι συναλλαγές διεξάγονταν και διεξάγονται κανονικά! Σαν να μην έγινε τίποτα. Το Facebook, η Google και η FED που αναφέραμε παραπάνω, πέσανε με όλα τα μηχανήματα ανοικτά. Στεφτείτε αν για κάποιο λόγο σταματήσουν τα μισά, τι έχει να γίνει!

Η ασφάλεια του Bitcoin

Το Bitcoin είναι ο πιο ασφαλής μηχανισμός καταγραφής ανταλλαγών και μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Δεν μπορεί μια πληροφορία να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί, να κατασχεθεί. Ως χρήμα, αυτός ο μηχανισμός διαθέτει ένα επιπλέον καθοριστικό πλεονέκτημα, ειδικά σε περιόδους σφοδρής κρίσης. Η ανταλλαγή αξίας μπορεί να πιστοποιηθεί εκτός τραπεζικού συστήματος. Με παρόμοιο τρόπο που το επιτυγχάνει η κατοχή φυσικού χρυσού ή μετρητών.

Επιπλέον δεν έχει ρίσκο αντισυμβαλλόμενου όπως οι τραπεζικές καταθέσεις. Οι τράπεζες δεν είναι αποθετήριο χρημάτων. Καταθέτοντάς τους τις οικονομίες μας, πραγματοποιούμε μια πιστωτική συναλλαγή. Γινόμαστε πιστωτές της τράπεζας, σύμφωνα με τη νομική διάσταση. Γι' αυτό νομιμοποιούνται να «κουρεύουν» τις καταθέσεις, όπως έγινε στην Κύπρο και αλλού.

Φυλάσσοντας τα χρήματά μας σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, είναι σαν να εμπιστευόμαστε τα κλειδιά του σπιτιού μας στην τράπεζα. Πριν μπούμε μέσα, τους τα ζητάμε πρώτα και μετά μπαίνουμε. Παρόλο που είναι δικό μας το σπίτι, δεν ελέγχουμε τα κλειδιά. Στην πραγματικότητα, είμαστε ιδιοκτήτες ενός IOU.

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο θελήσουν, έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να μας τα δώσουν. Μπορεί ο λόγος να είναι έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Να μας θεωρήσει η κυβέρνηση ενοχλητικούς ή να θεωρεί πως τους χρωστάμε.

Τα κλειδιά στο Bitcoin τα κρατάμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς έχουμε την απόλυτη κυριαρχία πάνω στα χρήματά μας. Δεν ελέγχει κανείς πού και πότε θα τα ξοδέψουμε. Ούτε μας καταγράφει ούτε μας περιορίζει στο πού να τα στείλουμε. Είμαστε οι απόλυτοι κυρίαρχοι της ιδιοκτησίας μας.

Πώς κατορθώνεται αυτό; Μέσω της αποκέντρωσης και του Blockchain. Με τον απλούστερο ορισμό, αποκέντρωση σημαίνει έλλειψη κεντρικού ελέγχου. Όσο πιο αποκεντρωμένο είναι ένα σύστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός στον οποίο μια οντότητα εντός του συστήματος μπορεί να αντισταθεί στον εξαναγκασμό, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί ως μέρος του συστήματος. Ο εξαναγκασμός δεν συνεπάγεται απαραίτητα βία. Μπορεί να σημαίνει αρνητικά κίνητρα για να ευθυγραμμιστεί με μια αρχή.

Το Bitcoin είναι το Internet του χρήματος. Ένα αποκεντρωμένο σύστημα όπως το ίδιο το Internet. Ένα παγκόσμιο λειτουργικό που αποτελείται από αλληλοεξαρτώμενες μονάδες, δομημένο όπως ο εγκέφαλος. Η ισχύς δεν βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα μόνο σημείο αλλά κατανεμημένη. Συνδεδεμένη και ταυτόχρονα αποκεντρωμένη.

Η επαλήθευση των συναλλαγών γίνεται από τους χρήστες με την ταυτόχρονη ενημέρωση του μητρώου. Αν είστε χρήστης, η βάση δεδομένων blockchain στον υπολογιστή σας θεωρείται ότι είναι εξίσου έγκυρη με τη βάση δεδομένων σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κόμβων που συμμετέχουν τόσο μεγαλύτερος βαθμός εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται.

