Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «τρέχουν» τα κρυπτονομίσματα του Metaverse

Τα νομίσματα του Metaverse γνωρίζουν άνθηση παρά τον «βαρύ χειμώνα» για το σύνολο των κρυπτονομισμάτων. Τι βλέπουν όσοι ποντάρουν στην ψηφιακή πραγματικότητα του Mark Zuckerberg.

Γιατί «τρέχουν» τα κρυπτονομίσματα του Metaverse

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Metaverse (στα ελληνικά υπερπέραν) είναι μια τεχνολογία με αντίκτυπο σε βαθμό που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Ακόμη και οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο υποτιμούν πολύ τις θεμελιώδεις επιπτώσεις του. Ωστόσο, όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα προβλέπουν πως θα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον χώρο της ψυχαγωγίας -και όχι μόνο.

Ίσως για αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γνωστού ανταλλακτηρίου Kraken αυτή η κατηγορία νομισμάτων γνωρίζει άνθηση, παρά τον «βαρύ χειμώνα» που περνάει το σύνολο των κρυπτονομισμάτων. Τον τελευταίο χρόνο, το οικοσύστημα του Metaverse έχει σχεδόν 4πλασιάσει τη συνολική κεφαλαιοποίησή του. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα Sandbox (SAND), Axie infinity (AXS), Decentraland (MANA), Enjin coin (ENJ), ApeCoin (APE), Vulcan Forged (PYR) κ.α.

Η νέα πραγματικότητα του Metaverse

Από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα ζούμε κατά κύριο λόγο στην εικονική ζωή που επιθυμούμε ή που θα θέλαμε οι άλλοι να μας βλέπουν ότι έχουμε. Μια μετεξέλιξη του «καφενείου» της Facebook. Δεν είναι τυχαίο που η Facebook έσπευσε να διεκδικήσει την προνομιακή πρώτη θέση στον νέο κόσμο.

Στο νέο επίπεδο εικονικής πραγματικότητας, η οποία θα συνοδεύεται με τις ανάλογες προηγμένες τεχνολογικά συσκευές, όπως σήμερα περιηγείσαι στα e-shops και βλέπεις τα εμπορεύματα, θα τα βλέπεις σαν να είσαι μέσα στο μαγαζί. Στα ράφια, με βιτρίνα, με ανθρώπους να σε εξυπηρετούν, να απαντάνε σε κάθε σου ερώτηση.

Από το σπίτι σου θα εισέρχεσαι σε μια εξωτική παραλία, εικονικά εννοείται. Θα τείνεις το χέρι σου στο δωμάτιο που θα είσαι απομονωμένος, αλλά δεν θα υπάρχει κανένας να αγγίξεις. Αντί για σένα θα «αγγίζει» το 3D avatar σου, την ψηφιακή σου προσωπικότητα. Παρ' όλα αυτά θα νιώθεις στο σώμα σου τον ήλιο να καίει, τη θαλάσσια αύρα, θα ακούς τον παφλασμό των κυμάτων.

Θα συναντάς μια γοητευτική γυναίκα, με την οποία έχεις πιάσει κουβέντα και θέλετε να τα πείτε από κοντά. Έστω και αν εκείνη ζει στην άλλη άκρη του πλανήτη, ακόμα και αν η πραγματική της εμφάνιση δεν έχει καμία σχέση με το άβαταρ που εσύ συναντάς. Αν δεν σας αρέσουν οι παραλίες, μπορείτε να συναντηθείτε σε βουνά. Ή στην προσομοίωση κάποιου όμορφου μπαρ. Όπως και να έχει, δεν θα χρειάζεται πια να βγεις από το σπίτι σου για να «συναντήσεις» κάποιον άλλο, του οποίου η φυσική παρουσία μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Τι είπατε; Αποκλείεται οι άνθρωποι να υιοθετήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές; Μη βάλετε στοίχημα. Τώρα δεν χρησιμοποιούν πολλοί σε Facebook, Instagram και άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης φίλτρα στις φωτογραφίες για να δείχνουν πιο ελκυστικοί σε ανθρώπους που δεν έχουν συναντήσει ποτέ ζωντανά και που πιθανότατα να μη συναντήσουν ποτέ στη ζωή τους; Γιατί το κάνουν; Διότι έτσι νιώθουν όμορφα.

