Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Tesla ξεφορτώθηκε τα περισσότερα Bitcoin της!

Βουτιά άνω του 7% για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. Η... θυελλώδης σχέση του Elon Musk με το Bitcoin και τι κρύβει η κίνηση.

Η Tesla ξεφορτώθηκε τα περισσότερα Bitcoin της!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους φίλους του Bitcoin χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς από την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, η εταιρεία δημοσιοποίησε πως έχει ρευστοποιήσει το 75% των διαθεσίμων της σε Bitcoin, αξίας 936 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Tesla, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία, διαθέτει πλέον Bitcoin αξίας 218 εκατομμυρίων στον ισολογισμό της. Αναλυτές εκτιμούν πως ίσως η πώληση των υπολοίπων δεν οφείλεται αναγκαστικά σε έλλειψη εμπιστοσύνης του Musk προς τις προοπτικές του κρυπτονομίσματος, όσο από ανάγκη για ρευστότητα. Το μικτό περιθώριο κέρδους των αυτοκινήτων ήταν μειωμένο σε σύγκριση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξαιτίας του πληθωρισμού και του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Η τιμή του Bitcoin, είτε επειδή είχε φτάσει η ώρα για διόρθωση, μια που είχε ανέβει 28% μέσα σε μία εβδομάδα, είτε εξαιτίας της ανακοίνωσης της Tesla, υποχώρησε 7% το τελευταίο 24ωρο. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, δίνει μάχη για να κρατηθεί πάνω από τον παράλληλο σχηματισμό (πορτοκαλί γραμμές).

Το ιστορικό

Η θυελλώδης σχέση Elon Musk και Bitcoin έχει περάσει πολλά στάδια. Τον Δεκέμβρη του 2020 είχε δημοσιεύσει στο Twitter ένα προκλητικό σκίτσο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μοναχό μπροστά από μια προκλητικά ντυμένη όμορφη γυναίκα (το Bitcoin), γράφοντας, «Eγώ προσπαθώντας να ζήσω μια φυσιολογική παραγωγική ζωή». 

Λίγο αργότερα ακολούθησε η παρότρυνση του Michael Saylor της MicroStrategy να μετατρέψει τα δολάρια στον ισολογισμό της Tesla σε Bitcoin! Αμέσως μετά ο Musk τον ρώτησε αν υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα, η οποία μπορεί να απορροφήσει μεγάλου μεγέθους συναλλαγές. Ο Saylor απάντησε θετικά, εξηγώντας του πως ο ίδιος έχει αγοράσει Bitcoin 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες και εμφανίστηκε πρόθυμος να μοιραστεί την εμπειρία του.

Ένα μήνα αργότερα, ο Elon Musk εκτόξευσε την τιμή του Bitcoin πιο δυνατά από τα διαστημόπλοια της SρaceX. Αφορμή αποτέλεσε η αλλαγή στο βιογραφικό του στο Twitter, όπου αναγραφόταν μόνο μια λέξη: Bitcoin. Στις 8 Φεβρουαρίου 2021, η Tesla έριξε βόμβα ανακοινώνοντας ότι έχει αγοράσει Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η τιμή του να σκαρφαλώσει στις 48.000 δολάρια.

Τον Μάρτιο, o καινοτόμος επιχειρηματίας ανακοίνωσε στο Twitter πως «από σήμερα, οι πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούν να αγοράζουν αυτοκίνητα της Tesla με Bitcoin». 

Η ειδυλλιακή φάση της σχέσης Musk και κοινότητας Bitcoin άρχισε να διαρρηγνύεται στο τέλος Απριλίου. Τότε ήταν που η Tesla πούλησε το 10% των Bitcoin που είχε στην κατοχή της, με τη μάλλον φαιδρή δικαιολογία της αναζήτησης απόδειξης ότι διαθέτει ρευστότητα.

Εκεί όμως που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και καβγάδες στο Twitter ήταν όταν λίγες ημέρες αργότερα ανέστειλε τις πληρωμές με χρήση Bitcoin για την αγορά αυτοκινήτων, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους. Η αντίδραση τον έκανε να αναδιπλωθεί, λέγοντας πως «η πραγματική μάχη είναι μεταξύ fiat και crypto. Γενικά, υποστηρίζω τα δεύτερα».

Η απόφαση του Elon Musk να αναστείλει τις πληρωμές με χρήση Bitcoin για την αγορά αυτοκινήτων Tesla ήταν παράξενη σε πολλά επίπεδα. Είναι δυνατόν να ανακάλυψε εκ των υστέρων τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του δικτύου του Bitcoin; Πάνω σε αυτό δεν έχει δώσει απάντηση, κάτι που αφήνει χώρο στην ερμηνεία περί εξωτερικών ασφυκτικών πιέσεων. Ωστόσο έχει δεσμευτεί πως όταν θα επιβεβαιωθεί πως το mining θα γίνει με χρήση καθαρής ενέργειας σε ποσοστό πάνω από 50%, η Tesla θα συνεχίσει να επιτρέπει συναλλαγές σε Bitcoin. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v