Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως η Strike θα ανατρέψει το τραπεζικό κατεστημένο

Η εφαρμογή που υπόσχεται άμεσα πληρωμές σε φυσικό κατάστημα ή e-shop σε οποιοδήποτε νόμισμα με μηδενικό κόστος για έμπορο και καταναλωτή. Πώς εξασφαλίζεται η συναλλαγή. Η αποτυχία του Facebook και το πλεονέκτημα του bitcoin.

Πως η Strike θα ανατρέψει το τραπεζικό κατεστημένο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πιο παλιά για να μεταφέρουν μηνύματα χρησιμοποιούσαν το περιστέρι ή τον αγγελιοφόρο.

Αργότερα, η εξελιγμένη μέθοδος επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων ήταν το ταχυδρομείο. Ωστόσο η αποστολή μιας επιστολής μπορούσε να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες.  Χωρίς καμία εγγύηση ότι θα φτάσει στον προορισμό της ή να υπάρχει η δυνατότητα απάντησης. Ο Καποδίστριας πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του με το ταχυδρομείο της εποχής 7 μήνες μετά την κηδεία.

Το Internet έφερε την επανάσταση στην επικοινωνία. Τα μηνύματα αποστέλλονται και λαμβάνονται αμέσως, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό κατέστη εφικτό επειδή βρίσκονται κάτω από το ίδιο πρωτόκολλο επικοινωνίας. Εφαρμογές όπως της Facebook, του Twitter, της Google, χρησιμοποιούν την ίδια υποδομή: το Web, το http. Ότι χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, το ίδιο χρησιμοποιείται στην Αυστραλία, στην Νιγηρία, στην Αλάσκα.

Όσον αφορά στην μετάδοση αξιών όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η επικοινωνία μεταξύ κλειστών τραπεζικών εθνικών κυκλωμάτων, έχει παραμείνει στην εποχή του αλόγου και του περιστεριού. Η διαδικασία ανταλλαγής αξίας μεταξύ τους είναι σχεδόν η ίδια, όπως ήταν και πριν την ευρεία διάδοση του Internet. Γιατί; Επειδή δεν συνδέονται μεταξύ τους. Είναι ανεξάρτητα συστήματα. 

Η εμφάνιση του Bitcoin

Το Bitcoin είναι ένα μοναδικό νομισματικό σύστημα που όμοιο του δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν και προσφέρει κάτι αντίστοιχο με το Internet: την υποδομή. Ένα δίκτυο μεταφοράς αξίας με ελάχιστο κόστος, άμεση εκκαθάριση, απόλυτη ασφάλεια, δομημένο με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να αποκλειστεί κανείς από το να το χρησιμοποιεί. Ένα παγκόσμια αποδεκτό πρωτόκολλο, που είναι διαθέσιμο να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομισματικά συστήματα, όλων των χωρών.

Η βασική κριτική που γίνεται στο Bitcoin, εστιάζει στο ότι είναι αργό και ακριβό. Όσοι το ισχυρίζονται δεν έχουν αντιληφθεί πως δεν είναι μειονέκτημα. Δεν φτιάχτηκε να είναι γρήγορο, αλλά ασφαλές, σταθερό και αξιόπιστο. Πάνω σε αυτές τις ιδιότητες, μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα δεύτερο επίπεδο καινοτόμες εφαρμογές που το εξελίσσουν, το κάνουν πιο λειτουργικό, πιο όμορφο. Όπως ακριβώς το Internet.

Το Lightning Network (LN) είναι ένα παράδειγμα τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται την υποδομή και αναβαθμίζει τις ιδιότητες του Bitcoin. Συνδυάζει το πλεονέκτημα της άμεσης μεταφοράς, της οριστικής εκκαθάρισης και του μηδενικού κόστους. Αυτή τη τεχνολογία χρησιμοποιεί και έχει εξελίξει η Strike, με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα.

