Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολογισμός και προοπτικές για φέτος στα crypto

Τι σηματοδοτεί η ανακατανομή Bitcoin από τα «αδύναμα χέρια» σε εκείνους που έχουν ισχυρή πεποίθηση για ανοδική προοπτική. Οι βίαιες απώλειες του Δεκεμβρίου, τα κέρδη τη χρονιά που πέρασε και ποιο στοιχείο διαφοροποιεί τη φετινή. Κρίσιμα διαγράμματα.

Απολογισμός και προοπτικές για φέτος στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Δεκέμβρης αποτέλεσε έναν μάλλον απογοητευτικό μήνα για την αγορά των crypro. Το Bitcoin υποχώρησε 22%, το Ethereum 24%, ενώ ανάλογες υποχωρήσεις σημειώθηκαν και στα περισσότερα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχασε σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα που μας πέρασε. Από τα 2,67 τρισ. δολάρια υποχώρησε στα 2,15 τρισ. Παρόλα αυτά, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, για άλλη μία φορά λειτούργησε αποτρεπτικά σε ακόμα μεγαλύτερη διόρθωση η κάτω μαύρη γραμμή του παραλληλόγραμμου.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατήφεια, αν και αυτό το συναίσθημα αφορά κυρίως τους traders. Οι μακροχρόνιοι επενδυτές όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά το βρίσκουν μια καλή συγκυρία να ενισχύσουν τη θέση τους, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρίας ερευνών Glassnode.

Πράγματι, ο χώρο των κρυπτονομισμάτων ήταν από τους πλέον ευνοημένους στη χρονιά που πέρασε. Το τελευταίο 12μηνο, το Bitcoin έχει σχεδόν διπλασιάσει την αποτίμηση του σε ευρώ. Σύμφωνα με το CoinGecko, ξεκίνησε τη χρονιά στις 23.500 ευρώ και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις €41.600 (+77%). Το Ethereum βρίσκεται 5,5 φορές πάνω από τα 600 ευρώ που τιμολογούνταν στην αρχή του χρόνου. Το Solana από το 1,25€, σήμερα έχει 157€, δηλαδή πολλαπλασίασε την τιμή του 125 φορές. Το Binance Coin είχε 31€ και μέσα σε ένα χρόνο έφτασε τα 462€, για να αναφέρουμε τα 4 κυριότερα από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ΓΔ στο ελληνικό χρηματιστήριο τη χρονιά που μας πέρασε κέρδισε 10,43%, o EuroStoxx με τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαικές εταιρίες ανέβηκε 10,6%, ενώ ο αμερικάνικος S&P ενισχύθηκε 27%. Αντίθετα, ο χρυσός βρέθηκε πιο κάτω κατά 5% το 2021.

Το πρακτορείο Reuters έψαξε όλο τον κόσμο να βρει κάποια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που να έχουν καλύτερες αποδόσεις. Πού κατέληξε; Στις παλαιωμένες σαμπάνιες! Αυτό βέβαια που παρέλειψαν να αναφέρουν, είναι ότι το κόστος για να διατηρηθεί σωστά μια σαμπάνια είναι μεγάλο. Ανά δύο χρόνια πρέπει να αλλάζει ο φελλός και αν δεν γίνει σωστά, καταστρέφεται η επένδυση. Ούτε βέβαια αναφέρανε ότι μια σαμπάνια που κοστίζει πάνω από 5.000€ είναι σχεδόν αδύνατον να πουληθεί από ιδιώτη, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Γιώργος Νάνος, με το ψευδώνυμο Don Crypto στο Twitter.

Συνεπώς είναι μάλλον άδικο να αισθάνονται στεναχωρημένοι όσοι έχουν επενδύσει τα χρήματα τους με στοιχειώδη σύνεση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για να μην τους συγκρίνουμε με εκείνους που από τα περιοριστικά μέτρα χάσανε τη δουλειά τους, έκλεισαν την επιχείρηση τους, έχουν πνιγεί στο χρέος. Αυτούς που παίρνουν (και όχι πάντα) το βασικό και είναι αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας. Ακόμα όμως και σε αυτή την κατηγορία να ανήκει κάποιος, η κατοχή κρυπτονομισμάτων του πρόσφερε οικονομική ανακούφιση, προοπτική, ελπίδα.

Σύνοψη του έτους σε αριθμούς

Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Glassnode, τη χρονιά που μας πέρασε, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε κατά 78,5%, ενώ απέχει 24,4% από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στις 10 Νοεμβρίου. Τα νομίσματα που έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα είναι 3,7 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με το 19,5% της ποσότητας που βρίσκεται σε κυκλοφορία. Τα on-chain στοιχεία φανερώνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό νομισμάτων (το 11,7%) έχει αλλάξει χέρια μεταξύ 45.000 και 50.000 δολαρίων.

