Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εμπλοκή της CIA με τα κρυπτονομίσματα

Η στόχευση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην καταπολέμηση του ransomware και η ανησυχία για την κυριαρχία του δολαρίου. Το σενάριο που θέλει τη διόρθωση του bitcoin να φτάνει στο 80% ή τις 14.000 δολάρια και ο... αντίλογος.

Η εμπλοκή της CIA με τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια από τις πιο διαδομένες ιστορίες συνωμοσίας που εξακολουθούν να πιστεύουν πολλοί αρνητές του Bitcoin είναι πως έχει εφευρεθεί από την CIA. Αυτό φυσικά μπορεί να μην αληθεύει, αλλά όπως παραδέχεται ο διευθυντής της, William Burns, έχουν ασχοληθεί αρκετά με το χώρο των  κρυπτονομισμάτων, μια που συμμετέχει η υπηρεσία στην καταπολέμηση του ransomware. 

Χαρακτήρισε τις επιθέσεις ransomware «σημαντική προτεραιότητα» για τη CIA και σχεδίαζε να αφιερώσει «πόρους και προσοχή» στο θέμα, καθώς όπως δήλωσε θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη χώρα.

Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τη λειτουργία ενός υπολογιστή ή δικτύου μέχρι να πληρώσει το θύμα λύτρα. Οι επιθέσεις φέτος έχουν κλείσει έναν σημαντικό αγωγό πετρελαίου, μονάδες επεξεργασίας κρέατος και υποδομές πληροφορικής των επιχειρήσεων. Συχνά οι hackers ζητούν κρυπτονομίσματα ως αμοιβή για να απελευθερώσουν τα υπολογιστικά συστήματα της επιχείρησης που έχουν θέσει σαν στόχο. 

Η αποκάλυψη ότι η CIA έχει δημιουργήσει πολλά project για να παρακολουθεί τα  κρυπτονομίσματα, έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου (CEO Council Summit) που διοργανώθηκε από την Wall Street Journal. Ο Burns ισχυρίστηκε πως η CIA έχει διεισδύσει σε αυτόν τον χώρο, προκειμένου να συνδράμει τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που μάχονται να περιορίσουν τις επιθέσεις ransomware που προέρχονται από το εξωτερικό. Από ότι δήλωσε, η αρχή είχε γίνει από κάποιο προκάτοχό του, χωρίς να διευκρινίσει ποιον από όλους, αν και πιθανότατα αναφερότανε στον David Cohen. Ασαφής ήταν και ως προς το τι ακριβώς κάνει η CIA. 

Πριν λίγο καιρό, ο Michael Morell, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας υπό τον πρόεδρο Ομπάμα από το 2012 έως το 2013, υπερασπίστηκε την τεχνολογία blockchain σε μια έκθεση για την καινοτομία, που δημοσιεύθηκε υπό την αιγίδα της Coinbase και της Square. Στην έκθεση υπερασπίστηκε τα κρυπτονομίσματα, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία ότι είναι ιδανικά για εγκληματικές ενέργειες. Ισχυρίστηκε ότι η ιδιότυπη διαφάνεια που χαρακτηρίζει το Bitcoin, το καθιστά ανεπαρκές εργαλείο για παράνομες δραστηριότητες, επειδή υπάρχει η δυνατότητα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εντοπίζουν την διαδρομή των χρημάτων. 

Η ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου για τα κρυπτονομίσματα

Το επόμενο θέμα είναι σχετικό πάλι με τις αμερικανικές αρχές. Ειδική συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της Κογκρέσου έλαβε χώρα μέσα στην εβδομάδα με αποκλειστικό θέμα τα κρυπτονομίσματα και την πιθανή νομοθετική δράση των αρχών. Το κλίμα ήταν αρκετά φιλικό και αισθητά βελτιωμένο. Καμία σχέση με το (πρόσφατο) παρελθόν. Περισσότερο κυριαρχούσε η αγωνία μήπως άλλες χώρες είναι πιο ελκυστικές και χάσουν την καινοτομία. Ενδεικτικά, για αυτό το θέμα ξεχωρίσαμε την απόκριση που έδωσε ο Brian Brooks εκ μέρους της εταιρίας Bitfury. 

