Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα φτάσει το Luna με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης

Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ή θα βουτήξει, όπως έχει γίνει με άλλα κρυπτονομίσματα στον αστερισμό της υψηλής μεταβλητότητας της αγοράς. Εξι διαγράμματα... μιλούν. Γράφει ο Νίκος Καντιδάκης.

Πού θα φτάσει το Luna με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης
  • του Νίκου Καντιδάκη*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το κρυπτονόμισμα Luna, το οποίο ανήκει στο οικοσύστημα του Terra. Η ξαφνική άνοδος του στην πρώτη δεκάδα των κρυπτονομισμάτων, αλλά και η ικανότητα του να διατηρεί την ανοδική του εικόνα ακόμα και σε περιόδους που η υπόλοιπη αγορά κινείται καθοδικά έχουν κινήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον όλων όσων ασχολούνται με τα κρύπτο.

Η άνοδος ήταν τυχαία ή υπάρχουν σοβαροί λόγοι; Τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, θα υπάρξει μία μεγάλη διόρθωση, όπως βλέπουμε να γίνεται συνήθως με άλλα κρυπτονομίσματα ή θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία, έστω και με τη γνωστή μεταβλητότητα που έχουν τα κρυπτονομίσματα;

Το Terra είναι είναι ένα blockchain φτιαγμένο να παράγει stable coins. Κρύπτο δηλαδή, τα οποία κρατούν σταθερή ισοτιμία με fiat νομίσματα. Το πλέον διάσημο και το κυριότερο από αυτά είναι το ισοδύναμο του δολαρίου, ονομάζεται UST.

Η διαφορά του με άλλα περισσότερο γνωστά stable coins όπως το USDT και USDC είναι μεγάλη. Το UST μπορεί να κρατάει αλγοριθμικά σταθερή την ισοτιμία του, ενώ τα άλλα δύο διαθέτουν σε καταθέσεις ποσό σε κανονικά δολάρια ίσο με τον αριθμό των νομισμάτων τους (ή έτσι ισχυρίζονται). Το κεφάλαιο αυτό το οποίο καλύπτει την κυκλοφορία των USDT- USDC είναι όπως καταλαβαίνετε υποκείμενο σε πιθανό έλεγχο και “ρυθμίσεις” από τις τράπεζες και την αμερικανική κυβέρνηση. Ακόμη και το αλγοριθμικό DAI καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από USDC και κατ’ επέκταση από κανονικά δολάρια σε κάποια τράπεζα.

Το UST λειτουργεί διαφορετικά. Για να παραχθούν καινούρια UST πρέπει να “καεί” ένας άλλος τύπος νομίσματος του Terra, το Luna. Εάν για παράδειγμα αγοράσετε Luna στην τιμή των 100 δολαρίων (τυχαίο νούμερο) και επιλέξετε να το ανταλλάξετε για UST, θα πάρετε ακριβώς 100 UST. Ταυτόχρονα τa Luna που αγοράσατε θα βγουν από την κυκλοφορία, θα χαθούν, και το απόθεμα των συνολικών νομισμάτων Luna θα μειωθεί. Έτσι θα έχετε τα 100 δολάρια σας πάνω στο blockchain σε μορφή UST !

Από μόνος του ο αλγοριθμικός μηχανισμός είναι πολύ σταθερός. Το UST κρατάει πολύ καλά την ισοτιμία μέχρι σήμερα. Ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλης πτώσης της αγοράς, η ισοτιμία έχει επανέλθει πολύ γρήγορα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους προγραμματιστές του Terra. Ήθελαν να υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας της ισοτιμίας, στην περίπτωση ενός γεγονότος “μαύρου κύκνου”. Για το σκοπό της ενίσχυσης της ισοτιμίας σε περιπτώσεις μεγάλης πτώσης ιδρύθηκε το Luna Foundation Guard (“LFG”), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το LFG έχει στόχο να αγοράσει assets με πρώτο το Bitcoin, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αποθεματικό για την στήριξη της ισοτιμίας.

Ήδη έχουν αγοραστεί Btc αξίας περίπου δύο δισ. δολαρίων, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει τα δέκα δισ στο αμέσως επόμενο διάστημα! Το οικοσύστημα Terra θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους Bitcoin! Το αποθεματικό σε Btc δημιουργείται για να υπάρχει εναλλακτική εξόδου από το UST σε κάποιο πολύ ακραίο σενάριο ολοκληρωτικής κατάρρευσης της αγοράς. Σε κάποιο γεγονός "run to the bank", όπου όλοι θα θέλουν να πουλήσουν τα UST τους και η ισοτιμία καταρρεύσει όπως επίσης και για να δώσει αξιοπιστία.

