Τα αποκαλυπτήρια εγκαταστάσεων εξόρυξης του Bitcoin

Πώς δημιουργείται ένα κρυπτονόμισμα και γιατί από έναν απλό υπολογιστή περάσαμε σε τεράστιες εγκαταστάσεις εξόρυξης. Ενα φωτορεπορτάζ που εξηγεί πολλά για τη διαδικασία.

Τα αποκαλυπτήρια εγκαταστάσεων εξόρυξης του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όσο κι αν φαντάζει παράδοξο, επειδή το Bitcoin δεν είναι παρά ψηφιακό αντικείμενο, για την κατασκευή του απαιτούνται εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin, αρκούσε ένας οικιακός υπολογιστής. Έπειτα, κάποιος αντιλήφθηκε πως αν συνέδεε τις κάρτες γραφικών, θα ανέβαζε την υπολογιστική ισχύ. Αργότερα, άλλος έφτιαξε ένα ειδικό μηχάνημα που βελτίωσε την απόδοση, καθώς έκανε αποκλειστικά αυτή την εργασία.

Βελτιώνοντας συνεχώς την παραγωγικότητα, φτάσαμε στο σημείο πλέον όπου η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται, να το έχει καταστήσει καθαρά βιομηχανική δραστηριότητα. Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες εγκαταστάσεις, «φάρμες» στη γλώσσα των crypto, με εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη προκειμένου να είναι οι πρώτες που θα λύσουν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, βασισμένο σε έναν αλγόριθμο κρυπτογραφικού κατακερματισμού. Οι νικητές από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν κάθε 10’ και λαμβάνουν ως αμοιβή τα «φρεσκοτυπωμένα» Bitcoin.

Η αμοιβή δεν διαμοιράζεται σε όλους ισόποσα. Τη λαμβάνει μόνο ένας κάθε φορά. Είναι θέμα τύχης για έναν υπολογιστή να κλείσει το μπλοκ και να πάρει την αμοιβή. Η εξόρυξη Bitcoin είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία. Όταν, όμως, τρέχεις πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα και ασταμάτητα στο δίκτυο, είναι στατιστικά θέμα χρόνου να αμειφθείς, να αποζημιωθείς δίκαια για τους πόρους που δεσμεύεις.

Για να μπορέσει να επιλύσει τον γρίφο, ο επεξεργαστής θα πρέπει να καταναλώσει ένα μεγάλο όγκο ενέργειας. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα λειτουργεί ως απόδειξη ότι ο εξορύκτης έχει ξοδέψει σημαντική υπολογιστική ενέργεια (Proof of Work). Ο γρίφος είναι ένας αλγόριθμος, ο οποίος είναι υπολογιστικά πολύ δύσκολο να λύσει κάποιος, αλλά ταυτόχρονα πανεύκολο να επαληθεύσει ότι η λύση είναι σωστή.

Αν λύσει τον γρίφο, λαμβάνει μια απόδειξη ότι τα έχει καταφέρει. Του δίνεται η άδεια να προσθέσει το μπλοκ στο σύστημα, στο Blockchain. Αν όμως προσθέσει ένα ακατάλληλο μπλοκ, το υπόλοιπο δίκτυο θα τον απομονώσει, καθώς θα καταλάβει πως το αρχείο των συναλλαγών που περιέχει δεν είναι σωστό. Όλα τα έξοδα που έκανε, θα είναι μάταια.

Συνεπώς, έχει αντικίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Δεν τον συμφέρει να ξοδέψει χρήματα για κάτι που θα απορριφθεί. Ακόμα όμως κι αν τα καταφέρει με κάποιο τρόπο, η πληρωμή του είναι σε Bitcoin. Αν πληγώσει το δίκτυο, με αποτέλεσμα να χάσει αξία το νόμισμα, ο ίδιος υποβιβάζει την αξία της αμοιβής του.

Το Bitcoin έχει πολλά επίπεδα ασφαλείας και τα συνδυάζει με σοβαρά αντικίνητρα, ώστε να μην του επιτεθεί κανείς. Το proof of work εφευρέθηκε για να αποτρέπει τις κακόβουλες ενέργειες. Αναγκάζει όποιον θέλει να επιτεθεί, να δαπανήσει χρήμα, καθιστώντας τις επιθέσεις ασύμφορες.