Η εμφάνιση της Strike

Με την εφαρμογή της Strike μπορείς να πληρώνεις στο φυσικό κατάστημα που βρίσκεσαι ή στο e-shop αν κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου. Σε ένα δευτερόλεπτο, σε οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμείς. Με μηδενικό κόστος και για τον έμπορο και για τον καταναλωτή. Κι όχι μόνο αυτό. Μπορείς να στέλνεις διασυνοριακά εμβάσματα τα οποία φτάνουν στον προορισμό τους άμεσα μετατρέψιμα στο νόμισμα που θέλεις. Δολάρια ή ευρώ ή στερλίνες ή οποιαδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα. Στιγμιαία, όχι μετά από ημέρες, με μηδενικό κόστος. Κι όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία του Bitcoin.

Προσοχή εδώ. Ξεχωρίζουμε το Bitcoin το περιουσιακό στοιχείο, από το δίκτυο. Με το δίκτυο στέλνονται δολάρια, όχι Bitcoin. Όποιος το χρησιμοποιεί, δεν τον ενδιαφέρει αν η τιμή του Bitcoin πάει πάνω ή κάτω. Δεν το αγοράζει. Δεν είναι ανάγκη καν να έχει ακούσει για την ύπαρξη του.

Η Strike με κάποιο πρόγραμμα μετατρέπει το δολάρια σε Bitcoin και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Lightning Network (LN) τα μεταφέρει στιγμιαία. Είτε οι  συναλλασσόμενοι βρίσκονται δίπλα είτε σε άλλη χώρα είτε σε άλλη ήπειρο. Χωρίς να περνάει από σύνορα, χωρίς κόστος. Κατόπιν μετατρέπονται αυτόματα στο νόμισμα που επιθυμεί ο παραλήπτης. Όλα αυτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

Πως τα καταφέρνουν

Γιατί χωρίς κόστος; Καταρχάς επειδή η υποδομή είναι δωρεάν. Δεν την έφτιαξε η Strike. Βρήκε έτοιμο το δίκτυο του LN, εξαπλωμένο παγκόσμια. Άλλα διεθνή δίκτυα, όπως η Visa ή η PayPal, χρειάστηκε να το φτιάξουν το δικό τους. Δαπάνησαν πολλά χρήματα. Με το LN το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη, είτε είναι έμπορος ή καταναλωτής, είναι να συνδεθεί στο δίκτυο. Εύκολα και δωρεάν, όπως φτιάχνεις ένα λογαριασμό e-mail.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια μικρή και φτωχή χώρα 7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν θα είχε ποτέ τους πόρους να φτιάξει ένα προηγμένο νομισματικό και τραπεζικό δίκτυο. Δεν χρειάστηκε. Βρήκε έτοιμη την τεχνολογία και το δίκτυο του LN χωρίς να δαπανήσει ούτε σεντς. Άλλοι τη φτιάξανε, άλλοι την βελτιώνουν καθημερινά και την διαθέτουν ελεύθερα και δωρεάν.

Οι άνθρωποι του Ελ Σαλβαδόρ θα γλιτώσουν 400 εκατομμύρια τον χρόνο που θα απομυζούσαν οι ενδιάμεσοι όπως η Western Union. Και όμως, δεν χρειάστηκε να καταβάλουν το παραμικρό κόστος. Βρήκαν έτοιμη την υποδομή και απλά συνδέθηκαν. Ποιος την πλήρωσε για να φτιαχτεί; Η Strike, το Twitter, οι core developers του Bitcoin. Για το Ελ Σαλβαδόρ το κάνανε; Όχι βέβαια. Δεν είναι τόσο γενναιόδωροι (τουλάχιστον όχι όλοι). Για τον εαυτό τους το έκαναν. Για την υλική η ψυχική επιβράβευση. Όμως οτιδήποτε φτιάχνουν, το παραδίδουν στους υπόλοιπους προς εκμετάλλευση. Δωρεάν.

Αυτό είναι το πλεονέκτημα του  ανοικτού πρωτοκόλλου. Κάποιος άλλος προσθέτει κομμάτια όπως τα LEGO για τον δικό του ιδιοτελή σκοπό ή επειδή εθελοντικά θέλει να συνεισφέρει, τα οποία εκμεταλλεύεσαι μετά εσύ. Όχι μόνο εσύ, όλοι.