Στα ανταλλακτήρια βρίσκονται 2,56 εκατομμύρια Bitcoin, έχοντας παρουσιάσει καθαρή ετήσια εκροή κατά 67.800 νομίσματα, μια μείωση μόλις 2,5%. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, αλλά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας σημειώθηκε αντιστροφή της τάσης. Από τις καθαρές εκροές περάσαμε στις καθαρές εισροές προς τα ανταλλακτήρια. Κάτι που δηλώνει πως ίσως παρατηρηθούν πιέσεις από πλευράς πωλητών το επόμενο διάστημα.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πρόσθεσαν 1.846.000 Bitcoin στα πορτοφόλια τους. Αντίθετα οι περισσότερο βραχυπρόθεσμοι βρέθηκαν με 1.428.000 λιγότερα νομίσματα στην κατοχή τους. Οι μακροπρόθεσμοι κατέχουν συνολικά 13,33 εκατομμύρια Bitcoin, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι 3,01 εκατομμύρια.

Η ανακατανομή των Bitcoin από τα «αδύναμα χέρια» σε εκείνους που έχουν ισχυρή πεποίθηση για την ανοδική προοπτική τους, είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε συνήθως κατά τη διάρκεια των πτωτικών φάσεων της αγοράς. Πρόκειται για ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την τωρινή περίοδο σε σχέση με τις παλαιότερες. Δίνει μια ένδειξη πως παρόλη την αύξηση της τιμής και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά, η ανοδική κίνηση μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το Hash Rate, που αποτελεί το μέτρο ασφάλειας του δικτύου, αυξήθηκε κατά 27% το 2021. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αν σκεφτούμε πως μεσολάβησε η απαγόρευση του mining από τις κινεζικές αρχές, με αποτέλεσμα σχεδόν η μισές γραμμές παραγωγής να κατεβάσουν ρολά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ, τα συνολικά έσοδα των εξορυκτών, αυξήθηκαν κατά 58% μέσα στον χρόνο και πάνω 440% από την επιβολή της απαγόρευσης τον Μάιο του 2020.

Συμπέρασμα

Το 2021 ήταν μια χρονιά με συγκινήσεις, καθώς οι εξελίξεις ήταν συχνά έντονες και καθοριστικές. Μέσα στη χρονιά έλαβε χώρα η αναβάθμιση του Taproot, η μετεγκατάσταση των miners εκτός Κίνας, την έγκριση ETFs κρυπτονομισμάτων σε αρκετές χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ. Γνωστές εισηγμένες εταιρίες απέκτησαν Bitcoin, όπως οι Tesla, MicroStrategy και Square. Ένα κυρίαρχο κράτος, το Ελ Σαλβαδόρ, αναγνώρισε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του.

Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν ότι για άλλη μια χρονιά το Bitcoin έγινε ακόμα ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι θα διαπιστώνουν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να διαψευστεί. Ότι το Bitcoin έχει αποδειχθεί πως είναι ο πιο ασφαλής μηχανισμός καταγραφής ανταλλαγών και μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Δεν μπορεί μια πληροφορία να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί.

Στην εποχή της πληροφορίας, είναι δυνατόν ο πιο αξιόπιστος τρόπος μεταφοράς πληροφορίας να θεωρείται άχρηστος; Μόνο από όσους στερούνται της κατανόησης του τι είναι και γιατί έχει σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο. Συνεχίζουν να αδυνατούν να το αντιληφθούν εκείνοι που δεν ήταν αρκετά περίεργοι ώστε να ενδιαφερθούν να μάθουν κάτι καινούργιο. Που δεν ήταν αρκετά ταπεινοί για να συνειδητοποιήσουν ότι ενδεχομένως οι προηγούμενες γνώσεις τους σε μια εποχή που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς μπορεί να αποτελέσει βάρος και όχι πλεονέκτημα.

Όπως και να έχει, ο «ιός» του Bitcoin συνεχίζει να εξαπλώνεται και χωρίς αυτούς. Ο νέος ψηφιακός κόσμος που αναδύεται πρόκειται να αμφισβητήσει σε πολλά επίπεδα τις ισχύουσες οικονομικές δομές. Η πιο σημαντική μεταβλητή που θα κρίνει αν το Bitcoin θα αναπτυχθεί ή όχι είναι η υιοθέτηση. Εκεί δεν βλέπουμε καμία επιβράδυνση. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, αν εξετάσουμε τον ρυθμό εξάπλωσης των ειδικών ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα. Στην αυγή του 2021 υπήρχαν 14.000, ενώ στη δύση του έχουν είχαν εγκατασταθεί 34.000 μηχανήματα!

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v