Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «μεγάλο ξεφόρτωμα» σε Bitcoin και Ethereum και η επόμενη μέρα

Γιατί πόνεσε τόσο η βουτιά στα δημοφιλή κρυπτονομίσματα και τι δείχνουν τα στοιχεία για τη συνέχεια. Η έλλειψη σοβαρής αντίδρασης, τα σημαντικά μειονεκτήματα Bitcoin και Ethereum και πόσο απέχουν από την... κορυφή.

Το «μεγάλο ξεφόρτωμα» σε Bitcoin και Ethereum και η επόμενη μέρα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το 63% που έφτασε να χάνει το Bitcoin σε σχέση με τα υψηλά του δεν μοιάζει υπερβολικό, ειδικά αν το συγκρίνουμε με παλαιότερες περιόδους. Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, υπάρχουν πολύ… εντυπωσιακότερες επιδόσεις.

Ωστόσο, η πτώση αυτή «πόνεσε» ιδιαίτερα για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι πως δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση εδώ και πάνω από 6 μήνες. Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα του δεύτερου σε σημασία κρυπτονομίσματος, του Ethereum, η μόνη περίοδος που κράτησε τόσο πολύ χωρίς να γίνει μια αξιόλογη αντίδραση της τάξης του 100% και παραπάνω, είναι η τωρινή και του τελευταίου επταμήνου του 2018. Αν δεν υπάρξει νέα πτώση, το χαμηλό ήταν στις 12 Μαΐου. Συνεπώς πρόκειται για 184 ημέρες από την κορυφή. Η προηγούμενη άσχημη περίοδος ήταν 215 ημέρες, μέχρι να αρχίσει μια άνοδος 30 ημερών, που έφτασε το +80% στην κορύφωσή της.

Ο άλλος λόγος είναι πως πρώτη φορά καταρρέει με τόσο εκκωφαντικό τρόπο ένα μέχρι πρόσφατα αξιόλογο πρωτόκολλο, που είχε σκαρφαλώσει στη δεκάδα των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων σε κεφαλαιοποίηση.

Κάτι που ενίσχυσε τις ανησυχίες για τα υπόλοιπα μικρότερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε altcoins και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Την περίοδο του 2018, πολλοί έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους, καθώς τα περισσότερα μηδένισαν. Όχι όμως σε 2-3 ημέρες και σίγουρα δεν συνέβη σε κάποια από τα κορυφαία σε μέγεθος.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, η οποία διευκολύνει τους επενδυτές στην εξεύρεση θετικών ονομαστικών αποδόσεων, οδηγούν τους επενδυτές στην αποφυγή του ρίσκου. Σημαντικό ρόλο παίζει η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία που κυριαρχεί για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές συνθήκες, η οποία αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

Μέχρι τώρα, τις κρίσεις αντιμετώπιζαν οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνοντας, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Προχωρούσαν σε μειώσεις επιτοκίων και αύξηση της ρευστότητας, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Ωστόσο τώρα είναι διαφορετικά. Τι άλλαξε; Η εμφάνιση του πληθωρισμού.

Στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι διοικητές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είχαν την πολυτέλεια να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς όμως να ανεβαίνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα. Για ποιο λόγο; Επειδή υπήρχαν ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις που συγκρατούσαν τις τιμές χαμηλά. Μια βασική αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η τεχνολογική πρόοδος, η οποία είναι εγγενώς αποπληθωριστική. Η τεχνολογική πρόοδος αυξάνει την παραγωγικότητα. Με λιγότερη προσπάθεια, λιγότερες εργατοώρες, παράγονται περισσότερα αγαθά, τα οποία φτηναίνουν επειδή κοστίζουν λιγότερο.

Ένας άλλος λόγος ήταν η αφθονία. Οι πρώτες ύλες και το εργατικό δυναμικό, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, ήταν σχεδόν άπειρα. Οι εταιρείες μπορούσαν να βρουν τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά μέρη για την απόκτηση και παραγωγή προϊόντων. Η διασύνδεση των οικονομιών έκανε εύκολα προσβάσιμους τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ τα μηδενικά επιτόκια, ειδικά την τελευταία δεκαετία, παρείχαν εύκολη πρόσβαση σε άφθονο και φτηνό κεφάλαιο.

Τώρα όμως, όλα είναι διαφορετικά. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν άρδην τα δεδομένα. Οι κυρώσεις και η επιλογή των προμηθευτών με βάση τη συμβατότητα στα εθνικά συμφέροντα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τους περιορισμούς μετακινήσεων και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησαν σε σπανιότητα την προσφορά.