Όπως ανέφερε ο Brooks, αν κάποια δραστηριότητα είναι νόμιμη σε κάποιες χώρες και όχι σε άλλες, θα στρέψουν τις επενδύσεις τους εκεί όπου τους εξυπηρετεί καλύτερα. Για παράδειγμα τα ETFs. Θα ήταν προς το συμφέρον των επενδυτών να υπήρχαν επαγγελματίες, εξειδικευμένοι διαχειριστές, οι οποίοι να επιλέγουν τα πιο αξιόλογα projects σε ένα fund. Ο κίνδυνος κατά κανόνα, ειδικά για τους αρχάριους επενδυτές, είναι πως δεν γνωρίζουν πως να ξεχωρίσουν τα αξιόπιστα από τα προβληματικά κρυπτονομίσματα. Θα μπορούσαν όμως να επενδύσουν σε ένα καλάθι κρυπτονομισμάτων, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, όπως γίνεται με τα ETFs ή τα αμοιβαία κεφάλαια των μετοχών, επισήμανε ο Brooks. Έτσι θα μπορέσουν οι μικροεπενδυτές να εισέλθουν στον χώρο με ασφάλεια.  

Από τι στιγμή που θα υπάρξει τέτοιο χρηματιστηριακό προϊόν σε κάποια χώρα, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και σε κάποια άλλη και τελικά στις ΗΠΑ. Όπως συνέβη με τα ETFs του Bitcoin. Είμαστε πίσω σε αυτό το θέμα; ρώτησε ο Γερουσιαστής, για να λάβει μονολεκτική απάντηση: ασφαλώς. 

Ο προβληματισμός που κυριάρχησε αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τα stablecoins (κρυπτονομίσματα που έχουν κλειδωμένη ισοτιμία με δολάριο, χρυσό ή άλλα σχετικά σταθερά περιουσιακά στοιχεία). Φοβούνται μήπως αποδυναμωθεί το δολάριο. Σύμφωνα με τον Brook συμβαίνει το αντίθετο. Το αμερικάνικο δολάριο την τελευταία δεκαετία φθίνει ως αποθεματικό νόμισμα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες απομακρύνονται από αυτό. Τα stablecoins θα βοηθήσουν να διεκδικηθεί με διαφορετικό τρόπο το μερίδιο αγοράς που χάνει το παραδοσιακό δολάριο, καθώς όσο στρέφονται προς τα εκεί, δεν αποκτούν άμεσα ανταγωνιστικά προς τα αμερικάνικα συμφέροντα περιουσιακά στοιχεία. 

Προβλέψεις για το Bitcoin 

Σύμφωνα με τον αναλυτή Plan B, τα 69.000 δολάρια δεν ήταν η κορυφή αυτού του κύκλου. Σε αυτό το ενδεχόμενο και με δεδομένο πως η υποχώρηση στις τιμή του Bitcoin μπορεί να φτάσει ακόμα και το 80%, όπως έγινε στις άλλες πτωτικές περιόδους, τότε θα έφτανε τις 14.000 δολάρια. Ωστόσο κάτι τέτοιο ξεφεύγει από το καθιερωμένο μοτίβο, καθώς αυτό το σημείο βρίσκεται κάτω από το προηγούμενο υψηλό των 20.000 δολαρίων και κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα. 

Η δεύτερη διαγραμματική ανάλυση προέρχεται από τον TechDev, η οποία δημοσιεύτηκε στο Twitter. Από τις ενδείξεις που βλέπουμε να υπάρχουν και με βάση τον διαχωρισμό των περιόδων με βάση το halving, υπολείπεται μια ανοδική κίνηση που θα το φτάσει πάνω από τις 200.000 δολάρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος. Αν πιστεύουμε πως η τιμή του Bitcoin θα επαναλάβει κάποιο παρόμοιο μοτίβο θα πρέπει να χαλαρώσουμε και να περιμένουμε υπομονετικά. Αν όχι, τότε θα πρέπει να είμαστε εκτός αγοράς, σύμφωνα με τον TechDev.   

Κλείνουμε τη σημερινή παρέμβαση με μια φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν ακριβώς 10 χρόνια. Είναι από το γραφείο του ανταλλακτηρίου MtGox στο Τόκιο. Όπως βλέπουμε η τιμή του Bitcoin εκείνη την στιγμή είχε 3,275 δολάρια. Από που ξεκίνησε και που έφτασε !  


Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v