Τις τεχνολογικές βελτιώσεις που πραγματοποιούν οι άνθρωποι της Visa δεν πρόκειται ποτέ να τις δώσουν στην Mastercard. Θα πρέπει από την Mastercard να δαπανηθούν άλλες εργατοώρες, για να φτιαχτεί μια ίδια εφαρμογή. Για αυτό τα ανοικτά δίκτυα έχοντας το οικονομικό πλεονέκτημα θα ξεπεράσουν τα κλειστά συστήματα. Ο νέος αποκεντρωμένος κόσμος τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τις παλαιού τύπου τεχνολογικές δομές.

Πως ωφελούνται οι καταναλωτές

Το Twitter δεν θα παίρνει καθόλου μερίδιο από τις ανταλλαγές χρημάτων μέσω LN που θα πραγματοποιούν οι χρήστες του. Γιατί το κάνει τότε; Πρώτα από όλα, δεν του στοιχίζει τίποτα. Κατόπιν, για να γίνει πιο ελκυστικό το δίκτυο του, να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Όσο πιο πολλούς χρήστες διαθέτει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο πολύτιμο είναι. Για παράδειγμα, θα κερδίζει περισσότερα από διαφημίσεις, καθώς θα τις διαβάζουν περισσότεροι.

Ποιοι κερδίζουν από αυτή την κίνηση του Twitter; Οι καταναλωτές. Θα μπορούν να στέλνουν δωρεάν χρήματα, αντί να χρησιμοποιούν την Paypal ή την Visa ή την Western Union ή το παραδοσιακό τραπεζικό δίκτυο. Από τον λογαριασμό μας στο Twitter σε λίγο θα πληρώνουμε το σουπερ μάρκετ ή το κατάστημα της γειτονιάς, με τον ίδιο τρόπο που πληρώνουμε με Visa.

Για την ακρίβεια οι έμποροι εμάς τους καταναλωτές θα μας επιβραβεύουν με μπόνους ή εκπτώσεις αν χρησιμοποιούμε το Twitter ή την Strike. Γιατί; Επειδή θα γλιτώσουν το 2-3% που πληρώνουν τώρα στην Visa. Η Strike έχει δηλώσει πως θα χρεώνει 0,05%. Πως θα τα καταφέρει; Επειδή συρρικνώνει -ουσιαστικά μηδενίζει- το κόστος των ενδιάμεσων. Δεν σταματάει όμως μόνο εδώ. Εκτός από το κόστος, εκμηδενίζει τον χρόνο.

Όταν πληρώνουμε με την Visa 10€ σε ένα μαγαζί, σε εμάς φαίνεται κάτι απλό. Φεύγουν 10€ από το τραπεζικό λογαριασμό μας και πηγαίνουν αυτόματα στο ταμείο του καταστήματος. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι. Παρεμβάλλονται πολλοί ενδιάμεσοι σε αυτή την ενέργεια. Τράπεζες, ελεγκτές, εταιρίες καρτών, εκκαθαριστές. Όλο αυτό το κύκλωμα κοστίζει επειδή απασχολεί  ανθρώπους, χρειάζεται κτήρια, λειτουργικά έξοδα, πωλητές, marketing, μπόνους στελεχών.

Μέχρι τώρα τα ιδρύματα που λειτουργούν σαν ενδιάμεσοι, δικαιολογημένα εισπράττουν την αμοιβή τους. Η κοινωνία έβγαινε ωφελημένη από τις υπηρεσίες τους επειδή διευκόλυναν τις συναλλαγές. Τις έκαναν πιο εύκολες, πιο προσιτές, πιο οικονομικές. Όμως η εποχή τους ξεπερνάει. Ποιος θα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους όταν θα μπορεί να στέλνει άμεσα χρήματα σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντας το σε οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμεί χωρίς κόστος, αν η Strike επιτύχει και εξαπλωθεί;

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει εκτός ανταγωνισμού θα ρίξει τις χρεώσεις η Visa; Προφανώς θα κάνει ότι μπορεί. Όμως το θέμα είναι πως δεν μπορεί να κάνει πολλά. Η Visa έχει τεράστια έξοδα. Όχι μόνο υπαλλήλων που απασχολεί ή λειτουργικών εξόδων από τα κτήρια που στεγάζουν τις δραστηριότητες της. Μόνο η οριστική εκκαθάριση απαιτεί εβδομάδες, αν όχι μήνες. Υπάρχουν πολλοί ενδιάμεσοι και ρίσκα αντισυμβαλλόμενου. Το Lightning Network δεν έχει!