Συχνά οι επικριτές του Bitcoin διατυπώνουν με στόμφο την παρακάτω ερώτηση: Γιατί οι παραγωγοί Bitcoin δεν τα κρατάνε για τον εαυτό τους; Δεν τα θεωρούν πολύτιμα; Η απάντηση είναι πως όσοι δραστηριοποιούνται στο mining, το βλέπουν ως επιχείρηση. Είτε Bitcoin βγάζουν, είτε αχλάδια πουλάνε, είτε αυτοκίνητα κατασκευάζουν, η αρχή είναι η ίδια. Υπάρχουν δαπάνες και έσοδα. Αν έχεις την απαίτηση να κρατήσουν όλη την παραγωγή τους ως επένδυση, είναι σαν να προτρέπεις μια επιχείρηση να επενδύσει όλα τα έσοδά της, όχι τα κέρδη της.

Οι φωτογραφίες

Πάμε να δούμε κάποιες επιλεγμένες φωτογραφίες από «φάρμες» mining, με τις περισσότερες να βρίσκονται στη συλλογή του Anthony Pompliano.

Οι δύο πρώτες είναι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Bloomberg μέσα από την Bitriver, το μεγαλύτερο data center της Ρωσίας, το οποίο συνδέεται με το εργοστάσιο αλουμινίου Bratsk (το μεγαλύτερο στον κόσμο). Είναι εντυπωσιακό πως παρόλο το κρύο κλίμα, πάνω από τις 3 στοίβες με τα μηχανήματα mining, υπάρχουν ανεμιστήρες για την ψύξη.

Το εξωτερικό των εγκαταστάσεων της Bitmain που λειτουργούσε στη Μογγολία της Κίνας. Όλα τα κτήρια περιέχουν μηχανήματα για mining. Στη δεξιά πλευρά, είναι τα μηχανήματα για την ψύξη. Στην επόμενη φωτογραφία είναι το εσωτερικό.

Η φάρμα Bitfury στο Άμστερνταμ. Μια από τις καθαρότερες που πιθανότατα υπάρχουν. Φημολογείται ότι ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011 από τον Valery Vavilov, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bitfury.

Σίγουρα λιγότερο όμορφες και καθαρές είναι οι εγκαταστάσεις της Dalian στην Κίνα. Μπορεί να μη γεμίζουν το μάτι, αλλά κάποια στιγμή έφτασαν να κάνουν εξόρυξη 750 Βitcoin τον μήνα.

Άλλη μια εγκατάσταση από την Κίνα, συγκεκριμένα από το Sichuan. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο TIME και δείχνει πως η φάρμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό.

Σε αυτό το εργοστάσιο ενέργειας Crusoe Energy στη Μοντάνα των ΗΠΑ, μετριάζεται η οξείδωση του φυσικού αερίου, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του οξυγόνου που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα με το καύσιμο. Ενέργεια που προηγουμένως χανόταν και μόλυνε το περιβάλλον, συλλέγεται από τους miners που την εκμεταλλεύονται για να τροφοδοτήσουν τα μηχανήματά τους.

Εδώ έχουμε μια πανοραμική φωτογραφία από τις κτηριακές εγκαταστάσεις της εισηγμένης καναδέζικης εταιρείας εξόρυξης Hut 8, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι τα 256 Bitcoin που έβγαλε τον Νοέμβριο δεν θα διατεθούν προς πώληση. Συνολικά διαθέτει 5.242 Bitcoin.

Αυτή είναι μια φωτογραφία των μηχανημάτων εξόρυξης Bitcoin υγρής εμβάπτισης της Beeminder. Ένας εντυπωσιακός τρόπος για να επιτευχθεί ψύξη.

Τελευταία αφήσαμε την εγκατάσταση γεωθερμικής ενέργειας που είναι ενσωματωμένη σε ένα ηφαίστειο στο Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο τώρα φιλοξενεί εξοπλισμό εξόρυξης Bitcoin, εξαιτίας του ενδιαφέροντος από τον Πρόεδρο της χώρας και της πρωτοβουλίας του να ανακηρύξει το κρυπτονόμισμα ως επίσημο νόμισμα του κράτους.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v