Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash Test: Επένδυση σε ακίνητα ή Bitcoin

Η άνοδος του πληθωρισμού επαναφέρει το ερώτημα του πώς θα προστατεύσουν έναντι της διάβρωσης την περιουσία τους οι επενδυτές. Η ιδανική μορφή ιδιοκτησίας και η σύγκριση των κρυπτονομισμάτων με την κτηματαγορά.

Crash Test: Επένδυση σε ακίνητα ή Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε περιόδους όπως αυτές που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, όπου ο πληθωρισμός αρχίζει να εμφανίζει το αποκρουστικό του πρόσωπο, η μόνη διέξοδος προκειμένου να προφυλάξουμε τις οικονομίες μας είναι να αντικαταστήσουμε τα μετρητά με περιουσιακά στοιχεία. Για αυτό πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ερώτημα είναι άλλο: ποια από όλα;

Το Bitcoin σίγουρα αποτελεί μια από τις διεξόδους που απαιτείται να διερευνηθεί. Ο λόγος είναι απλός. Κάθε περιουσιακό στοιχείο που δεν είναι κρυπτονόμισμα, δηλαδή ακίνητο, μετοχή, ομόλογο, ότι μπορείτε να σκεφτείτε.... έχει υποτιμηθεί κατά 90-99,9% έναντι του Bitcoin τα τελευταία 10 χρόνια. Κάθε ένα από αυτά. Οποιοδήποτε που να διαθέτει μια στοιχειώδη ρευστότητα. Οπουδήποτε και αν βρίσκεται στον κόσμο

Άραγε που οφείλετε αυτό το γεγονός; Οι ερμηνείες περί σύμπτωσης ή φούσκας, ίσως μπορούσαν να αποδοθούν το πρώτο διάστημα της εμφάνισης του Bitcoin. Δύσκολα όμως γίνονται πιστευτές σήμερα, 13 χρόνια μετά. Πλέον το έχουμε μάθει, το έχουμε μελετήσει καλύτερα.

Όσα αναφέρουμε παρακάτω έχουν κατά βάση προέρθει από την ερμηνεία που δίνει ο Michael Saylor, Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, γύρω από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αξίας του Bitcoin. Όπως γνωρίζουμε βέβαια ο Saylor δεν είναι μόνο ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin, αλλά έχει ποντάρει το οικονομικό μέλλον του ίδιου και της εταιρίας του σε αυτό. Συνεπώς θα πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη.

Η ψηφιακή ανωτερότητα του Bitcoin

Το Bitcoin μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως ψηφιακά δικαιώματα ιδιοκτησίας στον κυβερνοχώρο, ψηφιακό χρήμα, ψηφιακή ενέργεια. Μια μετατροπή αναλογικής ενέργειας σε κάτι που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, που δεν χάνεται. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και αν έβρισκες μπαταρία για να το αποθηκεύσεις, δεν θα μπορούσες να το φυλάξεις χωρίς απώλειες (τουλάχιστον 2% τον μήνα).

Εναλλακτικά, συνεχίζει ο Saylor, αν πουλήσεις αυτή την ποσότητα ηλεκτρισμού, θα αποκτήσεις κάποια χρήματα. Ωστόσο, στα μετρητά ή στα ομόλογα ο πλούτος σου διαβρώνεται. Η αγοραστική τους δύναμη υποχωρεί λόγω του πληθωρισμού, όπως εξηγήσαμε χθες. Συνεχώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν περισσότερα καθώς περνάει ο καιρός. Συνεπώς το ποσό που έχεις εισπράξει και διαθέτεις, θα γίνεται όλο και μικρότερο σε σχέση με τη συνολική ποσότητα του χρήματος.

Αντίθετα, αν μετατρέψεις το μεγαβάτ σε Bitcoin μέσω του mining και το διατηρήσεις στο δίκτυο, δεν αλλοιώνεται η ποσότητά του, ακόμα και αν το κρατήσεις για πάντα. Πιθανότατα μάλιστα στο μέλλον να αξίζει περισσότερο. Σίγουρα πάντως, εξασφαλίζεις μια σταθερή αναλογία σε σχέση με τη συνολική ποσότητα. Μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin πρόκειται να βγουν, σε σχέση με άπειρο αριθμό δολαρίων ή ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου κρατικού νομίσματος. Απλή αριθμητική χρειάζεται για να αντιληφθείς ποιος έχει το πλεονέκτημα στην κούρσα. Εκτός αν έχεις διδακτορικό στα οικονομικά.

Η σύγκριση ακινήτου VS Bitcoin

Υπάρχουν πολλές χώρες όπου τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα δεν είναι ξεκάθαρα ή είναι επίφοβα λόγω μιας αυταρχικής ή διεφθαρμένης εξουσίας, που συνηθίζει να αυθαιρετεί σε βάρος των πολιτών. Σε άλλες χώρες, απλά απαγορεύονται. Εκεί το Bitcoin προσφέρει μια ρεαλιστική διέξοδο.