Ποια είναι η προφανής επίπτωση όταν η ποσότητα των προσφερόμενων αγαθών μειώνεται; Αυξάνεται η τιμή. Πράγματι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε όλες τις χώρες έχει εκτιναχθεί σε ποσοστά που είχαν να εμφανιστούν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Και ποια είναι η μόνη διέξοδος προκειμένου να σταματήσουν οι τιμές να αυξάνονται; Να μειωθεί η κατανάλωση. Η εσκεμμένη μείωση της ζήτησης να συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω.

Γι' αυτό οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να αυξήσουν τα επιτόκια και να μειώσουν την κυκλοφορία του χρήματος, προκειμένου να αποθαρρύνουν τη λήψη δανείων και την κατανάλωση. Δεν τους ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση αν δημιουργήσουν ύφεση, την οποία απλά ελπίζουν να αποφύγουν. Πώς είναι δυνατόν να μην τους ενδιαφέρει; Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Όπως δεν τους ενδιέφερε η αύξηση του χρέους στην περίοδο της πανδημίας.

Τα χαρακτηριστικά των Bitcoin και Ethereum

Το Bitcoin έχει δύο βασικά μειονεκτήματα σε αυτή τη συγκυρία. Πρώτον, δεν προσφέρει ονομαστικές αποδόσεις, όπως κουπόνι ομολόγων ή μερίσματα που δίνουν οι μετοχικοί τίτλοι. Δεύτερον, θεωρείται περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου. Τέτοιου τύπου τίτλοι ευνοούνται όταν η ρευστότητα είναι άφθονη και οι αποδόσεις σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις είναι μηδενικές. Είναι η περίοδος που οι επενδυτές, προκειμένου να σημειώσουν κέρδη, εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν περισσότερο.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το Bitcoin επεκτείνει το ρεκόρ των εβδομαδιαίων απωλειών σε οκτώ. Το προηγούμενο αρνητικό ήταν για διάστημα έξι εβδομάδων το μακρινό 2014. Δεν είναι τυχαίο πως την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης φόβου και απληστίας (ένας συνδυασμός μεταβλητών που αποτυπώνουν το συναίσθημα της αγοράς) έφτασε στο 8. Μονοψήφιο νούμερο είχε να εμφανιστεί από τον Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ταυτόχρονα όμως έχει και πλεονεκτήματα. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να επηρεάζεται ουσιαστικά από το τι συμβαίνει στην «πραγματική» οικονομία. Δεσμεύεται ελάχιστα από την έλλειψη πρώτων υλών, την ακριβή ενέργεια ή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Όταν το Ethereum θα φτάσει στην αναμενόμενη αναβάθμισή του (σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τον Αύγουστο) και τη μετεξέλιξη του μηχανισμού συναίνεσης από PoW σε PoS, σημαίνει πως όσοι κάνουν staking (δέσμευση κεφαλαίων) θα λαμβάνουν ως αμοιβή τα fees των συναλλαγών του δικτύου. Με άλλα λόγια, θα έχουμε έναν τίτλο που θα διαθέτει τον δυναμισμό μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας, ταυτόχρονα με τη διανομή υψηλού «μερίσματος». Απλά δεν υπάρχει τέτοιου είδους μετοχή με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το Bitcoin εξακολουθεί να διαθέτει εκτός από το χαρακτηριστικό της εξασφαλισμένης σπανιότητας, το πλεονέκτημα που αναδείχθηκε με αφορμή τις κυρώσεις. Είναι ένα asset που δεν απαιτεί θεματοφυλακή, δεν ενέχει τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου. Κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορεί να σου παγώσει τον πλούτο, να τον κατασχέσει, να σε εμποδίσει να τον μεταφέρεις.

Αν σε έχει στοχοποιήσει η δική σου κυβέρνηση επειδή διαμαρτυρήθηκες στον Καναδά, είτε μια ξένη αρχή επιθυμεί να κατασχέσει τον πλούτο σου επειδή είσαι Ρώσος, είτε η κεντρική σου τράπεζα αποφασίσει να κουρέψει τις καταθέσεις σου επειδή είσαι Κύπριος, δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε βάρος σου. Πρόκειται για το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να κινηθεί ψηφιακά, εύκολα και άμεσα, εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού δικτύου, παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν διαφύλαξης.

Όλα αυτά είναι απίθανο να μην εκτιμηθούν κάποια στιγμή. Πότε; Όταν εμφανιστούν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα αφορά την πορεία του πληθωρισμού. Αν υποχωρήσει χωρίς να αναγκαστούν οι κεντρικές τράπεζες να οδηγήσουν σε ασφυξία την παγκόσμια οικονομία με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και επιπλέον νομισματική σύσφιξη, τότε κάπου εδώ βρίσκεται ο πάτος στις αγορές. Αν όχι, τότε θα δούμε σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, τα κρυπτονομίσματα.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v