Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο συνταξιοδοτικό ταμείο που επενδύει σε Bitcoin και Ethereum

Στο παιχνίδι των crypto εισέρχονται και οι πλέον συντηρητικοί επενδυτές των αγορών, τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η επένδυση των Πυροσβεστών, τα αρνητικά επιτόκια και το μεγάλο σχήμα Ponzi των ομολόγων.

Το πρώτο συνταξιοδοτικό ταμείο που επενδύει σε Bitcoin και Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να φτάσει στην κορυφή των 20.000 δολαρίων. Κι όμως, αυτό τον μήνα έκανε κίνηση 20.000! Σε ένα μήνα ανέβηκε όσο είχε ανέβει μια δεκαετία.

Σήμερα ένα Bitcoin αξίζει 54.000 ευρώ. Πολλά χρήματα για τον μέσο Έλληνα επενδυτή, που τον έχει τσακίσει η κρίση. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, δεν είναι αυτή η μικρότερη ποσότητα που μπορείτε να αποκτήσετε. Μπορείτε να δώσετε μόλις 54 ευρώ και να αποκτήσετε 0,001 Bitcoin ή 5.400 για να αγοράσετε 0,1.

Η αγορά 0,1 Bitcoin τώρα (δίνοντας 5.400 €), είναι σαν να αγοράζατε 1 Bitcoin το 2017 που τότε κόστιζε 5.400€ ή 10 Bitcoin το 2014 που τότε είχαν 540 €). Οι κύκλοι αλλάζουν. Σήμερα, μια ποσότητα 0,1 Bitcoin ίσως είναι πολλή. Όπως ακριβώς ήταν πολύ το ένα πριν 4 χρόνια ή τα 10 πριν 7 χρόνια. Μην υποτιμάτε το 0,1 Bitcoin. Αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, σε ελάχιστα χρόνια, με τα ίδια ευρώ, θα μπορείτε να αποκτήσετε μόλις 0,01 Bitcoin.

Άλλο τιμή και άλλο αξία. Για παράδειγμα, η τιμή της πίτσας έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Τι σημαίνει αυτό; Πώς χρειάζονται τα διπλά χρήματα για να αγοράσεις την ίδια ποσότητα πίτσας. Ωστόσο η αξία της δεν έχει αλλάξει. Έχει την ίδια ποσότητα ζύμης, τυριού, υλικών. Απαιτούνται οι ίδιες εργατοώρες για να παραχθεί, χορταίνει την ίδια ποσότητα ανθρώπων. Αν το 2010 ο Laszlo Hanyecz, ο πρώτος άνθρωπος που διέθεσε Bitcoin για να αποκτήσει κάποιο φυσικό προϊόν, είχε πληρώσει με δολάρια, τότε η αξία των 10.000 Bitcoin που ξόδεψε, θα ανερχόταν σήμερα σε 650 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρώτο συνταξιοδοτικό ταμείο 

Το συνταξιοδοτικό Ταμείο Πυροσβεστών στο Χιούστον, το Houston Firefighters’ Relief and Retirement Fund (HFRRF), έγινε το πρώτο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο στις ΗΠΑ που απέκτησε κρυπτονομίσματα. Κανονικά νομίσματα, όχι μερίδια από funds ή ETFs ή futures.

Συγκεκριμένα το Ταμείο αποκάλυψε πως επένδυσε 25 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin και Ethereum, χωρίς να κάνει γνωστή την αναλογία μεταξύ τους. Ο επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας Ajit Singh δήλωσε πως το βλέπει ως ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου. Το επέλεξε επειδή έχει θετική αναμενόμενη απόδοση και χαμηλή συσχέτιση με τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων χαρτοφυλάκιό τους.

Η επένδυση έγινε μέσω της εταιρείας επενδύσεων NYDIG, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας. Τα μέλη του HFRRF αποτελούνται από 6.600 ενεργούς και συνταξιούχους πυροσβέστες και τις οικογένειές τους. Από το 2004, οι ενεργοί πυροσβέστες συνεισφέρουν το 9% του μισθού τους στο Ταμείο, με την πόλη του Χιούστον να έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει τουλάχιστον το διπλάσιο αυτού του ποσού.