Αν κατέχεις κάποιο ακίνητο για παράδειγμα στην Αργεντινή ή την Τουρκία, αυτό χάνει συνεχώς την αξία του σε όρους δολαρίου ή ευρώ, εξαιτίας της υποτίμησης και του πληθωρισμού. Αν επιθυμείς να αποκτήσεις ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε μικρά ή μεγάλα μερίδια, η λύση και εδώ είναι το Bitcoin. Είναι καλύτερο ακόμα και από τον χρυσό, επειδή αν θελήσεις ή αν παραστεί ανάγκη, μπορείς να το μεταφέρεις εκτός χώρας.

Ίσως επιθυμείς να αποκτήσεις ένα όμορφο σπίτι σε μια καλή περιοχή, επειδή σχεδιάζεις να ζεις σε ένα περιβάλλον που να σε εμπνέει. Αυτό είναι μια λογική απόφαση. Ωστόσο, αυτό το σπίτι αποκλείεται να σου αποδώσει 100% κάθε χρόνο, αν αποφασίσεις να το πουλήσεις σε 10 χρόνια. Τόση όμως και μεγαλύτερη είναι η κατά μέσο όρο απόδοση του Bitcoin μέχρι τώρα, σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, εδώ και 12 χρόνια.

Ποιος είναι ο λόγος που το ακίνητό σου αποκλείεται να αυξήσει την αξία του τόσο πολύ; Επειδή αποκλείεται να επιθυμούν να αγοράσουν την ιδιοκτησία σου άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Δεν θέλουν πολλοί να ζήσουν εκεί που αρέσει σε σένα. Ούτε μπορείς να τη διασπάσεις σε μικρά μερίδια και να τα πουλήσεις ή να τα στείλεις σε όποιο μέρος του κόσμου θελήσεις, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Από την άλλη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το Bitcoin είναι μια πολύ πιο ευμετάβλητη αξία όσο αφορά την διακύμανση στην τιμή, σε σχέση με τα ακίνητα. Και βέβαια ότι οι προηγούμενες αποδόσεις σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.

Με το Bitcoin, όπως είπαμε και στην αρχή, μετατρέπεις μια αξία από αναλογική σε ψηφιακή μορφή. Μπορείς να τη μεταφέρεις οπουδήποτε στον κόσμο, όχι πια μόνο μέσα από το Internet αλλά και από δορυφορική σύνδεση. Χωρίς να επιβαρύνεσαι από κόστη μεταφοράς ή φύλαξης. Χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός αποθήκευσης. Και βέβαια σε όλα αυτά δεν υπολογίζουμε τα έξοδα διατήρησης της αξίας ή το αβέβαιο ύψος του φόρου ιδιοκτησίας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αποφύγεις (νόμιμα). Ένα ακίνητο έχει κόστος συντήρησης προκειμένου να διατηρήσει την αξία του με την πάροδο του χρόνου. Άλλα φυσικά αντικείμενα, όπως ο χρυσός ή ένας σπάνιος και πολύτιμος πίνακας ζωγραφικής έχουν κόστος φύλαξης και μετακινούνται δύσκολα.

Η ιδανική μορφή ιδιοκτησίας

Προβληματική ιδιοκτησία μπορεί να αποδειχτούν και οι καταθέσεις, όχι μόνο λόγω του (υπερ)πληθωρισμού. Ειδικά εμείς στην Ελλάδα, το γνωρίσαμε με τον σκληρό τρόπο των capital controls. Στην Κύπρο, ήταν ακόμα πολύ πιο σκληρός. Δεν πάγωσαν απλώς τις καταθέσεις, τις δήμευσαν. Να κατασχεθούν οι καταθέσεις δεν συνέβη για πρώτη φορά, ούτε προφανώς θα ήταν η τελευταία. Η νομισματική ιστορία είναι γεμάτη με παρόμοια περιστατικά σε όλο τον κόσμο.

Μια αυταρχική ή διεφθαρμένη κυβέρνηση, αν θελήσει, έχει τη δυνατότητα σε ένα λεπτό να κατασχέσει τα χρήματα ή έστω τα περισσότερα, όλων των κατοίκων μιας χώρας. Τις μετοχές που βρίσκονται στο εγχώριο χρηματιστήριο ή τα ομόλογα, το ίδιο. Να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα ακίνητα και πάλι μπορεί. Ωστόσο να κατασχέσει τα χρήματα όσων τα έχουν μετατρέψει σε Bitcoin, είναι πρακτικά αδύνατον.