Σκεφτείτε ένα λογιστικό φύλλο που αντιγράφεται χιλιάδες φορές σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Στη συνέχεια φανταστείτε ότι αυτό το δίκτυο έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει τακτικά αυτό το λογιστικό φύλλο. Μπορεί να προγραμματιστεί να καταγράφει όχι μόνο οικονομικές συναλλαγές αλλά ουσιαστικά οτιδήποτε έχει αξία. Είναι όλα όσα το διαδίκτυο πάντα ήθελε να είναι.

Ο νέος κόσμος των crypto

Οι οικονομίες που αναπτύσσονται οργανικά, από κάτω προς τα πάνω, καταλήγουν να μοιάζουν με πόλεις. Οι οικονομίες που ανήκουν σε μία μόνο εταιρεία με έλεγχο από πάνω προς τα κάτω καταλήγουν να μοιάζουν με θεματικά πάρκα. Μια εταιρεία δεν μπορεί ποτέ να ταιριάξει με τη δημιουργικότητα ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος.

Το διαδίκτυο ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις, αλλά την τελευταία δεκαετία καταλήφθηκε από μια χούφτα γιγάντια, άχαρα θεματικά πάρκα. Μπορούμε να χτίσουμε μεγάλες πόλεις, με ακμάζουσες οικονομίες, για να τις αντικαταστήσουμε. Έχουμε τα εργαλεία και οι σπόροι έχουν φυτευτεί.

Η τάση ίσως πάρει λίγο χρόνο για να ενδυναμωθεί, αλλά αποτελεί τη φυσική εξέλιξη. Μετά τη διάδοση της πληροφορίας, της εικόνας, του βίντεο και των δεδομένων, ήρθε το ιντερνετικό χρήμα. Αποκεντρωμένο, δίχως σύνορα, ουδέτερο, ανοιχτό σε όλους τους ανθρώπους, αμερόληπτο.

Στη μεταβιομηχανική κοινωνία η διαμάχη είναι μεταξύ ελέγχου και ελευθερίας. Οι πληροφορίες απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα υλικά αγαθά. Η χρήση του Bitcoin αφορά μια επιλογή μεταξύ του κρατικού χρήματος, εντελώς ελεγχόμενου και ενός συστήματος πιο ελεύθερου. Όχι ανεξέλεγκτου, όχι χωρίς κανόνες, αλλά χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Προστατευμένο από την αυθαιρεσία της εξουσίας, αλλά και από το κόστος των ενδιάμεσων. Όμως, η ελευθερία συνοδεύεται με ένα μειονέκτημα. Αν χάσουμε τα κλειδιά (το password), δεν υπάρχει κανείς να μας δώσει αντικλείδι.

Το έχουμε αναφέρει άπειρες φορές. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων κρύβει απίστευτες ευκαιρίες και δυνατότητες. Αν όμως επιχειρήσετε να εισέλθετε σε αυτόν χωρίς γνώσεις, θα απογοητευτείτε. Θα χάσετε και τον χρόνο και τα χρήματά σας.

Τα νέα στης αγοράς

* Το Bitcoin έχει από χθες υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τη Facebook, φτάνοντας τα 930 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα επόμενα εμπόδια μετά από αυτό είναι στη σειρά: Amazon, Google, Saudi Aramco, Microsoft, Apple. Θα τα καταφέρει άραγε να φτάσει στο No 1; Νομίζω όλοι υποψιαζόμαστε την απάντηση.

* Τα Pandora Papers αποκάλυψαν ένα παγκόσμιο όργιο ξεπλύματος χρήματος. Όλα με fiat νομίσματα -δολάρια, ευρώ, στερλίνες. Οπότε περιμένουμε με αγωνία τον επόμενο πολιτικό ή τραπεζίτη που θα αναφέρει το Bitcoin ως υπεύθυνο για τη φοροδιαφυγή. Θα τον πιστέψουμε αμέσως!

* Το Ελ Σαλβαδόρ εξόρυξε τα πρώτα 0,00599179 Bitcoin (περίπου 300 δολάρια), χρησιμοποιώντας ηφαιστειακή ενέργεια. Η μετατροπή της γεωθερμικής ενέργειας σε ψηφιακή, την αναβαθμίζει. Μπορεί να εξαχθεί οπουδήποτε στον κόσμο και να αποθηκευτεί χωρίς απώλεια. Η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών από πολλές φτωχές περιοχές με ανεκμετάλλευτες πηγές ενέργειας.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v