Άραγε θα έχει συνέχεια αυτή η ενέργεια; Θα ακολουθήσουν και άλλα ταμεία; Πολύ πιθανό ναι, επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Τα χρήματα που προβλέπεται να καταβληθούν στους τωρινούς αλλά και μελλοντικούς συνταξιούχους είναι πάρα πολλά. Από την άλλη, οι αποδόσεις των ομολόγων, που τοποθετούν κατά κύριο λόγο τα διαθέσιμά τους τα ταμεία, είναι εξαιρετικά χαμηλές. Για την ακρίβεια, είναι αρνητικές, αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να αναζητήσουν επενδυτικές λύσεις που να δημιουργούν πραγματικές αποδόσεις. Είναι μονόδρομος υπό αυτές τις συνθήκες να αναλάβουν σωστά επιλεγμένο και μεγαλύτερο ρίσκο.

Το μεγάλο Ponzi των κεντρικών τραπεζών

Αγοράζεις ένα ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο, γνωρίζεις εκ των προτέρων πως θα χάσεις χρήματα αν το κρατήσεις μέχρι τη λήξη του. Όχι μόνο δεν λαμβάνεις ανταλλάγματα για το ρίσκο που αναλαμβάνεις δανείζοντας κάποιον, αλλά πληρώνεις και από πάνω, για να σου κάνει… την τιμή να τον χρηματοδοτήσεις. Ακούγεται χαζό, έτσι δεν είναι; Εθελοντικά πηγαίνεις να σε πιάσουν κορόιδο.

Ωστόσο, στον μαγικό κόσμο της σύγχρονης χρηματοοικονομικής μηχανικής, δεν είναι σίγουρο ότι θα ζημιωθείς. Είναι γνωστό πως τα καλύτερα κέρδη επιτυγχάνονται με εκλεπτυσμένους τρόπους. Πώς μπορείς να κερδίσεις με αρνητικά επιτόκια; Εύκολα. Αρκεί τα επιτόκια να γίνουν ακόμα πιο αρνητικά. Στην περίπτωση αυτή, εσύ θα είσαι ο ωφελημένος. Αρκεί να βρεις ένα ακόμα μεγαλύτερο κορόιδο, που να δεχτεί να αγοράσει ομόλογα με ακόμα μεγαλύτερη χασούρα. Κι αυτός που θα τα αγοράσει; Θα χάσει σίγουρα; Όχι βέβαια! Αρκεί και αυτός να βρει με τη σειρά του ένα ακόμα μεγαλύτερο κορόιδο!

Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Όταν ένα σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να σε ωθεί να ψάχνεις να βρεις κορόιδα για να αποφύγεις τη χασούρα, πώς λέγεται; Καλά το καταλάβατε: Ponzi. Ουσιαστικά έχει χτιστεί μια πελώρια πυραμίδα τρισεκατομμυρίων. Οι κεντρικές τράπεζες αντί να προσπαθούν να διορθώσουν τα ελαττώματα του συστήματος, επιλέγουν την εύκολη λύση του «τυπώματος» και του αχαρτογράφητου δρόμου των αρνητικών επιτοκίων.

Η ρευστότητα από φάρμακο έγινε ναρκωτικό. Ο εθισμός οδηγεί τους επενδυτές να νιώθουν ολοένα και πιο άνετα με την ανάληψη ρίσκου, στηριζόμενοι στη βεβαιότητα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέχουν για πάντα ευρεία ρευστότητα. Ως πότε όμως; Τα συστήματα Ponzi είναι σχεδιασμένα να καταρρέουν όταν δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι συμμετέχοντες. Ποιος θα μείνει με τον μουντζούρη; Όποιος δεν βρει τον επόμενο να του φορτώσει τα σαπάκια.

Τελικές σκέψεις

Όλοι επιθυμούν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά συχνά είναι επιφυλακτικοί όσο αφορά την αλλαγή. Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν μπορείς να ανέλθεις οικονομικά στην εποχή μας, χωρίς προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας. Ειδικά όταν το πεδίο του παιχνιδιού μεταβάλλεται τόσο δραματικά.

Η κατανόηση σημαίνει μεταμόρφωση. Ακόμα και αν είσαι στον σωστό δρόμο, θα σε πατήσουν αν στέκεσαι ακίνητος. Όσο και αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις, οφείλεις να το κάνεις. Ειδάλλως θα το κάνουν οι ανταγωνιστές σου. Η εξέλιξη κυλάει σαν το νερό, που ακολουθεί πάντα τη μικρότερη αντίσταση.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v