Και αυτό δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση. Εκμεταλλεύονται τις σημερινές δυνατότητες του Internet για να εμφανιστούν πιο πνευματώδεις, πιο μαχητικοί, πιο έξυπνοι από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Αν αύριο τους δοθούν ακόμα μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες, είναι δυνατόν να μην τις εκμεταλλευτούν, ώστε να φαίνονται πιο όμορφοι, πιο πλούσιοι, πιο δυνατοί;

Αν κάποιος βγει στον δρόμο και αρχίσει να δείχνει φωτογραφίες στους περαστικούς τι έφαγε χθες, να τους ενημερώσει φωνάζοντας τι όνομα έχει δώσει στη γάτα του ή πού πήγε διακοπές, είναι βέβαιο πως θα τον πάρουν για τρελό. Για τον μέσο σημερινό χρήστη του Facebook όμως, αυτή είναι η καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με τον Eric Schmidt, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Google την περίοδο 2001 - 2011, δεν βρισκόμαστε παρά λίγα χρόνια μακριά από το σημείο που οι άνθρωποι θα επιλέγουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα γυαλιά της εικονικής τους πραγματικότητας στο metaverse. Αυτός είναι ο λόγος που ο Mark Zuckerberg έχει φροντίσει να αγοράσει εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές εικονικής πραγματικότητας, θέλοντας να έχει τον απόλυτο έλεγχο, ορίζοντας τους κανόνες του νέου κόσμου.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο Mark έχει βάλει ως στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, το σίγουρο είναι πως στο περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας, ο έλεγχος από κάποια κυβερνητική αρχή θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Ίσως και αδύνατος.

Σε ποιο νόμισμα θα γίνονται οι συναλλαγές εκεί; Προφανώς δεν είναι καθόλου βολικό να κάνει κάποιος συναλλαγές με το τοπικό του νόμισμα, όταν στον φυσικό κόσμο μένει στον Καναδά, με κάποιο άλλο που βρίσκεται στις Φιλιππίνες. Όμως και οι δύο συναντιούνται στον ψηφιακό κόσμο και ανταλλάσσουν ψηφιακά αντικείμενα. Θα χρειαστούν ένα νόμισμα που να μεταβιβάζεται άμεσα, με ελάχιστο κόστος, να μη γνωρίζει σύνορα και να είναι αποδεκτό από όλους.

Θα είναι το Bitcoin; Το Ethereum; Το δολάριο; Το ψηφιακό γουάν; Κάποιο άλλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα; Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για το οικοσύστημα που ευνοεί τα κρυπτονομίσματα. Μπορεί να έχουν αδυναμίες στον φυσικό κόσμο, αλλά ταιριάζουν απόλυτα στον ψηφιακό. Όπως για κάποιον που μένει στη Βραζιλία, βολεύει να χρησιμοποιεί ρεάλ και όχι δολάρια ή ευρώ.

Οδεύουμε προς μια δυστοπία;

Το metaverse είναι μια πύλη προς έναν κόσμο στον οποίο η εικονική πραγματικότητα υποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό ή ακόμα και σχεδόν ολοκληρωτικά τη φυσική. Θα ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ψηφιακής ζωής. Η φυσική επαφή αντικαθίσταται από την «αλληλεπίδραση» των avatars στην παράλληλη, εναλλακτική, ψηφιακή πραγματικότητα. Οι κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις θα μεταφερθούν στον εικονικό κόσμο.

Οδεύει λοιπόν η ανθρωπότητα προς ένα δυστοπικό μέλλον, όπου θα ζει μέσα σε ένα matrix; Και μάλιστα αυτή τη φορά οικειοθελώς, χωρίς να εξαναγκάζεται από κάποιες μηχανές, όπως στην ομώνυμη ταινία; Είναι σίγουρα μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ίσως το Metaverse μάς προσφέρει τη δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Παρόμοιοι φόβοι υπήρξαν στην αρχή του Internet. Ότι θα αποξενώσει τους ανθρώπους. Ωστόσο είδαμε να συμβαίνει το αντίθετο, τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η συνδεσιμότητα έφερε κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, που δεν θα γνωρίζονταν ποτέ.

Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον θα είναι δομικά διαφορετικό από το παρόν. Το Υπερπέραν θα επιφέρει ριζικές αλλαγές και συνέπειες όσον αφορά την παγκόσμια κατανομή ισχύος. Θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο ανακατατάξεων. Πολίτες, εταιρείες και χώρες έχουν πολλά να χάσουν, ενώ άλλες θα έχουν την ευκαιρία να κυριαρχήσουν. Όλων όμως η ζωή θα αλλάξει ριζικά. Αν θα είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο, δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v