Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχει «πιάσει πάτο» η τιμή του Bitcoin;

Πόσο αποτελεσματική είναι η προστασία του εισοδήματος μέσω επενδύσεων στα crypto, σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αυξήσεων επιτοκίων; Βραχύβια η χθεσινή ανάσα στον κλάδο. Τα σινιάλα για την τιμή.

Εχει «πιάσει πάτο» η τιμή του Bitcoin;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ανακούφιση προκάλεσε στις αγορές η απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Το ποσοστό ήταν πράγματι μεγάλο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις, είχε προεξοφληθεί. Οι επενδυτές εξέλαβαν ως θετική την επιθετική ανάληψη δράσης από πλευράς Fed, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Στην αναγγελία της είδησης, το Bitcoin σκαρφάλωσε 12% πλησιάζοντας τις 23.000 δολάρια. Το σημαντικό είναι πως απομακρύνθηκε από το κρίσιμο σημείο των 20.000 δολαρίων, κάτι που ενθάρρυνε τους φίλους των crypto. Αυτό φάνηκε από τις ακόμα πιο εντυπωσιακές επιδόσεις που σημειώθηκαν στα κυριότερα altcoins. Το Ethereum εκτινάχθηκε σε ποσοστό 20%, το BNB 15%, το Cardano 16%, το Solana 28%.

Ωστόσο, σήμερα, τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν κατηφορικά, με το Bitcoin να υποχωρεί εκ νέου στις 21.290 δολάρια και το Ethereum να γράφει απώλειες άνω του 4% στα 1.128 δολάρια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρέμεινε κάτω από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, στα 950 δισεκατομμύρια, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα. Πολύ χαμηλότερα από τα 3 τρισεκατομμύρια που είχε φτάσει τον Νοέμβριο, αλλά πολύ υψηλότερα σε σχέση με την αποτίμηση που είχε ακριβώς 2 χρόνια πίσω. Στις 16 Ιουνίου του 2020 βρισκόταν στα 270 δισεκατομμύρια.

Η μάχη κατά του πληθωρισμού

Δύο τρόποι υπάρχουν για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Να αυξηθεί η παραγωγή και κατά συνέπεια η προσφορά των αγαθών ή/και να μειωθεί η ζήτηση. Το πρόβλημα είναι πως οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν μόνο χρήμα. Δεν έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν σιτάρι, πετρέλαιο, αγωγούς φυσικού αερίου, λιπάσματα. Συνεπώς λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν ως προς την πρώτη διάσταση του προβλήματος. Από την άλλη, αν επιδιώξουν να μειωθεί η κατανάλωση ανεβάζοντας τα επιτόκια, ρισκάρουν την πρόκληση ύφεσης, χρεοκοπιών, ανεργίας. Τα οποία μετά θα πρέπει να μειώσουν, για να μας σώσουν από την ύφεση!

Ως αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης κατάστασης, η αξία όλων ταυτόχρονα των περιουσιακών στοιχείων καταρρέει. Τα μετρητά διαβρώνονται με ρυθμό που δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 40-50 χρόνια, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα βρίσκονται σε έντονη καθοδική τάση εδώ και μήνες. Ακόμα και ο χρυσός δεν… νιώθει πολύ καλά, καθώς βρίσκεται 11% κάτω από τα υψηλά του Μαρτίου και σχεδόν στην ίδια τιμή που είχε πριν από δύο χρόνια.

Τελικά πού μπορούν να στραφούν οι αποταμιευτές και οι επενδυτές για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό; Το μοναδικό νόμισμα που ανεβαίνει, παρά τη μεγάλη του υποχώρηση πριν από τρεις μήνες, είναι το ρούβλι! Από τα χαμηλά του Μαρτίου, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έχει ανέβει 175%.

Γιατί; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, αλλά ο κυριότερος έχει πίσω του κάλυψη σε ενέργεια. Αν μάλιστα υπολογίσεις πως προσφέρει το υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα βασικότερα νομίσματα, τότε έχει αποδειχθεί μια πολύ καλή διέξοδος. Βέβαια έχει άλλα προβλήματα, που καθιστούν την κατοχή του απαγορευτική, τουλάχιστον για τους πολίτες της Δύσης: πολιτικά, πρόσβασης, διατήρησης.

Αφού το κλειδί είναι η ενέργεια, μήπως τότε την καλύτερη προστασία την προσφέρει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο; Δυστυχώς ούτε αυτό αποτελεί λύση, καθώς έχει σοβαρά προβλήματα διαφύλαξης. Μάλιστα το πετρέλαιο μεταφέρεται πιο εύκολα, γιατί είναι σε βαρέλια. Το φυσικό αέριο θέλει αγωγούς. Ξεκινάμε από το προφανές, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποταμιεύσουμε βαρέλια.

Μήπως είναι εύκολο να πάρουμε futures; Πρόκειται για έναν απαγορευτικό επενδυτικό τίτλο για όλους τους «κοινούς θνητούς», αν εξαιρέσεις εξειδικευμένα funds με ικανούς επαγγελματίες στη διαχείριση κινδύνου. Αν και ούτε αυτοί αρκούν. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο πρόβλημα του contango (διαφορά της τιμής των futures με τη spot αγορά), αλλά και στη διακύμανση του χρηματιστηριακού τίτλου που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ μεταβλητότητας. Θυμίζουμε πως κάποια στιγμή τον Απρίλιο το future έφτασε να διαπραγματεύεται σε αρνητική τιμή, για να ξεπεράσει λίγους μήνες αργότερα τα 100 δολάρια.