Άρα η Strike θα μονοπωλήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές; Εδώ βρίσκεται άλλη μια όμορφη πτυχή του LN. Αυτό αποκλείεται. Τι θα την εμποδίσει να γίνει μονοπώλιο από τη στιγμή που έχει ακαταμάχητα πλεονεκτήματα; Ότι θα μπορεί εύκολα να την ανταγωνιστεί οποιοσδήποτε άλλος εκμεταλλευτεί το ίδιο δίκτυο, τις ίδιες υποδομές που χρησιμοποιεί η Strike. Δεν είναι δικές της για να έχει αποκλειστική χρήση. Δεν χρειάζεται να είσαι κάποια πολυεθνική. Όπως δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλη επιχείρηση για να βάλεις μια εφαρμογή που μπορεί να «κατεβάσει» ο καθένας από το κινητό του.    

Τελικές σκέψεις

Κάτι παρόμοιο είχε προσπαθήσει να κάνει η Facebook με το Libra. Άμεσες πληρωμές, ευκολία χρήσης, μηδενικό κόστος συναλλαγών. Όπως στέλνεις με το Messenger και το WhatsApp  μηνύματα και φωτογραφίες, να στέλνεις χρήματα! Θα μετέτρεπες τα δολάρια ή ευρώ ή πέσος σε Libra, θα έστελνες Libra. Οπουδήποτε στον κόσμο. Ο παραλήπτης αν ήθελε θα μετέτρεπε τα Libra στο τοπικό νόμισμα ή τα κρατούσε στο νόμισμα του Facebook.

Γιατί δεν προχώρησε αυτή η τόσο λαμπρή ιδέα; Τα κράτη φοβήθηκαν αυτή τη δυνατότητα. Η Facebook έτσι θα γινόταν ο μεγαλύτερος τραπεζίτης στον κόσμο. Το νόμισμα της παντοδύναμο. Δεν μπορούσαν να το επιτρέψουν και για αυτό την σταμάτησαν. Το θέμα δεν είναι γιατί τους σταμάτησαν. Είναι πως μπορούσαν. Γιατί; Επειδή υπήρχε μια κεντρική αρχή: η εταιρεία Facebook.

Όμως το δίκτυο του Bitcoin δεν γίνεται να παρεμποδιστεί. Ποιον να σταματήσουν; Δεν υπάρχει μόνο ένας κόμβος όπου περνάνε τα δεδομένα. Είναι αποκεντρωμένο δίκτυο με εκατοντάδες χιλιάδες κόμβους-μέλη, διασκορπισμένους σε όλο τον πλανήτη. Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό πια. Το έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια στην πράξη. Δεν μπορούν. Τέλος.  

Ίσως τώρα, όσοι θεωρείτε το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του ως φούσκα ή ως ενοχλητική μόδα, να αντιλαμβάνεστε επιτέλους την ανατροπή που συντελείται. Ίσως όχι. Δεν έχει σημασία εξάλλου. Το κύμα από το τσουνάμι έχει ήδη σηκωθεί. Είναι θέμα χρόνου να φτάσει στην στεριά και να παρασύρει όσους βρεθούν στο πέρασμα του.

Το πλεονέκτημα για εμάς που βρισκόμαστε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, είναι πως βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο. Βλέπουμε με δέος πόσο ψηλό είναι το κύμα των αλλαγών. Αν και όχι όλοι. Οι ευκαιριακοί επενδυτές – κερδοσκόποι που νομίζουν πως το Bitcoin είναι ένα απλό νόμισμα ή μια απλή χρηματιστηριακή αξία, δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει. Αυτοί που το έχουν αντιληφθεί είναι μόνο οι συνειδητοποιημένοι. Όσοι έχουν κάνει τον κόπο να το εξερευνήσουν, να το μελετήσουν.

Θα κλείσουμε με ένα προβληματισμό για το Bitcoin. Αν μέσω του Lightning Network ή μέσω κάποια άλλης εφαρμογής απ’ όσες επεξεργάζονται οι προγραμματιστές, αποτελέσει και μέσο πληρωμών ταυτόχρονα με την ιδιότητα του ως «ψηφιακός χρυσός», που μπορεί να φτάσει η τιμή του;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v