Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street «εισβάλλει» στα crypto

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» στην αγορά κρυπτονομισμάτων λόγω της ουκρανικής κρίσης, ωστόσο το ενδιαφέρον των «μεγάλων παικτών» αυξάνεται ραγδαία. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι κινήσεις των JP Morgan και Mastercard.

Η Wall Street «εισβάλλει» στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η αγορά των crypto συνεχίζει να αιμορραγεί, χάνοντας 300 δισεκατομμύρια μέσα σε μία εβδομάδα, επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που φέρνουν το ενδεχόμενο του πολέμου όλο και πιο κοντά. Η συνολική αποτίμηση της κεφαλαιοποίησης βρίσκεται πλέον στο 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, παρά το δυσμενές χρηματιστηριακό περιβάλλον, το μεσοπρόθεσμο μέλλον δεν διαγράφεται καθόλου απαισιόδοξο. Απόδειξη για αυτό είναι πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δέχεται συνεχώς όλο και περισσότερες αναφορές 13F που αναφέρονται στο Bitcoin.

Τι είναι οι αναφορές 13F; Τα hedge funds, τα αμοιβαία κεφάλαια και γενικά όλα τα επενδυτικά σχήματα που διαθέτουν κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση (AUM) και δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχρεούνται να υποβάλλουν φακέλους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε τριμηνιαία βάση, αποκαλύπτοντας τις συμμετοχές τους. Οι νομοθέτες έχουν θεσπίσει αυτή την υποχρέωση από το 1975, προκειμένου να αποκτά το επενδυτικό κοινό μια άποψη για τις χρηματιστηριακές επιλογές των μεγαλύτερων επενδυτών.

Οι θεσμικοί υποχρεούνται να καταθέσουν το έντυπο 13F εντός 45 ημερών από την τελευταία ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου. Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι, προκειμένου να αποκρύψουν την επενδυτική τους στρατηγική από τους ανταγωνιστές, περιμένουν μέχρι τις τελευταίες ημέρες. Για αυτό όσοι αγόπασαν για παράδειγμα το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το φανερώνουν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMetrics, η συχνότητα των αρχειοθετήσεων που αναφέρονται στο Bitcoin αυξήθηκε το περασμένο έτος, αν και σημείωσε σχετική μείωση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021.

Καθώς γίνεται περισσότερη συζήτηση σχετικά με τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, ο αριθμός των φορών όπου αναφέρεται η λέξη Bitcoin στους επίσημους φακέλους που κατέθεσαν οι μεγάλοι επενδυτές για το τέταρτο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 158%, όπως μας φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα.

Τι αποκαλύπτουν αυτά τα στοιχεία; Το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Δεν είναι απαραίτητο στις αναφορές που υποβάλλουν στη SEC να καταγράψουν όλους τους τίτλους που κατέχουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν ένα υποσύνολο αυτών των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συμμετοχών τους που σχετίζονται με το Bitcoin.

Η πιο δημοφιλής επιλογή τους είναι το Bitcoin Trust (GBTC) της Grayscale, του μεγαλύτερου fund που διαπραγματεύεται στη Wall Street. Ωστόσο μερίδιο αγοράς φαίνεται να κερδίζουν τα νέα ETFs του Bitcoin, όπως ProShares Bitcoin Strategy (BITO) και Valkyrie Bitcoin Strategy (BTF).

H JP Morgan άνοιξε υποκατάστημα στο metaverse

Η είδηση που επιβεβαιώνει πόσο λάθος έκαναν όσοι υποτίμησαν το νέο κόσμο του metaverse, των NFTs και του Web 3.0, είναι πως η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JPMorgan Chase, ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε το πρώτο της υποκατάστημα στην Decentraland. Μάλιστα δεν σταματάει εκεί. Κυκλοφόρησε μελέτη με την υπογραφή της Κριστίν Μόι, που ισχυρίζεται πως προβλέπονται για τον κλάδο ετήσια έσοδα της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Επίσης αναφέρει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους πελάτες της τράπεζας να μάθουν περισσότερα για το metaverse και τον ψηφιακό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Για αυτό αναζητούν εκεί επενδυτικές ευκαιρίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επιδίωξή τους είναι να ενημερώνουν τους πελάτες τους πώς να κινηθούν σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο και ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική τους.

Τι θέση έχει στην JP Morgan η Κριστίν; Είναι επικεφαλής του τμήματος crypto και metaverse! Ποιος θα το έλεγε πριν από 1-2 χρόνια ότι θα υπήρχε τέτοιο τμήμα στην τράπεζα που διευθύνει ο Jamie Dimon, ο πιο διάσημος ίσως επικριτής του Bitcoin. Και ότι θα υπερηφανευόταν ότι θα αποτελούσε το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα που εισήλθε στο metaverse.

Το ενδιαφέρον του New York Stock Exchange

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δείγματα που πιστοποιούν το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών. Σύμφωνα με το Bloomberg, το New York Stock Exchange (NYSE) εισέρχεται στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρει ο φάκελος που κατάθεσε στις 10 Φεβρουαρίου στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, στοχεύει στη λειτουργία ενός ανταλλακτηρίου που θα γίνονται αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων και NFTs! Με άλλα λόγια, επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί και σε αυτόν τον χώρο, με τον ίδιο τρόπο όπως στις μετοχές.

Σε δήλωση που δημοσίευσαν οι υπεύθυνοι του NYSE, αναφέρουν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας δεν βρίσκεται αναγκαστικά στα άμεσα σχέδιά τους, αλλά «εξετάζουμε τακτικά νέα προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στα εμπορικά σήματά μας και προστατεύουμε ανάλογα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μας».

Η Mastercard και η PayPal

Και αν δεν σας έφταναν αυτά, έχουμε κι άλλα. Η Mastercard, στην προσπάθειά της να διεισδύσει βαθύτερα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, προτίθεται να προσλάβει περισσότερους από 500 αποφοίτους πανεπιστημίων. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες με νέες πρακτικές που επικεντρώνονται στην ανοικτή τραπεζική, τα ανοιχτά δεδομένα, τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο των φιλόδοξων σχεδίων ανάπτυξης.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Mastercard, αναφέρει ότι στοχεύει να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εξοικειωθούν στο ζήτημα της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν ενημέρωση για τις πολλές και διαφορετικές δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων, εκπαίδευση σε πρώιμο στάδιο, αξιολογήσεις κινδύνου, ανάπτυξη στρατηγικής crypto και NFT, σχεδιασμό προγραμμάτων πιστότητας με ανταμοιβές σε crypto.

Δεν είναι καθόλου εύκολος ο δρόμος για τις εταιρείες πληρωμών και τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι συνθήκες αλλάζουν με φρενήρη ρυθμό και ο ανταγωνισμός γίνεται ανελέητος. Όποιος δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα των ψηφιακών πληρωμών τον περιμένουν δύσκολες ημέρες. Απόδειξη για αυτό είναι η μετοχή της PayPal, που μέσα σε ένα εξάμηνο έχει χάσει το 65% της κεφαλαιοποίησής της.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v