Η λύση του Bitcoin

Ωστόσο ούτε οι προσδοκίες ότι το Bitcoin θα αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού επιβεβαιώθηκαν. Αν και για όσους έχουν τοποθετήσει τα χρήματάα τους εκεί όταν ξεκίνησε η εκτεταμένη διοχέτευση ρευστότητας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχει αποδώσει.

Το Bitcoin είναι αντιπληθωριστικό σε επίπεδο πρωτοκόλλου. Το προστατεύει η προαποφασισμένη όσο και σταθερή έκδοση νομισμάτων, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να υπερβούν τα 21 εκατομμύρια. Ευρώ, δολάρια, στερλίνες, πέσος, πετρέλαιο, χαλκός, μπορούν να βγουν σε άπειρες ποσότητες. Ακόμα και για την ποσότητα του χρυσού δεν γνωρίζουμε πόση υπάρχει στη γη.

Ας αφήσουμε στην άκρη τα κρατικά χρήματα, για τα οποία, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, αρκεί μια πολιτική απόφαση να αρχίσουν να αυξάνονται. Αν ένα fund συγκεντρώσει 1 ή 10 ή 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε είναι θέμα χρόνου να παραγάγει επιπλέον ποσότητα από οποιοδήποτε εμπόρευμα στον κόσμο. Ακόμα και από τα πιο σπάνια, τα πιο δυσεύρετα. Οποιοδήποτε εκτός από Bitcoin!

Μακροχρόνια το Bitcoin έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί αποτελεσματικά, προσφέροντας σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις έναντι του πληθωρισμού. Τα τελευταία 2, ή 4, ή 6, ή 8, ή 10 χρόνια, επιβράβευσε τους πιστούς του με τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιοδήποτε άλλο παγκόσμια αναγνωρισμένο περιουσιακό στοιχείο. Όχι όμως αναγκαστικά σε μικρότερα χρονικά πλαίσια. Αν ο χρονικός σου ορίζοντας είναι το τρίμηνο ή μια εβδομάδα, πράγματι αποτελεί έναν ευμετάβλητο, άρα και υψηλού κινδύνου τίτλο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας πάρουμε την παρούσα συγκυρία. Για τους θεσμικούς που το απέκτησαν, οι οποίοι είναι πλέον βασικοί παίκτες στην αγορά, θεωρείται το περιουσιακό στοιχείο με το μεγαλύτερο ρίσκο. Σε αυτό το μακροοικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τον κίνδυνο, αποτελεί λογική κίνηση να είναι από τα πρώτα που θα πουληθούν. Και επειδή πρόκειται για μεγάλους παίκτες, τα νομίσματα που έχουν είναι πολλά και η επίδρασή τους σημαντική.

Η μακροχρόνια οπτική

Η οικονομική ιστορία μάς έχει δείξει πως θα πρέπει να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στη μακροχρόνια τάση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον υπερπληθωρισμό στη Γερμανία, την περίοδο του μεσοπολέμου. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία το μάρκο πληθωρίστηκε έναντι του χρυσού ένα τρισεκατομμύριο φορές!

Ακούγεται το πιο σίγουρο στοίχημα στην ιστορία. Η μεγαλύτερη κερδοσκοπική ευκαιρία, να κατέχεις χρυσό έναντι του μάρκου. Κι όμως, αν δείτε το παρακάτω διάγραμμα, η άνοδος δεν συνέβη σε μια ευθεία γραμμή. Οι διακυμάνσεις που υπήρξαν στο ενδιάμεσο ήταν συγκλονιστικές! Οι βραχυχρόνιοι traders, ακόμα και αν είχαν συνεχώς long θέση, θα είχαν πεταχτεί εκτός αγοράς με μεγάλες ζημιές.

Το ότι ανεβαίνουν τα επιτόκια δεν συνεπάγεται αναγκαστικά κάτι αρνητικό. Στο παρακάτω διάγραμμα που αλιεύσαμε στο twitter, διαπιστώνουμε πως η προηγούμενη φορά που η Fed ανέβασε τα επιτόκια, συνέπεσε με την αρχή του επικού bull run του 2017. Τότε που το Bitcoin μέσα σε ένα χρόνο πολλαπλασίασε την τιμή του 20 φορές!

Αφήσαμε για το τέλος την εκτίμηση της Abigail Doolittle, τεχνικής αναλύτριας του Bloomberg, που ισχυρίστηκε χθες ότι η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε έναν πιθανό πάτο. Το διάγραμμα που παρουσίασε, ήταν ο κινητός μέσος των 50 μηνών, όπου πάντοτε το Bitcoin -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- αναπηδούσε προς τα πάνω. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις για τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr και αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Όσοι το επιθυμείτε να συμμετάσχετε, μην αμελήσετε να κλείσετε θέση διότι θα διακόψουμε για το καλοκαίρι.

Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v