Σας φαίνεται απίθανο το σενάριο της αυθαιρεσίας της εξουσίας έναντι των πολιτών; Η ιστορία σάς διαψεύδει. Το 1933 στις ΗΠΑ, όχι σε κάποια μπανανία υπό την ηγεσία κάποιου αυταρχικού δικτάτορα, ο πρόεδρος Roosevelt εξέδωσε διάταγμα κατάσχεσης του χρυσού από τους πολίτες του.

Αν απαγορευτεί η κατοχή Bitcoin στη χώρα σου, μπορείς να μετακινήσεις τα νομίσματα σε άλλη χώρα ή να τα πουλήσεις, άμεσα. Αυτές τις εναλλακτικές τις χάνεις, όταν κατέχεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο, όπως ακίνητα ή χρυσό ή μια επιχείρηση ή ένα ακριβό έργο τέχνης ή οποιονδήποτε τίτλο ιδιοκτησίας φυσικού αντικειμένου. Οτιδήποτε νομίζεις ότι βρίσκεται στην αποκλειστική ιδιοκτησία σου.

Αν ήθελε κάποιος να σχεδιάσει μια τέλεια μορφή ψηφιακού χρήματος ή ψηφιακής ιδιοκτησίας, τι θα επιδίωκε; Να μεταφέρεται με την ταχύτητα του φωτός, να μην μπορεί να παρεμποδιστεί η μετακίνηση, να είναι αδύνατον να την αρπάξει ή να την παγώσει κανείς, όσο ισχυρός και να είναι. Τι άλλο; Να κρατάει για πάντα η αναλογία αυτού που κατέχεις σε σχέση με τη συνολική ποσότητα, δηλαδή κανείς να μην έχει τη δυνατότητα να παραγάγει παραπάνω από τα προβλεπόμενα. Επίσης να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούμε να τη χειριζόμαστε εύκολα και άμεσα, αν είναι δυνατόν από την παλάμη του χεριού μας.

Ολες αυτές τις ιδιότητες τις διαθέτει το Bitcoin. Οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα ακίνητο, μπορεί να κατασχεθεί από τις αρχές ή να εμποδιστεί η χρήση του από κάποιο νέο νόμο ή να χαθεί από κάποια φυσική καταστροφή ή να υποστεί δολιοφθορά από κακοποιούς ή οι γείτονες να κτίσουν κάτι άλλο δίπλα που να του χαλάει τη θέα είτε να υποβαθμίζει τη γειτονιά ή απλά να φθαρεί από τον χρόνο.

Κάθε αντικείμενο με φυσική υπόσταση μπορεί να υποστεί αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Ακόμα και αν δεις το κακό να έρχεται, δεν μπορείς να το μετακινήσεις. Είσαι εγκλωβισμένος γεωγραφικά. Επιπλέον ο γεωγραφικός περιορισμός εμπεριέχει κα άλλες δεσμεύσεις, όπως ότι δεν μπορεί να το αποκτήσει κάποιος που μένει σε κάποιο μακρινό μέρος. Δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ποτέ. Το Bitcoin είναι ελκυστικό από όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη -ή έστω έχει αυτή τη δυνατότητα.

Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση

Από όλους τους ανθρώπους; Δεν ακούγεται υπερβολικό αυτό; Φυσικά δεν ενδιαφέρονται, ούτε πρόκειται να ενδιαφερθούν όλοι για το Bitcoin ή για οποιαδήποτε ψηφιακή ιδιοκτησία, επειδή δεν αντιλαμβάνονται ή δεν εκτιμούν την αξία του. Αυτό συμβαίνει όμως με όλα τα πράγματα που μπορεί να έχουν αξία. Δεν ενδιαφέρονται για τον χρυσό ή για ακριβούς πίνακες ή για αυτοκίνητα ή για οποιοδήποτε σπάνιο ή συλλεκτικό αντικείμενο.

Ωστόσο στην ψηφιακή μορφή του, το Bitcoin είναι προσιτό σε όλους. Αν θέλετε να δώσετε χαρά σε 8 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακή μουσική. Αν θέλετε να μεταδώσετε γνώση σε 8 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακά βιβλία ή ψηφιακή εκπαίδευση. Εάν θέλετε να προσφέρετε τη δυνατότητα της οικονομικής ενδυνάμωσης, να παράσχετε ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε 8 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακή ιδιοκτησία.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μπορούν να παραχωρηθούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, ισχυρίζεται ο Saylor. Το Bitcoin είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση. Οπουδήποτε και αν βρίσκονται, ακόμα και στο πιο αυταρχικό ή διεφθαρμένο καθεστώς, όσο φτωχοί ή πλούσιοι και να είναι. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ένα (φτηνό) smartphone. Είναι αρκετό.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v