Η υιοθέτηση του UST είναι προϊόν δύο κυρίως παραγόντων. Ο πρώτος είναι η παράλληλη ανάπτυξη του οικοσυστήματος Terra με καινούρια πρωτόκολλα. Πρωτόκολλα όπως το Astroport, το Mars, το Nexus, το Prism, το Apollo και πολλά άλλα μετρούν από λίγους μήνες έως και λίγες εβδομάδες ζωής. Πρωτόκολλα Defi, DEXes, Nfts, play2earn, πρωτόκολλα πληρωμών και πολλά ακόμη είδαν το φως της ζωής μόλις τους τελευταίους μήνες, σε μία εκρηκτική ανάπτυξη, που θυμίζει εκείνη του οικοσυστήματος Solana το περασμένο έτος. 

Ακόμα περισσότερα νέα πρωτόκολλα αναμένονται το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει το Anchor protocol, η “καρδιά” του οικοσυστηματος. Το Anchor, είναι ένα πρωτόκολλο δανεισμού και καταθέσεων. Καταθέσεις μάλιστα οι οποίες κερδίζουν ένα ετήσιο επιτόκιο 19,5% περίπου ! Μόνο του συγκεντρώνει καταθέσεις 14,6 δισ δολαρίων σύμφωνα με το defillama.com.

Η δεύτερη πηγή ζήτησης για UST δεν είναι άλλη από τα υπόλοιπα blockchain με τα οποία συνδέεται το Terra είτε μέσω του Inter-Blockchain Communication Protocol (IBC) ( Secret network, Osmosis, Cosmos κλπ), είτε μέσω του wormhole, μέσω του οποίου μπορούν πλέον να μεταφερθούν assets μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερων blockchains (Ethereum,Terra, Avalanche, Binance smart chain, solana, polygon κ.λπ). Ο στόχος είναι να γίνει το UST το προτιμώμενο stablecoin της αποκεντρωμένης οικονομίας. Ήδη έχει μπει σε πολλά DEXes αλλά και CEXes. Η φιλοσοφία του Terra είναι η συνεργατικότητα !

Η υιοθέτηση του UST φαίνεται να είναι εκρηκτική. Ιδιαίτερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν παραχθεί περισσότερα από 12 δισ. δολάρια του κρυπτονομίσματος, σύμφωνα με το coingecko.com.

Τι θα συμβεί άραγε όμως με την τιμή του Luna με βάση αυτή την αλματώδη ανάπτυξη για το UST; Λογικά η τιμή του πρέπει να αυξηθεί. Το ερώτημα είναι πόσο; Αξίζει κάποιος να αγοράσει ένα κρύπτο με μεγάλη κεφαλαιοποίηση που ήδη βρίσκεται στο τοπ 10;

Από τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί για την Πρόβλεψη της τιμής σε αναλογία με την κυκλοφορία του UST το πιο διάσημο είναι αυτό του Murray Rudd (murrayrudd.substack.com).

Σύμφωνα με αυτό η προβλεπόμενη ποσότητα κυκλοφορούντων Luna, δηλαδή νομισμάτων τα οποία δεν έχουν γίνει stake και δεν έχουν κλειδωθεί σε κάποιο άλλο πρωτόκολλο φαίνεται να έχει τάση για μεγάλη μείωση πριν το τέλος του έτους!

Αντίστοιχα ο ίδιος αναμένει η κεφαλαιοποίηση του UST να φτάσει τα 47,7 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρόβλεψη για τα κυκλοφορούντα Luna τα επόμενα χρόνια με βάση τρία σενάρια πιθανοτήτων φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Και το καλύτερο στο τέλος. Η πρόβλεψη τιμής, με βάση τρεις γραμμές πιθανοτήτων με βάση την κεφαλαιοποίηση του UST! Φαίνεται για κεφαλαιοποίηση του UST στα 50 δισ. δολάρια η τιμή του Luna προβλέπεται να βρίσκεται κάπου μεταξύ $414 και $479!

Το αντίστοιχο διάγραμμα με βάση το χρόνο. Φαίνεται πως τα $1.000 ανά Luna σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο πρέπει να είναι πραγματικότητα κάπου στα μέσα του 2023.

Το οικοσύστημα Terra είναι ιδιαίτερα καινούριο και η ζήτηση για το αλγοριθμικό stablecoin UST συνεχώς αυξάνεται, ενώ η κυκλοφορία του νομίσματος Luna συνεχώς μειώνεται. Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός και το οικοσύστημα Terra συνεχίσει να δουλεύει και να αναπτύσσεται, τότε η πορεία του φαίνεται ιδιαίτερα ανοδική.

Υ.Γ. Τα παραπάνω δεν αποτελούν επενδυτική συμβουλή, κάντε πάντα τη δική σας έρευνα και ρωτήστε κάποιον εγκεκριμένο σύμβουλο επενδύσεων.

 

* O Νίκος Καντιδάκης είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της blockchain τεχνολογίας, trader και επενδυτής στο οικοσύστημα Terra.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v